Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Te koop
Verlengde Hoofdstraat 3 A in Bad Nieuweschans 9693 AB

Verlengde Hoofdstraat 3 a

9693 AB Bad Nieuweschans
Vraagprijs € 100.000,- k.k. Beschikbaar

Omschrijving

Markant gelegen aan de Westerwoldsche Aa en aan de spoorlijn Groningen-Duitsland staat deze beeldbepalende Graansilo. De voormalige Graansilo is gebouwd omstreeks 1946 in opdracht van H. Watermann. De stijl is verwant aan de Delftse School. De hoogbouwsilo is een Rijksmonument vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde.
...
Lees meer

Kenmerken

Soort Object Bedrijfsruimte
Lees meer

Omschrijving

Markant gelegen aan de Westerwoldsche Aa en aan de spoorlijn Groningen-Duitsland staat deze beeldbepalende Graansilo. De voormalige Graansilo is gebouwd omstreeks 1946 in opdracht van H. Watermann. De stijl is verwant aan de Delftse School. De hoogbouwsilo is een Rijksmonument vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde.

Historie
De gebroeders G. en J. Watermann waren in 1896 een graanhandel begonnen in het inmiddels afgebrande pakhuis "de Dageraad" in Nieuweschans. Tevens werd in 1910 in Bunde (Duitsland) een groot graanpakhuis gebouwd. G. Watermann had de leiding over het bedrijf in Bunde en J. Watermann over het bedrijf in Nieuweschans. Na het overlijden van J. Watermann nam zijn zoon H. Watermann het bedrijf over. Na de oorlog werd het bedrijf een N.V. met nevenkantoor in Rotterdam en kreeg het de naam G. Watermann N.V.

Beschrijving
De graansilo is opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van gesinterde klinkers en heeft een vierkante plattegrond. Onder het met mastiek beklede tentdak is een ietwat overstekende goot met betonnen fries. Aan alle zijden zitten vijftien kleine vierkante ijzeren vierruits vensters op regelmatige afstand. De gevels hebben aan alle vier de zijden vier gemetselde pilasters bekroond met een keperboogvormige verdikking op een betonnen aanzetsteen.
In de zuidwestgevel op de begane grond een brede ijzeren schuifdeur bereikbaar via een trapje (vier treden). Links en rechts van de deur in totaal acht, twee bij twee geplaatste, staande ijzeren tweeruits vensters.

In de noordwestgevel op de begane grond vier, twee bij twee geplaatste, staande ijzeren tweeruits vensters, een ijzeren deur met plateau van plaatijzer ervoor, een brede ijzeren schuifdeur, en twee ijzeren keldervensters, waarvan er één is dichtgezet. Hoog bovenin de gevel een ijzeren deur met ijzeren hijsbalk erboven en ervoor een ijzeren brandtrap met drie plateaus. In de noordoostgevel op de begane grond een ijzeren deur met ijzeren trapje en vier, twee bij twee geplaatste, staande ijzeren tweeruits vensters, en twee kelderopeningen.

Bestemming
Het perceel valt onder het bestemmingsplan Nieuweschans. Het perceel heeft de bestemming “dorpsgebied” (artikel 5). Naast deze bestemming zijn de volgende aanduidingen van toepassing, “maatschappelijke functies”, “bedrijf”, “horeca”, “dienstwoningen toegestaan”, “karakteristiek” en “verbindingszone”.

Monumentale waarden
In het interieur zijn onder meer van belang: het betonskelet met betonnen genummerde silo’s (29 in totaal) en de houten trappen naar de verschillende verdiepingen.

Hoogbouwsilo van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde:
- als vrij gaaf voorbeeld van een graansilo gebouwd in 1946 in een stijl verwant aan de Delftse School
- vanwege de historische relatie met de Duits-Groningse familie Watermann
- vanwege de herinnering aan de grote bloei in de landbouw in het Oldambt
- vanwege de typologische zeldzaamheid in de provincie Groningen
- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Westerwoldsche Ae en de spoorlijn Groningen - Duitsland
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 100.000,- kosten koper Aanvaarding in overleg BTW van toepassing Nee Bouwvorm Bouwvorm Bestaande bouw Bouwjaar 1946 Indeling Soort Object Bedrijfsruimte Perceeloppervlakte 1175 m² Diversen Locatie toelichting Op 1,3 kilometer afstand ligt de A7.
Op circa 5 kilometer afstand ligt Bunde (Duitsland) en op circa 15 kilometer afstand ligt Winschoten.
Woonruimte Geen woonruimte aanwezig Onderhoud binnen redelijk Onderhoud buiten redelijk Afstand tot snelwegafrit op 1000 m tot 1500 m Afstand tot N.S. station op minder dan 500 m Afstand tot winkelvoorz. op 5000 m of meer
Hoofdfunctie
Bedrijfsruimte
Route van naar Verlengde Hoofdstraat 3 a, 9693 AB Bad Nieuweschans

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van dit object te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Doorsturen

Gebruik het onderstaande formulier om dit object door te sturen.
Uw gegevens
Gegevens ontvanger
Opmerkingen

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Bedrijfsgegevens
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Doorsturen

Dit object wordt doorgestuurd naar de door u opgegeven gegevens.