Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Verkocht
Oudezijl 1 in Bad Nieuweschans 9693 PA

Oudezijl 1

9693 PA Bad Nieuweschans
Vraagprijs € 395.000,- k.k. Verkocht

Omschrijving

De Oude Remise uit 1876 is een voormalige locomotiefloods van de Staatsspoorwegen in Bad Nieuweschans. In 2004 is de remise getransformeerd naar een culturele evenementen locatie met ondermeer een koffieschenkerij, een toeristisch informatiepunt, een kunstcentrum en een museum. Het totale gebruiksoppervlak is circa 1.333 m2. De Oude Remise is een

...
Lees meer

Kenmerken

Soort Object Maatschappelijk vastgoed
Lees meer

Omschrijving

De Oude Remise uit 1876 is een voormalige locomotiefloods van de Staatsspoorwegen in Bad Nieuweschans. In 2004 is de remise getransformeerd naar een culturele evenementen locatie met ondermeer een koffieschenkerij, een toeristisch informatiepunt, een kunstcentrum en een museum. Het totale gebruiksoppervlak is circa 1.333 m2. De Oude Remise is een Rijksmonument, daarnaast is het object sinds 1996 opgenomen in een lijst met industriële monumenten in Groningen. Dit object heeft geen woonbestemming.

Historie
De Oude Remise is een voormalige locomotiefloods van de Staatsspoorwegen in Bad Nieuweschans. De loods, die de vorm heeft van een kwart cirkel, is in 1876 gebouwd en bood plaats aan acht locomotieven. De dragende constructie is van gietijzer. In 1935 werd de loods buiten gebruik gesteld. Van 1948 tot 1980 diende het pand als busremise van de GADO. Van 1984 tot 1998 werd het grootste deel van de loods gebruikt als graanopslagplaats door de Noordelijke Graanhandel.

Aan het einde van de twintigste eeuw vertrok de laatste gebruiker, de Noordelijke Graanhandel, en stond de locomotiefloods er troosteloos bij. De gemeente nam het complex in eigendom. De oude remise werd de kern van een masterplan voor de opwaardering van het dorp Bad Nieuweschans. De voormalige locomotiefloods werd een cultureel centrum en, vanwege de bijzondere monumentale status, een toeristische trekpleister.

Beschrijving
De locomotievenloods bestaat uit een bouwlaag en is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl (1877). De locomotievenloods is imposant vanwege de halfronde vorm plattegrond verdeeld in twaalf segmenten met zadeldak. Aan de voorzijde (zuidgevel) zijn de twaalf topgevels zichtbaar. In tien topgevels zijn verhoogde opgeklampte dubbele houten deuren waarachter de oorspronkelijke segmentbogen met sluitsteen. De uitgespaarde gevelvelden van de meest linker en rechter topgevel zijn dichtgezet en is metselwerk zichtbaar. Aan de achterzijde (noordgevel) zijn eveneens twaalf topgevels, in elk een uitgespaard gevelveld onder keperboog afgezet met een rollaag. In elk gevelveld twee staande getoogde vensters, waarvan enkele zijn dichtgemetseld.

In de westgevel vier rechthoekige uitgespaarde gevelvelden met vensters. Het rechter venster is niet orgineel. Het venster aan de linkerzijde is in het verleden dichtgemetseld en heeft plaats gemaakt voor een deur. In de oostgevel eveneens vier rechthoekige uitgespaarde gevelvelden. In drie gevelvelden een venster. In het rechter gevelveld een dichtgemetselde deur, hier zat oorspronkelijk een opgeklampte houten deur met getoogd tienruits bovenlicht.

Bestemming
Het perceel valt onder het bestemmingsplan Nieuweschans. Het perceel heeft de bestemmingen “dorpsgebied” (artikel 5) en “leidingzone” (artikel 12). Naast deze bestemming zijn de volgende aanduidingen van toepassing, “maatschappelijke functies”, “bedrijf”, “horeca” en “karakteristiek”.

Monumentale waarden
In het interieur zijn ondermeer van belang: de houten kapspanten, gedragen door zeshoekige gietijzeren kolommen. De locomotievenloods is van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een locomotievenloods uit 1877 in de provincie Groningen
- vanwege de opvallende vormgeving
- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur
- vanwege de opvallende ligging in een industrieel gebied ten noorden van de oude vesting
- vanwege de uniciteitswaarde en typologische zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen
- als herinnering aan de ontwikkeling van de spoorwegen en het industriële verleden van dit gebied
- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met het bedieningsgebouwtje.

Bijzonderheden
Momenteel is een gedeelte van de remise verhuurd, deze huurder blijft bij verkoop.

Overdracht Status Verkocht Vraagprijs € 395.000,- kosten koper Aanvaarding in overleg BTW van toepassing Nee Bouwvorm Bouwvorm Bestaande bouw Indeling Soort Object Maatschappelijk vastgoed Perceeloppervlakte 4750 m² Parkeergelegenheid Parkeerpl. overdekt 0 parkeerplaats(en) Diversen Woonruimte Geen woonruimte aanwezig Nevenbestemming Bedrijfsruimte, Horeca
Hoofdfunctie
Maatschappelijk vastgoed
Functie
Bedrijfsruimte
Functie
Horeca
Regio
Groningen
Route van naar Oudezijl 1, 9693 PA Bad Nieuweschans

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van dit object te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Bedrijfsgegevens
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.