Redres de Erfgoedexpert

Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Tel: 035 - 647 08 78
info@redres.nl
van Camminghaweg 34, 8822 WD Arum Vraagprijs € 1.195.000,- v.o.n.
Van Camminghaweg 34 in Arum 8822 WD

Omschrijving

FORMIDABELE BOERDERIJ IN ARUM

Aan de rand van Arum, langs open vaarwater gelegen (elfstedenroute) ligt landgoed "Van Camminghastate". Het geheel is gerangschikt onder de Natuurschoonwet en op het landgoed staat een van oorsprong in 1886 gebouwde en zeer recent gerenoveerde luxueuze rijksmonumentale woonboerderij. Via een met bomen omzoomde oprijlaan is de boerderij te bereiken. De boerderij: een kop – hals – romp boerderij – bestaat uit een gezellige woning in de kop-hals en in de eerste helft van de schuur of voormalige Deel. Hier is een formidabele loft gerealiseerd in de bestaande magnifieke grote ruimte. Tevens beschikt de boerderij over een riant bovenappartement dat ook geschikt is als kantoor.

De tweede helft van de Deel is nog zoals het altijd geweest is. Hier is de stalruimte met hooizolder. De stal biedt genoeg ruimte voor het houden van paarden of schapen en het stallen van voer-/werktuigen. Maar er is meer. In dit gedeelte van de boerderij zou – net zoals aan de voorzijde gerealiseerd is - een woning kunnen worden gebouwd met inpandig balkon. Er zijn voorzieningen aangebracht om dit te realiseren.

De onderhoudsstaat van het hoofdgebouw is meer dan uitstekend en de Deel verkeert in nieuwstaat, met een geheel nieuwe dakconstructie, die met riet is gedekt. Het dak van het woongedeelte is onder het riet voorzien van isolatieplaten.
HOOFDGEBOUW 511 M2
De kop-hals-rompboerderij heeft een fraai voorhuis dat is uitgevoerd met authentieke bedstee en haardpartijen. Verder op de begane grond is een eetkeuken, bijkeuken, wijnkelder en grote melkkelder, een grote hal met wc/douche, een klompenhok met wc en een werkplaats. Huzarenstuk is de tot een prachtige woonkamer omgebouwde Deel, dat doet denken aan een loft van circa 150 m2. Deze riante ruimte is voorzien van vloerverwarming, er is een entresol en er zijn twee inpandige terrassen. Daglicht is er in overvloed: de ruimte wordt verlicht door hoge raampartijen in de gevels.


EERSTE VERDIEPING
Via de industrieel vormgegeven trap komt u op de eerste verdieping. Hier zijn drie slaapkamers gesitueerd elk voorzien van douche en wc. Verder is er een kantoor/slaapkamer op de tussenvloer boven de melkkelder en is er nog een grote bedstee ruimte.


TWEEDE VERDIEPING (APPARTEMENT) (175 M2)
Op de tweede verdieping is een grote leefruimte gesitueerd (bovenappartement), voorzien van grote dakramen waardoor er een geweldig weids uitzicht over de omgeving is. Dit appartement heeft twee slaapkamers, een eigen badkamer met een bad en douche en een separaat toilet. De ruimte wordt verwarmd door een aparte CV en kan – met de mogelijkheid tot een eigen entree solitair functioneren.


DEEL (375 M2)
In het achterste gedeelte van de schuur zit de stalruimte met hooizolder. De stal biedt genoeg ruimte voor het houden van paarden of schapen en het stallen van voer-/werktuigen. Maar er is meer. In dit gedeelte van de boerderij zou – net zoals aan de voorzijde gerealiseerd is - een appartement kunnen worden gebouwd met inpandig balkon. Er zijn voorzieningen aangebracht om dit te realiseren. De Deel heeft een eigen woonbestemming. Wel zal dit gedeelte door de toekomstige eigenaar moeten worden afgebouwd, maar dan heeft u een vorstelijke woning op een schitterende plek, georiënteerd op het zuidwesten.


ERF, BIJGEBOUWEN EN PERCEEL
De tuinperken zijn rondom het voorhuis gelegen en op het overige erf is voornamelijk gras aangelegd. Aan weerszijden van de boerderij zijn terrassen gesitueerd, waar men in alle rust en met veel privacy van de zon kan genieten. In het oog springend is de brede oude slotgracht waarbinnen in vroegere tijden het "Van Camminghaslot" heeft gestaan. Later is er een hoogstamboomgaard aangeplant.

Aan de buitenzijde van de slotgracht loopt een bewandelbare omloop met bomenrij. Ten zuiden van de boerderij, langs het achterste perceel, loopt een brede sloot met ligplaats voor boten aan eigen wal. Naast het hoofdgebouw staat een karakteristiek uit Friese geeltjes opgetrokken bakhuis en een wagenhuis die reeds in gebruik is als stallingsruimte en atelier. Op het aanliggende land staat een ruime veldschuur van recente bouwdatum.

De totale oppervlakte van het NSW-landgoed bedraagt ca. 01.64.20 hectare. Optioneel bij het landgoed is een perceel grasland met een grootte van 00.56.18 hectare die geschikt is als paardenweide. Tevens bestaat de mogelijkheid om ca. 04.83.12 hectare cultuurgrond met veldschuur bij te kopen.


BESTEMMING
Op 20 juli 2017 heeft de gemeente Súdwest-Fryslân het bestemmingsplan Dorpen Noord/West gemeente Súdwest-Fryslân vastgesteld. Op basis hiervan is de bestemming van de boerderij “Wonen-Woonboerderij” met een dubbelbestemming “Archeologie 1”en “Landschap verkaveling’. Het object heeft een bouwaanduiding “Monument”. De bestemming van de omliggende percelen is “Agrarisch”. Op het optionele perceel met nummer 185 ligt een dubbelbestemming “Leiding-Gas” en op het optioneel perceel met nummer 1131 staat een gebouw met de functieaanduiding “Veldschuur”.

Binnen deze bestemmingen is het toegestaan om de boerderij te gebruiken als woning, daarbij mag de boerderij opgesplitst worden in drie wooneenheden. Het is toegestaan om de stal te gebruiken voor het hobbymatig houden van vee, als berging voor vaartuigen en kampeermiddelen, als boerderijwinkel en theeschenkerij. Het is mogelijk om in de boerderij een B&B (bêd en brochje) te voeren met twee kamers (vijf slaapplaatsen) per woning. Het is mogelijk om in de voormalige bedrijfsgebouwen (waaronder de vrijstaande wagenloods) twee recreatieappartementen te realiseren met een vloeroppervlakte van 100 m2 per appartement.

De schuur of Deel heeft derhalve een eigen woonbestemming met bouwvergunning voor een woning. Wel zal er nadere afstemming met de gemeente plaats moeten vinden, om tot realisatie van een woning in de voormalige schuur over te gaan.


GESPLITSTE VERKOOP
De boerderij kan ook gesplitst worden verkocht. Het bestaat dan uit de volgende onderdelen:

1. Het voorhuis met hals en eerste helft van de schuur
2. Het tweede gedeelte van de schuur / deel (met bouwvergunning)

Een en ander conform bijgeleverde verkooptekening. Indien de boerderij in twee delen verkocht wordt is er ook een tweedeling van het perceel zoals op de verkooptekeningen is weergegeven. Beide percelen kunnen dan nog steeds worden gerangschikt onder de Natuurschoonwet.

Indien de boerderij in twee delen verkocht wordt, koopt u het schuurdeel met de naastgelegen wagenberging. Het perceel behorende bij de schuur is riant te noemen met ca. 6.050 m2 (deels kad. perceel 184). U koopt dan een prachtig op zuidwesten georiënteerd object en kunt een boot achter uw nieuwe huis neerleggen. Een en ander zoals op de verkooptekeningen is weergegeven. Beide percelen kunnen dan nog steeds worden gerangschikt onder de Natuurschoonwet. Verder behoud het voorhuis daarmee de toegangsdam tot de boomgaard en blijft er ruimte voor een pad die aansluit op de omloop. De toekomstige eigenaar van het voorhuis kan een boot in de grote vaart aan de omloop aanleggen.


NATUURSCHOONWET 1928
Het landgoed is grotendeels gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928. Het landgoed is thans niet opengesteld voor publiek. Door de rangschikking is het object deels vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Bij splitsing van het landgoed zijn de afzonderlijke onderdelen rangschikkingswaardig, als de gesplitste opstallen of tuinelementen worden beoordeeld als een aan de buitenplaats gerelateerde en daarmee beschermingswaardige onderdelen, die een aantoonbare cultuurhistorische waarde vertegenwoordigen.


ARUM
Het dorp Arum heeft ongeveer 1200 inwoners en ligt op een afstand van 7-10 km van de steden Harlingen, Franeker en Bolsward. Openbaar vervoer is aanwezig middels de buslijn Heerenveen-Harlingen. Het dorp heeft een grote Spar zelfbedieningswinkel voor de dagelijkse inkopen, twee lagere scholen en verder biedt het dorp goede sportfaciliteiten (tennis, voetbal en kaatsen). Het geheel ligt uitstekend gesitueerd ten opzichte van de snelweg. De Afsluitdijk ligt op nog geen tien minuten rijden en Amsterdam op circa zestig minuten. Dit landgoed wordt gekenmerkt door fantastisch wonen in de buurt van alle hedendaagse voorzieningen en binnen een zeer levendige dorpsgemeenschap.


RESUMÉ
INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 1.195.000,- vrij op naam Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Woonboerderij Type woning Vrijstaande woning Kwaliteit woning Luxe Bouwjaar 1886 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Vrij uitzicht, open ligging, buiten bebouwde kom, aan vaarwater en landelijk gelegen Indeling Woonoppervlakte 684 m² Perceeloppervlakte 137920 m² Overige inpandige ruimte 389 m² Inhoud 3000 m³ Aantal kamers 20 Aantal woonlagen 3 woonlagen Energie Isolatie Dakisolatie, vloerisolatie, gedeeltelijk dubbel glas en voorzetramen Warmwater C.V.-Ketel Verwarming C.V.-Ketel en vloerverwarming gedeeltelijk C.V.-Ketel Gas Combiketel, Eigendom Buitenruimte Tuin Tuin rondom Hoofdtuin Tuin rondom Kwaliteit tuin Fraai aangelegd Bergruimte Schuur / Berging Inpandig Parkeergelegenheid Garage Parkeerplaats Parkeerfaciliteiten Op eigen terrein Dak Soort dak Samengesteld dak Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand en dubbele bewoning mogelijk Onderhoud binnen Goed tot uitstekend Onderhoud buiten Uitstekend Huidig gebruik Woonboerderij en kleinschalig houden van schapen Huidige bestemming Woonboerderij Voorzieningen Voorzieningen Mechanische ventilatie, Rookkanaal Kadastrale gegevens Gemeente Arum Sectie E Perceelnummer 184 Oppervlakte 135000 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Arum Sectie E Perceelnummer 860 Oppervlakte 2920 m² Eigendomssituatie Volle eigendom