Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Te koop
Museumlaan 18 in Koog Aan De Zaan 1541 LP

Museumlaan 18

1541 LP Koog aan de Zaan
Vraagprijs € 1.200.000,- k.k.

Omschrijving

MUSEUM ZAANSCHE MOLEN TE KOOP

Plan voor 2 woningen of 1 woning en 3 appartementen mogelijk!

Aan de Museumlaan 18, 1541 LP Koog aan de Zaan staat het Zaans Molenmuseum op een perceel van in totaal 1.090 m2. Vanaf 1925 heeft het
...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1760 Woonoppervlakte 655 m² Aantal kamers 3
Lees meer

Verkopende makelaar

ir. Jan-Willem Andriessen

ir. Jan-Willem Andriessen

Stuur een email +31 (0)35 647 08 78

Omschrijving

MUSEUM ZAANSCHE MOLEN TE KOOP

Plan voor 2 woningen of 1 woning en 3 appartementen mogelijk!

Aan de Museumlaan 18, 1541 LP Koog aan de Zaan staat het Zaans Molenmuseum op een perceel van in totaal 1.090 m2. Vanaf 1925 heeft het object dienstgedaan als museum. In 2012 heeft Vereniging De Zaansche Molen de ambitie uitgesproken om het huidige molenmuseum te verplaatsen naar de Zaanse Schans. Dit is een ontwikkeling die ook de gemeente omarmt. Om dat te kunnen realiseren wil de vereniging het huidige museumpand graag verkopen. Naast het huidige gebruik heeft het college van B&W aangegeven de intentie te hebben om mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging van het pand Museumlaan 18 van cultuur naar wonen. Ter inspiratie zijn – in opdracht van Vereniging de Zaansche Molen - een tweetal varianten uitgewerkt door architect Abel Blom, een restauratiearchitect.

OMSCHRIJVING
Het object bestaat uit een drietal bouwvolumes die aan elkaar gekoppeld zijn en ingericht is als museum. Na de laatste renovatie in 2001, heeft het gebouw haar huidige indeling verkregen. Het totale vloeroppervlak is 727 m2, waarvan 72 m2 kelder die in 1992 gerealiseerd is. De entree bevindt zich in de rechtervleugel. De vestibule geeft toegang tot de receptie met ontvangstruimte, de garderobe en (niet publiekstoegankelijk); de pantry en het kantoor. Vanuit de receptie is er toegang tot de expositieruimte, met een doorloop naar de grote expositieruimte in L-vorm. Hier bevindt zich tevens een uitbouw waar het Molenpanorama van Frans Mars in onder is gebracht.

Aan het eind van de expositieruimte bevinden zich een dames- ,heren- en MIVA toilet. De vaste trap met traplift geeft toegang tot de eerste verdieping en de aldaar aanwezige expositieruimte (eveneens in L-vorm) in de kap. Een doorloop verbindt de beide kappen met elkaar en geeft toegang tot de expositieruimte in de rechtervleugel, waar tevens de dia-presentatieruimte en de vergaderruimte zijn ondergebracht. Een vaste trap geeft toegang tot de (afgesloten) tweede verdieping en de daar aanwezige archiefruimte. Tevens kan van hieruit de receptie weer bereikt worden op weg naar de uitgang.

GESCHIEDENIS
Vanaf de oprichting van De Zaansche Molen in 1925 heeft de vereniging het doorgeven van kennis over de industriemolens en het warm houden van de liefde voor deze wiekendragers als een van haar belangrijkste taken gezien. Het is daarom niet gek dat De Zaansche Molen al in 1928 een gebouw wist te verwerven dat werd ingericht als museum. Kennelijk werd het initiatief van De Zaansche Molen ook nationaal van belang geacht, want Prins Hendrik kwam het museum officieel openen. En dat deed hij door de sleutel tot kennis van en tot liefde voor molens in het slot te steken en daarmee de deur van het gloednieuwe Molenmuseum te openen.

Op 9 december 1925 schenkt mevrouw Weduwe A. Honig-Kluyver haar huis + grond, ter waarde van fl. 13.000,- aan de gemeente Koog aan de Zaan, voor het aan te leggen Kooger wandelpark. Bij de schenking is bepaald dat de grond ten alle tijden de bestemming parkgrond zal hebben. De gemeenteraad startte een inzamelingsactie ten behoeve van de aanlegkosten van het park. Door diverse gulle gaven van industriëlen en burgers kwam het bedrag, fl. 35.000,- bijeen. De hr. J.R. Koning, tuinarchitect bij de gemeente Amsterdam, tekende voor het ontwerp. De firma Copijn verzorgde de aanleg.

Het geschonken huis) van mevrouw Wed. A. Honig Kluyver met de bijzondere naam: “het Huis met de IJzeren Brug” was een koopmanshuis uit ongeveer 1760 en stond oorspronkelijk aan de Raadhuisstraat, op de plek waar de beoogde toegang lag tot het Kogerpark. Men besloot eerst, tot tweemaal toe (!) dat het pand gesloopt moest worden. Het pand moest wijken om de toegang tot het park breder te kunnen maken. Daar kwamen gelukkig enkele notabelen tegen in opstand.

Ook Stichting Hendrik de Keijzer ageerde tegen de aangekondigde sloop. Uiteindelijk heeft de architect, de heer Koning, gedreigd met zich terug te trekken van het project als het pand gesloopt werd. Uiteindelijk ging men dan toch overstag en is na veel gesteggel van de gemeenteraad, voorzichtig afgebroken en enkele honderden meters verderop weer opgebouwd op de huidige plek en sindsdien in gebruik als Molenmuseum.

MOLENMUSEUM
Op 26 februari 1925 werd de oliemolen De Zoeker getroffen door een windhoos. Dit trok schoolmeester en kunstenaar Frans Mars zich aan en hij plaatste een open brief in dagblad De Zaanlander. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van de vereniging. De eerste daad was een tentoonstelling over molens, in de openbare lagere school van Koog aan de Zaan, die relatief veel belangstelling trok en leidde tot ledenaanwas. Het plan voor een molenmuseum kreeg een impuls door het beschikbaar komen van het Huis met de ijzeren brug dat verdwijnen moest voor de aanleg van het Koogerpark. In de begintijd was de vereniging voornamelijk bezig met fondsen voor moleneigenaren die in problemen kwamen, om op die manier molens te behouden. In 1939 kwam daarin verandering toen de oliemolen Het Pink werd aangeboden door de Zaanse VVV. De molen werd gerestaureerd, maar de opening op 10 mei 1940 ging niet door vanwege de Duitse inval in Nederland.

In de loop der jaren groeide het molenbezit van de vereniging uit tot 14 molens. In het Molenmuseum werden molenmodellen, inventarisstukken, gereedschappen, schilderijen en constructietekeningen tentoongesteld. In 1982 kocht de vereniging het Zaandamse koopmanshuis Oostzijde 109 aan en bouwde het weer op tegen het Molenmuseum. Hiermee werd een ruimte gecreëerd voor wisseltentoonstellingen en kort daarop, in 1989, is het Molenpanorama overgebracht van molen Het Pink naar het Molenmuseum. Voor dit monumentale en grote schilderij werd een aparte ruimte aan het museum worden aangebouwd. Tenslotte werd in 1996 de zaal voor wisseltentoonstellingen nog eens met vijf meter verlengd, waardoor er op de verdieping een ontvangstruimte ontstond. In 2007 is de nieuwgebouwde molen Het Jonge Schaap bij de vereniging gekomen, waarmee de Zaanstreek weer een zeskante bovenkruier houtzaagmolen bezit. In 2014 is De Jonge Dirk in bezit gekomen van de vereniging, en daarmee ook de weidemolen De Zwaan in Westzaan.

Sinds 2012 heeft Vereniging De Zaansche Molen de ambitie uitgesproken om het huidige molenmuseum dat thans nog gevestigd is aan de Museumlaan 18 in Koog aan de Zaan te verplaatsen naar de Zaanse Schans. Dit is een ontwikkeling die de gemeente omarmt. Om dat te kunnen realiseren wil de vereniging het huidige museumpand graag verkopen. Redres de Erfgoedexpert BV heeft de opdracht gekregen dit bijzondere object te verkopen.

BESTEMMING
Het pand is gelegen in het bestemmingsplan ‘Oud koog-Rooswijk’ dat werd vastgesteld op 19-07-2012. In dit plan heeft de locatie de bestemming ‘Cultuur en ontspanning’ (bron ruimtelijkeplannen.nl). Het college van B&W heeft aangegeven de intentie te hebben om mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging van het pand Museumlaan 18 van cultuur naar wonen om zo de realisatie van het molenmuseum op de Zaanse Schans een stap verder te brengen omdat hiermee de verkoopbaarheid en de opbrengstwaarde wordt vergroot. Ter inspiratie zijn – in opdracht van Vereniging de Zaansche Molen - een tweetal varianten uitgewerkt door architect Abel Blom, een restauratiearchitect. Deze varianten zijn in de prospectus opgenomen.

INTERESSE?
Neem contact op wij informeren u graag!
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 1.200.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Herenhuis Type woning Vrijstaande woning Kwaliteit woning Normaal Bouwjaar 1760 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan water, aan park, aan rustige weg, in woonwijk en open ligging Indeling Woonoppervlakte 655 m² Perceeloppervlakte 1090 m² Overige inpandige ruimte 92 m² Inhoud 2650 m³ Aantal kamers 3 Aantal woonlagen 3 woonlagen Energie Isolatie Dakisolatie en gedeeltelijk dubbel glas Warmwater C.V.-Ketel Verwarming C.V.-Ketel C.V.-Ketel Gas Combiketel, Eigendom Buitenruimte Tuin Tuin rondom Hoofdtuin Tuin rondom Kwaliteit tuin Normaal Parkeergelegenheid Parkeerfaciliteiten Openbaar parkeren en op eigen terrein Dak Soort dak Samengesteld dak Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand, monument, dubbele bewoning mogelijk en erfgoed Onderhoud binnen Goed Onderhoud buiten Goed Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Kadastrale gegevens Gemeente Koog aan de Zaan Sectie C Perceelnummer 2665 Oppervlakte 1090 m² Eigendomssituatie Volle eigendom
Route van naar Museumlaan 18, 1541 LP Koog Aan De Zaan

CBS Statistieken

Tabel Grafieken
2015 2016

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van deze woning te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.