Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Verkocht
West Ringdijk 52 in Moordrecht 2841 LW

West Ringdijk 52

2841 LW Moordrecht
Vraagprijs € 635.000,- k.k.

Omschrijving

Poldermolen van Moordrecht
Zoals op schilderijen van de oude meesters: polders met rietkragen, molens, koeien en Hollandse wolkenluchten, zo is het bij deze voormalige Poldermolen in Moordrecht nog steeds. Deze poldermolen is gesitueerd langs de Ringvaart net buiten het dorp Moordrecht met op 200 meter afstand van de molen een toegang om met de boot naar de Hollandsche...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1836 Woonoppervlakte 164 m² Aantal kamers 6
Lees meer

Verkopende makelaar

ir. Jan-Willem Andriessen

ir. Jan-Willem Andriessen

Stuur een email +31 (0)35 647 08 78

Omschrijving

Poldermolen van Moordrecht
Zoals op schilderijen van de oude meesters: polders met rietkragen, molens, koeien en Hollandse wolkenluchten, zo is het bij deze voormalige Poldermolen in Moordrecht nog steeds. Deze poldermolen is gesitueerd langs de Ringvaart net buiten het dorp Moordrecht met op 200 meter afstand van de molen een toegang om met de boot naar de Hollandsche IJssel te varen, ideaal voor watersportliefhebbers. De molen oorspronkelijk gebouwd in 1836 ligt markant op de dijk langs de weg waar fietsers voorbijkomen en ligt aan de achterzijde vrij met honderden meters uitzicht. Rondom de poldermolen is een prachtige tuin van circa 800 m² aangelegd. De – van oorsprong - poldermolen is van alle gemakken en modern comfort voorzien, maar met authentieke materialen gerestaureerd. Links naast de molen staat een riant guesthouse. Hier is een kantoorruimte en een bescheiden gastenverblijf voorzien van douche en toilet. Kortom een ideale plek om te kunnen werken of gasten te ontvangen.


Indeling
Via de voordeur op de dijk komt u bij de molen, deze toegang bevindt zich op de eerste verdieping van de molen. Loopt u rechts om de molen dan komt u onderaan de dijk bij de begane grond waar de leefkeuken is gesitueerd met een gezellige boerendeur die in de zomermaanden halfopen kan worden gezet.
 
Entree (eerste verdieping)
We beginnen bij de officiële toegang op het dijkniveau aan de West Ringdijk. Bij binnenkomst komt u in de entreehal. In deze hal bevindt zich een toilet en de meterkast. Vanuit de entreehal komt u in de woonkamer met rondom uitzicht over het “Hollandse landschap”. Vanaf de bank is aan alle kanten wel iets te zien of te beleven. De woonkamer heeft een houten vloer en kenmerkt zich door de grote balken en gebinten van de molen.
 
Woonkeuken (begane grond)
Gaat u vanuit de hal met de trap naar beneden dan komt u in de royale woonkeuken op de begane grond. De eetkamer is gesitueerd in de oorspronkelijke romp van de molen. Deze ruimte is knus ingericht en is door de openslaande deur en de ramen aan de achterzijde relatief licht te noemen en kan bij uitstek gebruikt worden als een gecombineerde eetkamer, werkkamer, of bijvoorbeeld televisiekamer. Op de vloer ligt een klinkervloer van antieke IJsselsteentjes met vloerverwarming. Vanuit deze ruimte is de naastgelegen keuken te bereiken. Deze is gerealiseerd in de oorspronkelijke waterinlaat van de poldermolen waardoor een praktische en zeer efficiënte keuken is gerealiseerd die van alle gemakken is voorzien: 5 pits kooktoestel, dubbele wasbak, magnetron/oven, afwasmachine.
 
Slaapverdieping (tweede verdieping)
Gaat u vanuit de keuken met de trap naar boven dan komt u weer op de eerste verdieping waar de entree en de woonkamer zich bevinden. Hier neemt u de trap naar de tweede verdieping en komt u op de overloop van de tweede verdieping. De achtkantige romp laat ook hier haar robuuste balken en gebinten zien. Op deze verdieping bevindt zich een geriefelijke slaapkamer met badkamer en een sauna. De badkamer is voorzien van alle moderne gemakken, zoals een ligbad een nieuwe douche en dubbele wastafels. Vanuit de badkamer komt u in de sauna. Op de overloop bevindt zich tevens een separaat toilet.
 
Zolder (derde verdieping)
Een derde trap brengt u naar de derde verdieping. Hier is een (kinder)slaapkamer gesitueerd. Het is ook mogelijk om op deze verdieping in plaats van 1 slaapkamer twee slaapkamertjes te realiseren.
 
Guesthouse en kantoor
Links achter de molen staat het guesthouse annex kantoorruimte. Achter het guesthouse bevindt zich een grote berging voor het tuinmeubilair, tuingereedschap en bijvoorbeeld fietsen (circa 12 m²). Het guesthouse heeft aan de tuinzijde een grote veranda met buitenkeuken zodat het er vanaf het vroege voorjaar tot het najaar al lekker toeven is. Via de buitendeur gaat u links naar het kantoorgedeelte met uitzicht op de molen. Dit kantoor is smaakvol afgewerkt met houten vloer, gestucte wanden en plafond en is voorzien van meterkast, gaskachel en een geiser. Tegenover de entree is een compacte badkamer met douche, toilet en wastafel gerealiseerd in een moderne en lichte kleurstelling. Een trap brengt u naar de zolderverdieping. Hier treft u een knusse slaapkamer, bij uitstek geschikt voor uw gasten, of bijvoorbeeld een au pair.
 
Tuin
Rondom de poldermolen is een fraaie tuin aangelegd die met de glooiing van de dijk meeloopt en zicht geeft op het achtergelegen landschap. Naast de 800 m2 eigen grond gelegen rondom de molen heeft de huidige eigenaar een stuk grond in erfpacht. Dit stuk grond gelegen aan de Ringvaart is 172 m2 groot en in gebruik als parkeerterrein (capaciteit 4-5 auto’s).
 
Bestemming
Een geweldige plek voor wie valt voor de combinatie van landelijk wonen in een industrieel monument. Een molenromp met monumentale uitstraling en bij uitstek geschikt voor een klein gezin of aan huis gebonden beroepsmatige en/of bedrijfsmatige activiteiten.
 
Moordrecht
In Moordrecht zijn verschillende basisscholen en winkels. Een winkelcentrum bevindt zich op 5 minuten afstand fietsen van de molen. Een vermelding waard is ook het feit dat bruisende harten van steden als Alphen aan den Rijn, Gouda, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam in een handomdraai te bereiken zijn.
 
Geschiedenis poldermolens
Ongeveer 400 jaar geleden werd steeds intensiever turf gestoken en later gebaggerd. Hierdoor ontstond de “Zuidplas”. Deze werd steeds dieper en gevaarlijker, waardoor besloten is deze droog te maken. In 1825 is een begin gemaakt. Om de klus te klaren werden 30 molens geplaatst, waarvan 9 in Waddinxveen en 21 tussen Moordrecht en Kortenoord. De eerste molen begon te malen in 1836. Vijf jaar later kwam de polder droog. Stoomgemalen maakten veertig jaar later de molens overbodig. Deze molenromp is één van de 21 molens die tussen Moordrecht en Kortenoord heeft gestaan, en de enige die nog aan die 21 molens herinnert. De vroegste tot op heden bekende windgedreven poldermolen werd vermeld in de Bourgoyenmeersen te Gent in 1316 als de "hoesse molen" (Hoosmolen). In het begin van de 15e eeuw werd in de omgeving van Alkmaar voor het eerst in Nederland gebruikgemaakt van poldermolens; de eerste werd in 1407 in gebruik genomen. Het idee bleek in de praktijk succesvol en weldra verschenen er door het land meer exemplaren. In de eeuwen daarna werd de poldermolen een belangrijk instrument bij de beheersing van de Nederlandse waterhuishouding. Tot de komst van de stoomgemalen vanaf de 19e eeuw en de elektrische gemalen in de 20e eeuw waren de poldermolens het belangrijkste hulpmiddel om polders droog te malen.
 
Werking
Een poldermolen maakte oorspronkelijk gebruik van een scheprad om het water naar een hoger niveau te scheppen. Met deze techniek kan een molen het water ongeveer anderhalve meter verzetten. Met de toepassing van de vijzel (schroef van Archimedes) vanaf de 19e eeuw kon de opvoerhoogte vergroot worden tot 4 à 5 meter. Het water gaat bij een molen met en scheprad vanuit de polder door het krooshek, de achterwaterloop met de krimpmuren en wordt via de opleider door het scheprad voortgestuwd over de slagdorpel en langs de slagstijlen van de wachtdeur, door de voorwaterloop, de boezem in. De wachtdeur zorgt ervoor dat het water bij stilstaande molen niet terug de polder inloopt.
Dit type molen komt vooral voor in de poldergebieden van Midden- en West-Nederland. Anders dan de industriemolen bijvoorbeeld een korenmolen, een papiermolen of een zaagmolen waar de bewerking en productie van materialen een verkoopbaar product oplevert, is de poldermolen wellicht het enige type molen waar geen direct gewin voor de molenaar verkregen wordt. De poldermolen is meestal in het bezit van een waterschap, dat de molenaar voor bewezen diensten beloont. Bij een poldermolen is het aangedreven werk (de vijzel of het scheprad) vast opgesteld. Bij een houten achtkante poldermolen is de kap draaibaar.
 
Droogmaking van grote meren
Molenbouwer Jan Adriaenszoon Leeghwater verbeterde in de 17e eeuw de techniek van de poldermolen. Hierdoor en dankzij de toepassing van molengangen, konden vanaf de 17e eeuw ook grotere meren worden drooggelegd. Het eerste grote project was de Beemster, die in 1612 met enige tientallen molens werd drooggemalen. Wegens succes werd deze formule bij meer polders toegepast. In Noord Holland bij de Schermer zijn nog steeds enkele molengangen aan te treffen. Ook in Zuidholland zijn nog enkele molengangen te vinden: Aarlanderveen, Zevenhuizen, Leidschendam en het wereldberoemde Kinderdijk.
 
Gemalen
Tegenwoordig is de functie van de poldermolens veelal overgenomen door moderne gemalen, die met een grotere capaciteit onder alle weersomstandigheden het water over een grotere hoogte kunnen verplaatsen. Het gemaal Abraham Kroes staat op circa 700 meter afstand van de West Ringdijk 52 aan dezelfde ringvaart. Dit gemaal verzorgt de bemaling van zowel de Prins Alexanderpolder en de Zuidplaspolder. Een zeldzame combinatie van polder- en boezembemaling. Er zijn echter vooral in Noord- en Zuid-Holland nog vele tientallen poldermolens aanwezig in het laaggelegen land.
Overdracht Status Verkocht Vraagprijs € 635.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Woonboerderij Type woning Vrijstaande woning Bouwjaar 1836 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, aan vaarwater en landelijk gelegen Indeling Woonoppervlakte 164 m² Perceeloppervlakte 1129 m² Externe bergruimte 46 m² Inhoud 650 m³ Aantal kamers 6 Aantal slaapkamers 3 Aantal woonlagen 2 woonlagen en een kelder en een zolder Energie Warmwater Geiser eigendom en gasboiler eigendom Verwarming C.V.-Ketel C.V.-Ketel HR (Gas Combiketel uit 2009, Eigendom) Buitenruimte Tuin Tuin rondom Hoofdtuin Tuin rondom Kwaliteit tuin Fraai aangelegd Bergruimte Schuur / Berging Aangebouwd hout Voorzieningen Met vliering Isolatie Geen isolatie Parkeergelegenheid Garage Parkeerplaats Dak Soort dak Tentdak Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand Onderhoud binnen Goed Onderhoud buiten Redelijk tot goed Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Voorzieningen Voorzieningen Alarminstallatie, TV kabel, Dakraam, Sauna Kadastrale gegevens Gemeente Moordrecht Sectie D Perceelnummer 3052 Oppervlakte 172 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Moordrecht Sectie D Perceelnummer 3048 Oppervlakte 800 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Moordrecht Sectie D Perceelnummer 3162 Oppervlakte 157 m² Eigendomssituatie Erfpacht
Route van naar West Ringdijk 52, 2841 LW Moordrecht

CBS Statistieken

Tabel Grafieken
2015 2016

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van deze woning te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.