Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Te koop
Zwartelaan 1 in Oostvoorne 3233 AX

Zwartelaan 1

3233 AX Oostvoorne
Vraagprijs € 2.900.000,- v.o.n.

Omschrijving

Landgoed 't Reigersnest

Landgoed ’t Reigersnest is circa 5 hectare groot en ligt aan de rand van Oostvoorne in een uniek duin- en bosgebied. Het landgoed bestaat uit een parkbos met laan-beplanting, sierbeplanting, grasvegetatie en een vijver. Het landhuis, dat in 1920 ontworpen is door het architectenduo Vorkink & Wormser, is
...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Woonoppervlakte 400 m² Aantal kamers 13
Lees meer

Verkopende makelaar

ir. Jan-Willem Andriessen

ir. Jan-Willem Andriessen

Stuur een email +31 (0)35 647 08 78

Omschrijving

Landgoed 't Reigersnest

Landgoed ’t Reigersnest is circa 5 hectare groot en ligt aan de rand van Oostvoorne in een uniek duin- en bosgebied. Het landgoed bestaat uit een parkbos met laan-beplanting, sierbeplanting, grasvegetatie en een vijver. Het landhuis, dat in 1920 ontworpen is door het architectenduo Vorkink & Wormser, is getekend in de stijl van de Amsterdamse School. Het heeft een karakteristieke L-vormige plattegrond bestaande uit een middengedeelte (zit- en eetkamer) met verdieping en twee lagere vleugels waarin keukens, muziekkamer en slaapkamers zijn ondergebracht]. Het landhuis bevindt zich in zeer authentieke en goede staat waarbij alle oorspronkelijke details tot de dag van vandaag behouden zijn gebleven. Het landgoed is gerangschikt onder de Natuurschoonwet en is aangewezen als Rijksmonument.  

Omschrijving 
Het landhuis en de bijbehorende tuinmanswoning zijn opgetrokken in baksteen en hout, met een rieten overkapping. De vloeiende lijnen van de muren en het dak, de schoorstenen, de bijzondere raampartijen en de entreepartij zijn kenmerkend voor de Amsterdamse Schoolstijl. De verbondenheid van deze elementen heeft als effect, dat de woning opgaat in zijn natuurlijke omgeving. In alles uit zich de aandacht voor het detail: het metselwerk, het houtwerk, de kozijnen en ramen, het interieur.  

Indeling 
De plattegrond van het landhuis is functioneel te noemen. Een middengedeelte met verdieping met aan weerszijden twee lage vleugels. Centraal gelegen zijn de eetkamer en hal. Dit middendeel verbindt de twee vleugels met elkaar. Een stijlvol vormgegeven muziekkamer en enkele slaapvertrekken liggen naast elkaar aan de oostelijk gelegen gang. Door oriëntatie op het zuiden hebben deze vertrekken zicht op de tuin en het bos. De gang is wonderschoon te noemen: binnen een patroon van gele en zwarte vloertegels en donkerblauwe wandtegels bevinden zich op regelmatige afstand vier hoge vensterbanken met daarin een plantenbak. 
 
In de noordwestelijke vleugel zijn de bijkeuken, keuken en dienkamer gelegen. Deze vertrekken werden destijds voorzien van witte en zwarte vloertegels, crèmekleurige wandtegels en geel en donkerblauw geschilderde muren.  

Op de eerste verdieping, gelegen in het centrale deel, bevinden zich vijf slaapkamers, waarvan drie met uitzicht op de zuidelijk gelegen tuin.  

Amsterdamse School 
Het stempel van het architectenduo Vorkink & Wormser op het interieur laat zich vooral in de ovaalvormige eetkamer zien. Enkele vaste meubelen werden destijds door de architecten ontworpen.  

Een indrukwekkende buffetkast vormde, samen met de enorme smeedijzeren openhaard, het geornamenteerde plafond en de gekleurde bovenlichten van glas-in-lood, één van de meest opzienbarende elementen van deze ruimte. De afgeronde profielen van de buffetkast, de iets schuin naar voren geplaatste deurtjes en de sculpturale details (handgrepen in de vorm van eendenkopjes) in geschilderd perenhout zijn typerend voor de Amsterdamse School.[ Het plafond boven de eettafel kreeg een verdiept middenveld en was beschilderd met een non-figuratieve voorstelling in rood, geel en zwart (‘de kreeft’).] Ook de ovale eettafel met daarboven een smeedijzeren lamp was van eigen ontwerp. Vrijwel alle oorspronkelijke elementen zijn behouden gebleven. 

Veranda 
Een veranda op het zuiden verbindt de eetkamer via het terras met de grote tuin. [Het terras laat decoratieve bakstenen patronen zien: een afwisselend vloerpatroon en pilaren met zowel verticaal als horizontaal metselwerk.] Deze zijde van het huis werd vormgegeven als de open zijde, gericht op de zon en de tuin. Volgens de architecten moest de tuin ruim zijn om het huis tot zijn recht te laten komen. Vandaar ook het grote grasveld met de brede bloemenborder. Achter de bloemen staat het opgaand geboomte, zodat de tuin toch een beschut geheel vormt.  

Tuinmanswoning 
Behalve het landhuis lieten de opdrachtgevers een tuinmanswoning bouwen. Deze woning werd als eerste gerealiseerd, zodat de tuinman het terrein en de bouw vanaf het begin in het oog kon houden. De tuinmanswoning werd gebouwd in overeenkomstige stijl met als bijzonder element de uitspringende vensterpartijen aan de zuidzijde van de woning, de dominante rieten kap en het sculpturale metselwerk. 

Als derde bouwwerk ontwierpen Vorkink & Wormser in het duingebied de zogenaamde ‘duinkoepel’. Deze Duinkoepel is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gesloopt.  

Landgoed 
Het terrein van circa 5 hectare bestaat uit parkbos met vijver, hakbos en tuin rondom het landhuis. ’t Reigersnest is gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928 (NSW). De NSW biedt zowel aan natuurlijke personen als aan rechtspersonen diverse faciliteiten op fiscaal gebied (onder andere successie- en schenkingsrecht, overdrachts-, inkomsten-, vennootschaps- en onroerendezaakbelasting.) 

Voordelen Natuurschoonwet
Hieronder treft u vrijblijvend enige informatie aan betreffende de voordelen van een landgoed welke is gerangschikt onder de natuurschoonwet 1928 (hierna: NSW.).
 
Het landgoed is onder de NSW gerangschikt. Het betrokken ministerie beschrijft een NSW-landgoed als volgt: “Een landgoed is een, in Nederland gelegen, geheel of gedeeltelijk met bossen of andere houtopstanden bezette onroerende zaak. Daaronder begrepen dat waarop een buitenplaats of andere, bij het karakter van het landgoed passende, opstallen voorkomen, voor zover het blijven voortbestaan van die onroerende zaak in zijn karakteristieke verschijningsvorm voor het behoud van het natuurschoon wenselijk is". De NSW biedt veel maatschappelijke voordelen, de allerbelangrijkste is de instandhouding van vele prachtige buitenplaatsen, landgoederen en natuurgebieden. Dit wordt mede gerealiseerd door de eigenaren van NSW landgoederen een aantal fiscale voordelen te beiden. 
 
Deze vijf voordelen worden hieronder kort toegelicht. 
 
Voordeel 1: Schenk- en erfbelasting
De faciliteit voor de schenk- en erfbelasting maakt onderscheid tussen opengestelde en niet opengestelde landgoederen. Voor opengestelde landgoederen wordt de waarde waarover de heffing van schenk- en erfbelasting plaatsvindt op € 0 gesteld. Opengestelde landgoederen zijn dus volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Over niet-opengestelde landgoederen wordt schenk- en erfbelasting geheven over de helft van de (relatief lage bestemmings-)waarde. Om deze voordelen definitief te verkrijgen moet het verkregen landgoed gedurende 25 jaar gerangschikt blijven en gedurende 25 jaar in bezit worden gehouden door de verkrijger(s).
 
Voordeel 2: Inkomstenbelasting
In de inkomstenbelasting wordt ook rekening gehouden met de NSW. Zo wordt onbebouwde grond 100% vrijgesteld voor de heffing van de inkomstenbelasting in box III. Er hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over de waarde van onbebouwde grond als deze gerangschikt is onder de NSW. Als de eigen woning gerangschikt is onder de NSW, dan wordt rekening gehouden met een lagere WOZ-waarde, waardoor de belaste inkomsten uit de eigen woning ook lager zullen uitvallen.
 
Voordeel 3: Vennootschapsbelasting
Als een NSW-landgoed in een B.V. is ingebracht, kan aanspraak worden gemaakt op een volledige vrijstelling voor de vennootschapsbelasting. Om aanspraak op deze vrijstelling te mogen maken, moeten de werkzaamheden van de B.V. echter hoofdzakelijk bestaan uit instandhouding van het landgoed. Ook mogen de overige werkzaamheden van de B.V. niet aangemerkt worden als het drijven van een onderneming.
 
Voordeel 4: Overdrachtsbelasting
Voor de overdrachtsbelasting geldt een 100% vrijstelling. Een voorwaarde is echter wel dat het landgoed gedurende 25 jaar NSW gerangschikt moet blijven. Wordt er niet aan deze voorwaarde voldaan, wordt de volledige claim alsnog ingevorderd.
 
Voordeel 5: Wet WOZ
Voor gerangschikte landgoederen zijn speciale regelingen opgenomen in de Wet WOZ. NSW-landgoederen hebben een lagere (bestemmings-) waarde in het economisch verkeer, omdat er een instandhoudingsverplichting gedurende vijfentwintig jaar op rust. Dit wil zeggen dat het landgoed gedurende 25 jaar gerangschikt moet blijven onder de NSW en de natuur in stand gehouden moet worden. Door deze instandhoudingsplicht wordt een landgoed lager gewaardeerd. Deze lagere waardering voor de Wet WOZ werkt door naar andere belastingen zoals de inkomstenbelasting (zie hiervoor), de onroerendezaakbelasting en de waterschapsbelasting omdat daarvoor de belasting wordt geheven op basis van de WOZ-waarde.
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 2.900.000,- vrij op naam Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Landgoed Type woning Vrijstaande woning Kwaliteit woning Normaal Bouwperiode 1906-1930 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan bosrand, aan park, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, in bosrijke omgeving en landelijk gelegen Indeling Woonoppervlakte 400 m² Overige inpandige ruimte 5 m² Externe bergruimte 20 m² Inhoud 1500 m³ Aantal kamers 13 Aantal slaapkamers 8 Aantal woonlagen 2 woonlagen Energie Warmwater C.V.-Ketel Verwarming C.V.-Ketel en open haard C.V.-Ketel Gas Combiketel, Eigendom Buitenruimte Tuin Tuin rondom Hoofdtuin Tuin rondom Kwaliteit tuin Verzorgd Bergruimte Schuur / Berging Vrijstaand steen Voorzieningen Voorzien van elektra Isolatie Geen isolatie Dak Soort dak Samengesteld dak Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand, monument en erfgoed Onderhoud binnen Redelijk Onderhoud buiten Redelijk Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Voorzieningen Voorzieningen Rookkanaal
Route van naar Zwartelaan 1, 3233 AX Oostvoorne

CBS Statistieken

Tabel Grafieken
2015 2016

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van deze woning te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.