Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Te koop
Luieweg 4 in Renesse 4325 GV

Luieweg 4

4325 GV Renesse
Prijs op aanvraag

Omschrijving

Uniek landgoed te koop gelegen direct achter de Zeeuwse duinen
 
Bij het Zeeuwse dorp Renesse, gelegen op de kop van Schouwen-Duiveland, ligt verscholen achter de duinen, vlakbij het strand en aan het oog onttrokken door een dennenbos, het prachtige landgoed “Schouwse Hoeve”. Het landgoed is gerangschikt onder de natuurschoonwet van 1928 en heeft een omvang van ruim 17 hectare. Een unieke plek: nergens in Nederland is het mogelijk om in zo’n prachtige natuurlijke omgeving vrijwel aan het strand te wonen en te leven. Op dit landgoed kán het. Bovendien zijn hier de meeste zonuren per jaar van Nederland! 
 
Verscholen in het groen liggen een tweetal villa’s. Het is tevens mogelijk om in plaats hiervan twee nieuwe riante woningen te realiseren. Schouwen-Duiveland is omgeven door prachtige stranden, weidse uitzichten en veel natuurschoon. De Randstad, Noord-Brabant en België liggen op slechts 30-60 autominuten. 

Een of twee landgoederen te koop
Naast de mogelijkheid om het landgoed in het geheel te verwerven is het ook mogelijk om een vastgesteld gedeelte van het landgoed aan te schaffen. Interesse? Wij informeren u graag!

 

Geschiedenis
In 1935 kwam het landgoed “Schouwse Hoeve” in handen van een particulier, die een jaar later - in het kader van een werkverschaffingsproject - het thans op het landgoed aanwezige dennenbos heeft laten aanplanten. Tot 1962 is het niet beboste deel van het landgoed gebruikt als weiland en voor de verbouwing van rogge en lupine. Daarna heeft de natuur haar gang kunnen gaan. Dit heeft geresulteerd in een prachtig natuurgebied. 
 
Het bebost gedeelte van het landgoed bestaat nu overwegend uit dennenbos. Verdeeld over het terrein zijn een aantal oude veedrenkputten te vinden. Menselijke inbreng is in de afgelopen decennia minimaal gebleven en beperkt zich tot het nastreven van een evenwicht tussen de grote natuurwaarde en de woonfunctie. Inmiddels is het landgoed en het omliggend gebied een beschermd natuurmonument. Kortom: een werkelijk unieke en riante woonomgeving voor strand- en natuurliefhebbers en daardoor ook een droomlocatie voor paardenliefhebbers.
 
Twee villa’s
In 1962 zijn op het landgoed een tweetal villa’s gebouwd, te weten de villa aan de Duinwekken 10 en een bungalow aan de Luieweg 4, die in 1975 en 1996 in het bezit zijn gekomen van de huidige eigenaar. Naast behoud van deze woningen is het ook mogelijk om op deze locatie twee nieuwe riantere woningen te realiseren tot ongeveer tweemaal de huidige grootte.
 
Villa Duinwekken 10
Deze villa dateert uit 1962 en ligt op een open plek en is omgeven door dennenbos, duinen en weide en heeft een eigen toegangsweg met toegangshek. Langs de toegangsweg liggen de paardenstallen en de buitenbak. Naast de villa bevindt zich in een duin een oude bunker in goede staat, die kan worden gebruikt als atelier, multifunctionele ruimte of kantoor. De tennisbaan is zichtbaar vanuit de living en het terras. De villa is in 1980 uitgebreid verbouwd tot een mooie comfortabele plek voor permanente bewoning. De staat van onderhoud van de villa is goed en het wooncomfort optimaal. 
 
Indeling:
De villa bestaat uit twee bouwlagen. Omdat de woning in een duinkom is gebouwd, is er niet echt sprake van een souterrain of een begane grond. In de onderste laag bevinden zich twee ruime garages, een wijnkelder, een werkplaats, een tweetal bergruimtes en een stookruimte. De tweede laag is grotendeels voorzien van een marmeren vloerafwerking met vloerverwarming. Indeling: entree, hal, keuken en bijkeuken, royale living in Z-vorm, serre, biljartkamer, toilet, inpandig zwembad met doucheruimte, masterbedroom met badkamer, 3 gastenkamers, 2e badkamer en een kantoorruimte.
 
Langs de hele zuidzijde ligt een groot buitenterras. Een glazen scherm en een pergola zorgen voor een knusse hoek bij felle zon of wind. Zowel buiten als binnen in de living bevinden zich openhaarden. Met behulp van koepels, grote ramen en schuifpuien is er optimaal gebruik gemaakt van het licht en de verbinding met de natuur. Afgezien van het ruisen van de wind in de duinen en het bos, en het geluid van de zee en de vogels, is het er heerlijk stil. Geen wonder dat de reeën en damherten uit de wijde omgeving het landgoed zijn gaan beschouwen als hun rustgebied.
 
Bungalow Luieweg 4
Deze bungalow doet momenteel dienst als gastenverblijf maar heeft een volwaardige woonbestemming. Bovendien heeft het een eigen toegangsweg met hek, waardoor de privacy van beide panden gewaarborgd is. Deze bungalow wordt “het Witte Huis” genoemd en doet Mediterraan aan met zijn markante witte zuilen die helder afsteken tegen het groen van de dennen en het gazon. Het is een heel licht huis, mede door de aanwezigheid van veel ramen aan de zuidzijde en lichtkoepels. En dankzij deze transparantie is er een vrij uitzicht op de onbeschrijflijk mooie natuur waarin je letterlijk de reeën en damherten voorbij ziet dartelen en grazen.
 
Indeling: 
Entree, hal, royaal inpandig zwembad met doucheruimtes en toilet, serre, living met schouw, keuken met bijkeuken. De living loopt rond de keuken door waardoor er een heel ruimtelijk effect ontstaat en men zich midden in het bos waant. Masterbedroom met badkamer, twee gastenkamers met ieder een eigen douchegelegenheid. Op het zuiden is er een deels overkapt terras. 
 
Unieke woningen of nieuwbouwlocatie op korte of lange termijn
Het is mogelijk de bestaande opstallen aan de Duinwekken 10 en Luieweg 4 door nieuwbouw te vervangen of uit te breiden. Binnen het bestemmingsplan is het mogelijk om een beduidend groter bouwvolume (bijna twee keer zo groot) te realiseren, mits dit binnen het bouwperceel blijft en qua hoogte en dergelijke voldoet aan regels binnen het bestemmingsplan. Ook is het mogelijk een extra woonlaag te realiseren alsmede ondergrondse bouw. Hiervoor is - in opdracht van de eigenaar - een massastudie/artist impression gemaakt die inzicht geeft in de bebouwingsmogelijkheden op deze locatie. Het is uiteraard ook mogelijk de bestaande opstal te verbouwen of – indien gewenst - uit te breiden, zolang het maar past binnen het huidige bestemmingsplan. De massastudie is in deze prospectus opgenomen. Voor dergelijke plannen zal te allen tijde een volledige omgevingsvergunning (bouwaanvraagprocedure) moeten worden aangevraagd. Dit traject is, evenals een herrangschikkingsaanvraag voor de NSW, voor de toekomstige koper. Voor de exacte bestemming en de mogelijkheden op dit perceel verwijzen wij u naar de website van ruimtelijkeplannen.nl 
 
Kortom
Landgoed “Schouwse Hoeve” is een ultieme plek op Schouwen-Duiveland, achter de blonde duinen, vlak aan zee en middenin de natuur. Het is een geweldige plek om in elk seizoen van de natuur en de zee te genieten, avonturen te beleven, energie op te doen, en met gelijkgestemden ervaringen op te doen en herinneringen te delen. 
 
Een plek om tot elkaar te komen. Paard te rijden, tennissen, zwemmen en boswandelingen maken, waarbij het wild voor je uitschiet. Een plek die in de familie blijft. “Schouwse Hoeve” is een uniek potentieel familie-erfstuk, mede door de fiscale voordelen bij vererving, dankzij de NSW-status.
 
Unique sellingpoints
  • Het landgoed “Schouwse Hoeve” is ruim 17 hectare groot en gerangschikt onder de NSW;
  • Op het landgoed staan twee villa’s die door verbouw of nieuwbouw volledig aan de eigen wensen kunnen worden aangepast, en vergroot tot ongeveer tweemaal de huidige grootte. 
  • Het landgoed heeft evenals de directe omgeving een diversiteit aan natuur: bos, zee, weiden, water en duinlandschap, en is een heerlijke plek om voor paardenliefhebbers eindeloze strandritten te maken. Of om al wandelend of fietsend van de deze veelzijdige natuur te genieten.
  • Een dergelijk groot landgoed met volledige privacy, en zó dichtbij  zowel bos, duinen en de zee, is uniek in Nederland en dus verder niet te koop;
  • Een fantastische plek om te wonen, te genieten met familie en vrienden met alle voorzieningen op loop/fietsafstandinvan het gezellige dorp Renesse en Burgh-Haamstede.

Duinwekken 10: (bebouwingsmogelijkheden)
Perceeloppervlak         : ca. 118.000 m2
Bouwvlak                    : ca. 310 m2+ ca 135 m2overdekte buitenruimte
Vloeroppervlak           : ca. 525 m2
Inhoud                        : ca. 1.960 m3
 
Luieweg 4: (bebouwingsmogelijkheden)
Perceeloppervlak         : ca. 52.800 m2
Bouwvlak                    : ca. 260 m2+ ca 120 m2overdekte buitenruimte
Vloeroppervlak           : ca. 470 m2
Inhoud                        : ca. 1.800 m3
 
 
Schouwsehoeve als NSW landgoed en natuurmonument
Het landgoed is gerangschikt onder de Natuurschoonwet 1928. Dit houdt onder meer in dat de eigenaar van het landgoed in aanmerking kan komen voor diverse fiscale tegemoetkomingen mits het landgoed in stand houden wordt en toereikend wordt beheerd. Onder de huidige NSW beschikking van het landgoed geldt dat er 2 woningen zijn toegestaan, dat zijn de beide huidige locaties van de panden. 
Perceel ha a ca  
H77 1 55 70 Woonhuis duinwekken 10
H555 1 29 80 Vijver deel.
H556 0 70 30 Woonhuis luieweg 4
H557 2 99 30 Deel bij paardenstal
H558 10 54 70 Bos en wei
TOTAAL 17 9 80  
 
 
Voordelen Natuurschoonwet
Hieronder treft u vrijblijvend enige informatie aan betreffende de voordelen van een landgoed welke is gerangschikt onder de natuurschoonwet 1928 (hierna: NSW.).
 
Het landgoed is onder de NSW gerangschikt. Het betrokken ministerie beschrijft een NSW-landgoed als volgt: “Een landgoed is een, in Nederland gelegen, geheel of gedeeltelijk met bossen of andere houtopstanden bezette onroerende zaak. Daaronder begrepen dat waarop een buitenplaats of andere, bij het karakter van het landgoed passende, opstallen voorkomen, voor zover het blijven voortbestaan van die onroerende zaak in zijn karakteristieke verschijningsvorm voor het behoud van het natuurschoon wenselijk is". De NSW biedt veel maatschappelijke voordelen, de allerbelangrijkste is de instandhouding van vele prachtige buitenplaatsen, landgoederen en natuurgebieden. Dit wordt mede gerealiseerd door de eigenaren van NSW landgoederen een aantal fiscale voordelen te beiden. 
 
Deze vijf voordelen worden hieronder kort toegelicht. 
 
Voordeel 1: Schenk- en erfbelasting
De faciliteit voor de schenk- en erfbelasting maakt onderscheid tussen opengestelde en niet opengestelde landgoederen. Voor opengestelde landgoederen wordt de waarde waarover de heffing van schenk- en erfbelasting plaatsvindt op € 0 gesteld. Opengestelde landgoederen zijn dus volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Over niet-opengestelde landgoederen wordt schenk- en erfbelasting geheven over de helft van de (relatief lage bestemmings-)waarde. Om deze voordelen definitief te verkrijgen moet het verkregen landgoed gedurende 25 jaar gerangschikt blijven en gedurende 25 jaar in bezit worden gehouden door de verkrijger(s).
 
Voordeel 2: Inkomstenbelasting
In de inkomstenbelasting wordt ook rekening gehouden met de NSW. Zo wordt onbebouwde grond 100% vrijgesteld voor de heffing van de inkomstenbelasting in box III. Er hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over de waarde van onbebouwde grond als deze gerangschikt is onder de NSW. Als de eigen woning gerangschikt is onder de NSW, dan wordt rekening gehouden met een lagere WOZ-waarde, waardoor de belaste inkomsten uit de eigen woning ook lager zullen uitvallen.
 
Voordeel 3: Vennootschapsbelasting
Als een NSW-landgoed in een B.V. is ingebracht, kan aanspraak worden gemaakt op een volledige vrijstelling voor de vennootschapsbelasting. Om aanspraak op deze vrijstelling te mogen maken, moeten de werkzaamheden van de B.V. echter hoofdzakelijk bestaan uit instandhouding van het landgoed. Ook mogen de overige werkzaamheden van de B.V. niet aangemerkt worden als het drijven van een onderneming.
 
Voordeel 4: Overdrachtsbelasting
Voor de overdrachtsbelasting geldt een 100% vrijstelling. Een voorwaarde is echter wel dat het landgoed gedurende 25 jaar NSW gerangschikt moet blijven. Wordt er niet aan deze voorwaarde voldaan, wordt de volledige claim alsnog ingevorderd.
 
Voordeel 5: Wet WOZ
Voor gerangschikte landgoederen zijn speciale regelingen opgenomen in de Wet WOZ. NSW-landgoederen hebben een lagere (bestemmings-) waarde in het economisch verkeer, omdat er een instandhoudingsverplichting gedurende vijfentwintig jaar op rust. Dit wil zeggen dat het landgoed gedurende 25 jaar gerangschikt moet blijven onder de NSW en de natuur in stand gehouden moet worden. Door deze instandhoudingsplicht wordt een landgoed lager gewaardeerd. Deze lagere waardering voor de Wet WOZ werkt door naar andere belastingen zoals de inkomstenbelasting (zie hiervoor), de onroerendezaakbelasting en de waterschapsbelasting omdat daarvoor de belasting wordt geheven op basis van de WOZ-waarde.
 
Natuurmonument
Het volledige gebied 'de kop van Schouwen' is aangewezen als natuurmonument en valt onder de natuurbeschermingswet. Onder deze wet vallen ook alle percelen die tot dit landgoed behoren. Voor de regels van Natuurmonumenten geldt dat niet buiten de huidige bouwpercelen mag worden gebouwd, tenzij met expliciete vergunning. Als bebouwing buiten de bouwpercelen of buiten de regels van het bestemmingsplan is gewenst, moet - los van nieuwe NSW en Natuurmonumentenvergunningen - rekening worden gehouden met een veel langere bouwaanvraagprocedure. 
 
Een wetswijziging van 1 oktober 2005 heeft geleid tot samenvoeging van de zogenaamde Natura-2000 gebieden, met daarin opgenomen de vogel- en Habitatrichtlijnen, de Beschermde Natuurmonumenten en de Wetlands. Ook landgoed de Schouwse Hoeve en haar directe omgeving, vallen onder deze regeling. Als gevolg hiervan zijn alle activiteiten of projecten op het landgoed die schadelijk kunnen zijn voor de beschermde natuur vergunningsplichtig. Meestal verleent de provincie in voorkomende gevallen de vergunning, in specifieke situaties kan dat voorbehouden zijn aan het ministerie. Dankzij de status van Natura 2000 gebied, is de eigenaar van het landgoed ervan verzekerd dat de unieke natuurlijke omgeving van het landgoed vanuit de overheid wordt gewaarborgd.

Meer informatie?
Wij informeren u graag!
 
Overdracht Status Beschikbaar Prijs op aanvraag Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Bouwgrond Bouwvorm N.v.t. Bouwgrond Ja Ligging Aan bosrand, aan water, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, in bosrijke omgeving en landelijk gelegen Indeling Perceeloppervlakte 52874 m² Kadasteroppervlakte 156980 m² Kadastrale gegevens Gemeente Renesse Sectie H Perceelnummer 77 Oppervlakte 1570 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Renesse Sectie H Perceelnummer 555 Oppervlakte 12980 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Renesse Sectie H Perceelnummer 556 Oppervlakte 7030 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Renesse Sectie H Perceelnummer 557 Oppervlakte 29930 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Renesse Sectie H Perceelnummer 558 Oppervlakte 105470 m² Eigendomssituatie Volle eigendom

Video's

Route van naar Luieweg 4, 4325 GV Renesse

CBS Statistieken

Tabel Grafieken
2015 2016

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van deze woning te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.