Redres de Erfgoedexpert

Tel: 035 - 647 08 78
info@redres.nl
Highlake House, Roscommon € 0,-
Highlake House in Roscommon

Omschrijving

In Roscommon (Ierland) bevindt zich een voormalig klooster met kapel op een prachtig landgoed. Het domein is een privé eigendom dat hoger ligt dan de directe omgeving, groot 8,2 hectare. Gedurende de jaren 2001 - 2003 door de huidige bewoners aanzienlijk gerenoveerd zowel binnen als om het huis heen (zoals nieuwe elektrische bedrading, verwarming, isolatie), maar met een goed oog voor de historie van deze plek. Zo is met veel aandacht de Kapel (4,7 x 14,2 meter) gerestaureerd, maar zodanig dat deze prachtige ruimte ook voor geheel andere doeleinden gebruikt kan worden. Het huis heeft de traditionele sfeer behouden.

Optie extra land
Een weiland aan de overkant van de ingang kan eventueel ook aangekocht worden. Dit ligt eveneens hoger dan de directe omgeving, is 2,7 hectares groot, en heeft volledige bouwvergunning voor een villa.

Highlake
Highlake ligt 17 minuten rijden van Roscommon, een stad voorzien van onder andere een vijftal grote supermarkten, een ziekenhuis en een spoorstation. De huidige bewoners genieten van de enigszins afgezonderde locatie, weg van dagelijkse stres en lawaai, en, zo men wil, temidden van de mystiek, die in het "oude" Ierse landschap zo aanwezig is.

Situering
De honderd meter lange oprijlaan geeft toegang tot huis en erf. De begane grond bevat een logische lay-out: met de voordeur en hal liggen zitkamer, eetkamer, en keuken op één rij aan de voorkant, met bij-keuken en een ruimte voor de was- en droogmachine daar achter. Naast de Kapel een kleine studeerkamer. Ook de eerste verdieping een logische indeling: hoofdslaapkamer met eigen kledingkamer en badkamer, een logeerkamer met eigen badkamer, nog twee logeerkamers die met eenvoudige aanpassingen ook elk een eigen badkamer hebben. Grenzend aan de binnenplaats met fontein de Beltoren waarin een torenkamer en de bel-kamer met de originele klok die de uren slaat (alleen overdag).
Het 36 m² atelier heeft het grote raam naar de binnenplaats.
Het erf naast het huis bevat diverse opslag ruimten (die evt. kunnen worden omgebouwd tot extra accommodatie), een grote 116 m² schuur, en een vrijstaand gebouw van 15 m² + 49 m², momenteel in gebruik als een werkplaats (houtbewerking). Ook dit gebouw, evenals alle andere daken, met uitzondering van de voorzijde van het hoofdgebouw en de Zuidzijde van de kapel, zijn opnieuw bedekt met de in Ierland veel toegepaste leien.

Bijzonderheden
Overdracht Status Verkocht Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Villa Type woning Vrijstaande woning Bouwjaar 1857 Bouwvorm Bestaande bouw Indeling Woonoppervlakte 700 m² Externe bergruimte 180 m² Inhoud 2100 m³ Buitenruimte Tuin Tuin rondom Overig Permanente bewoning Ja Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte