Redres de Erfgoedexpert

Tel: 035 - 647 08 78
info@redres.nl
Handelskade 43, 9503 AB Stadskanaal Vraagprijs € 825.000,- k.k.
Handelskade 43 in Stadskanaal 9503 AB

Omschrijving

Machtig bankgebouw te koop in Stadskanaal
 
Aan de Handelskade 43 staat dit voormalige statige bankgebouw met op de eerste verdieping een de directeurswoning. Ook de oude grote kluis is nog aanwezig. Het pand is gebouwd in 1912 in opdracht van de Geertsema Feith als filiaal van de destijdse Rotterdamsche bank (de latere ABN AMRO) en is ontworpen door architect G. Nijhuis, een beeldbepalend architect voor de stad Groningen en omgeving. Het object is gesitueerd in het centrum van het oude centrum van Stadskanaal. Op steenworpafstand ligt de historische museumspoorlijn (1910) met station waar een oude stoomlocomotief rijdt. Het zwart geschilderde bankgebouw ligt bij een ophaalbrug hetgeen een fraai en pittoresk beeld oplevert. Aan de Handelskade bevindt zich rechts van het huis de garage met oprit voor het parkeren van de auto. De entree bevindt zich aan de linkerzijkant van het huis. Het gehele gebouw is volledig gerestaureerd en in oude luister hersteld. Afgelopen jaar zijn alle buitengevels nog opnieuw geschilderd en alle ramen, deuren en kozijnen voorzien van een flinke lik verf. 
 
Begane grond
De entree bevindt zich aan de zijkant van het huis. Hier zijn de oude structuren nog aanwezig. Via de entree kom je in de statige hal met zicht op een riante trappartij naar de verdiepingen en het souterrain. Links is de moderne woonkeuken (circa 17,5 m2) met grote openslaande deuren naar het terras achter het huis. Als je vanuit de hal naar rechts gaat kom je in de oude wachtruimte (circa 27 m2) van de bank. Tegenwoordig is dat een bibliotheek. Aansluitend tref je een grote woonkamer (circa 50 m2). Vanuit de hal kan je ook naar een tweede hal waarbij links een studeerkamer (circa 32 m2) is, in het midden de oude kluis en aan de voorzijde de studeerkamer (circa 12 m2), die ook via de kamer-en-suite deuren van de woonkamer bereikbaar is. Alle hoge plafonds zijn in oude staat gerestaureerd en alle oude wandbetimmeringen zijn in oude luister hersteld. De kamers zijn allen voorzien van een fraaie kleur. Op de vloeren liggen massief eiken delen en in de hal en de keuken zijn de originele terrazzovloeren nog aanwezig. Vanuit de hal kan je via de bordestrap naar de bovengelegen verdiepingen.
 
Eerste verdieping
Via de bordestrap kom je op de overloop van de verdieping van ruim 16 m2. Op deze verdieping zijn vijf slaapkamers variërend in grootte van 20-30m2. Een tweede overloop (circa 20 m2) geeft toegang tot de 4 slaapkamers aan de voorzijde, waarvan er nu één in gebruik is als kastenkamer. Aan het uiteinde van de tweede overloop is tussen de twee slaapkamers aan zijde van de Handelskade een grote royale badkamer voorzien van een dubbele wastafel, bad, douche en toilet. Aan de achterzijde is een vijfde slaapkamer gesitueerd. Alle slaapkamers en de overlopen zijn voorzien van vloerbedekking. En ook hier zijn een aantal muren in prachtige kleuren uitgevoerd.
 
Kapverdieping
Als je de trap vervolgt kom je op de kapverdieping. Oorspronkelijk één grote ruimte. Nu geschikt gemaakt als een separaat appartement en voorzien van een keuken, een badkamer twee slaapkamers van circa 20 en 25 m2en een fitnessruimte (circa 75 m2). Deze ruimte is door middel van een glazen scheidingswand afgescheiden van de overloop en voorzien van een mooie houten vloer (kops hout). Er is een balkon met uitzicht op het kanaal. De fraaie kapconstructie is op deze verdieping in het zicht gelaten. De badkamer is voorzien van een vaste wastafel, toilet en douche. Tenslotte is er een sauna, ideaal om heerlijk te relaxen.
 
Souterrain
Tot slot ligt er onder het huis een gigantisch souterrain die vrijwel de gehele oppervlakte van het huis "onderkelderd". Hier zijn nog legio aan mogelijkheden om extra ruimte te creëren zoals bijvoorbeeld een spa of een bioscoop.
 
Buiten
Achter en opzij van het huis ligt een flinke stadstuin die ingericht is met vaste – veel bloeiende - planten. Naast het huis staat de garage, deze is in 2018 volledig opnieuw opgebouwd en is – naast het parkeren van een auto - ideaal voor het stallen van tuingereedschap. Het perceel tenslotte is ruim 700 mgroot. 
 
Stadskanaal
Stadskanaal in de provincie Groningen en heeft bijna 20.000 inwoners. Stadskanaal behoort daarmee tot de grootste plaatsen in de provincie Groningen. De plaats is ontstaan als veenkolonie en uitgegroeid tot een regionaal centrum dat de derde winkelstad van de provincie is. Een belangrijk deel van de bebouwing ligt als een bijna 10 kilometer lang lintdorp langs het gelijknamige kanaal. 
 
Geschiedenis
In 1765 nemen de burgemeester en de raad van de stad Groningen het besluit om het Stadskanaal te graven. De naam betekent dus letterlijk "kanaal van de Stad (Groningen)". In 1815 was het kanaal al aangelegd tot de plaats waar tegenwoordig de watertoren van Stadskanaal staat en in 1856 werd Ter Apel bereikt. Langs het kanaal kwam steeds meer bebouwing en zodoende ontstond er een lintdorp. Dit lintdorp loopt langs het Stadskanaal vanaf de gemeente Veendam naar de gemeente Vlagtwedde (bij Musselkanaal) over een lengte van 16 kilometer. Ook kwam er industrie waaronder twee aardappelmeelfabrieken, de coöperatieve "De Twee Provinciën" en een fabriek van W.A. Scholten aan het Stadskanaal ten noorden van het Pekelderdiep. Deze laatste draaide voor het laatste een campagne in 1930-1931. Langs het Stadskanaal waren ook diverse scheepswerven te vinden.
 
Na de Tweede Wereldoorlog groeide Stadskanaal sterk. Voornaamste oorzaak hiervan was de komst van Philips naar het dorp. Philips stelde hierbij enige eisen aan het gemeentebestuur. Zo moest er onder andere een schouwburg in Stadskanaal komen en een openbare bibliotheek. Hierdoor groeide Stadskanaal uit tot de op een na grootste gemeente van de provincie na de stad Groningen. Philips heeft lange tijd een eigen vliegveld bij Stadskanaal gehad. Dit vliegveld ligt bij Vledderveen en is nu in gebruik als vliegveld voor ultralichte vliegtuigen. In 2004 maakt Philips bekend haar laatste vestiging in Stadskanaal te sluiten. 

Architect G. Nijhuis
Als vooraanstaand lid van de vrijmetselaars verwerkte hij altijd symbolen van de vrijmetselarij in zijn ontwerpen. Een ander bekend gebouw van zijn hand is het voormalig kantoor van het nieuwsblad van het noorden aan het zuiderdiep in Groningen. Zijn oeuvre bestaat in totaal uit 383 gebouwen waarvan circa 79 als monument worden aangeduid. De Handelskade 39 te Stadskanaal betreft geen monument.

Kortom
Als u op zoek bent naar een van de grootste huizen van Stadskanaal dan is dít uw kans. Met een woonoppervlak van maarliefst 547 m2en een inhoud van 2.800 m3hoort deze zeker in dat rijtje thuis.
 
Overdracht Status Beschikbaar Vraagprijs € 825.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Villa Type woning Vrijstaande woning Kwaliteit woning Luxe Bouwperiode 1906-1930 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan water, aan rustige weg, in centrum en aan vaarwater Indeling Woonoppervlakte 547 m² Perceeloppervlakte 713 m² Gebouwgebonden buitenruimte 5 m² Overige inpandige ruimte 236 m² Inhoud 2824 m³ Aantal kamers 20 Aantal slaapkamers 7 Aantal woonlagen 3 woonlagen en een kelder Energie Warmwater C.V.-Ketel en elektrische boiler eigendom Buitenruimte Tuin Achtertuin Kwaliteit tuin Verzorgd Bergruimte Schuur / Berging Aangebouwd hout Voorzieningen Voorzien van elektra Isolatie Geen isolatie Parkeergelegenheid Garage Aangebouwd steen, voor 1 auto Voorzieningen Voorzien van elektra en voorzien van water Isolatie Geen isolatie Parkeeroppervlakte 44 m² (1100 bij 400) Totaal aantal garages 1 Overig Permanente bewoning Ja Onderhoud binnen Goed Onderhoud buiten Goed Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Voorzieningen Voorzieningen Dakraam, Sauna, Glasvezel kabel Kadastrale gegevens Gemeente Wildevanke Sectie E Perceelnummer 4013 Oppervlakte 713 m² Eigendomssituatie Volle eigendom