Redres de Erfgoedexpert

Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Tel: 035 - 647 08 78
info@redres.nl
Kerkweg 50 a, 8355 BM Giethoorn Vraagprijs € 625.000,- k.k.
Kerkweg 50 A in Giethoorn 8355 BM

Omschrijving

De Polder- en Korenmolen van Giethoorn

Deze idyllische rijksmonumentale korenmolen is een opvallende verschijning in Giethoorn. Wanneer u door Giethoorn komt dan kunt u niet om dit bijzondere object heen. Het staat markant langs de weg en heeft een schitterend uitzicht op het meer de ‘Bovenwijde’. Dit gedeelte van Giethoorn valt onder beschermd stads- en dorpsgezicht. De molenromp staat op een perceel van circa 5.098 m2. Bijzonder is dat de achtergelegen tuin een parkeerbestemming heeft.

Geschiedenis
 
Op een uit 1866 daterende kaart van de gemeente Giethoorn staat de molen al op de huidige plaats. Volgens overlevering zou de molen daar rond de eeuwwisseling door blikseminslag zijn verbrand waarna een “nieuwe” molen werd gebouwd. Deze was niet letterlijk nieuw, maar een van elders gekomen “tweedehands” exemplaar. In de tweede helft van de 19e eeuw werden met name in het westen veel, vaak nog goede molens, door overschakeling op stoomkracht overbodig, waarna ze voor afbraak werden verkocht. Tientallen molens zijn echter door overplaatsing elders een tweede leven begonnen, met name in het oosten en zuiden van het land.

Deze omstreeks 1902 herbouwde molen is mede gezien de forse afmetingen vermoedelijk een in het westen overbodig geworden poldermolen geweest, waarbij de relatie met het water op bijzondere wijze weer aanwezig was. Normaliter vond het transport van graan en meel bij korenmolens door middel van windkracht plaats. Deze molen echter stond aan een inham van de Bovenwijde en kon met een schuitje vanaf de Bovenwijde tot onder de molen varen om te laden en lossen. Uiteindelijk kon het korenmolenbedrijf in 1926 door de tijdsontwikkeling geen stand meer houden waarna de onttakeling van de molen volgde. Kap, staart en wiekenkruis werden verwijderd en de inham verdween. De molen zoals wij die nu nog kennen bleef achter.

Begane grond en souterrain
Deze korenmolen bestaat uit 4 woonlagen. Aan de straatzijde is de oude inham nog zichtbaar. Hier is de entree van de onderste woonlaag die momenteel grotendeels in gebruik is als slaapverdieping. De huidige entree bevindt zich aan de achterzijde bij de keuken. Bij binnenkomst kom je in een kleine hal waarna je doorloopt naar de keuken. Een gezellige ruime keuken met prachtig zicht op het omliggende landschap. De keuken is van alle gemakken voorzien. Vanuit de keuken kom je in de molen. De  grote achtkantige woonkamer heeft een diameter van maar liefst 6.80 m. Hierin is een separate kantoorruimte gerealiseerd. De trappartij in de ruimte verbindt de verdiepingen aan elkaar.
Wanneer je met de trap naar beneden gaat kom je in de onderste woonlaag. Aan de rechterzijde is een slaapkamer (circa 16 m2) en een badkamer met toilet, douche en wastafel. Links van de trappartij bevindt zich een kelder/bergruimte van circa 20 m2 en een tweede slaapkamer van circa 24 m2.

Eerste verdieping
Vanuit de woonkamer ga je met de trap naar boven. Op deze woonlaag bevindt zich de masterbedroom (circa 14.5 m2) met eigen badkamer (circa 5 m2) voorzien van bad, dubbele wastafel en toilet. Tevens is er een tweede badkamer voorzien van douche, wastafel en toilet voor de slaapkamers op de bovengelegen tweede verdieping.

Tweede verdieping
Op de verdieping erboven bevinden zich twee slaapkamers elk circa 9,5 m2 groot. Ook is elke kamer voorzien van een grote inbouwkast.

Buiten
De molen staat op een flink perceel van maar liefst 5.098 m2. De molen staat op een terp, vanwaar een prachtig uitzicht op de landerijen en het meer.  Daarachter bevindt zich de door bomen omringde tuin.

Giethoorn
Giethoorn is een dorp in de provincie Overijssel en is met name bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters wat het dorp tot een Hollands Venetië maakt. Transport en vervoer gebeurt tot op de dag van vandaag nog deels via het water. Van oorsprong is Giethoorn een veenkolonie. Dit heeft de vorm bepaald van het prachtige cultuurlandschap, wat zo kenmerkend is voor Giethoorn. Een aantal trekpleisters, naast het Nationaal Park de Weerribben-Wieden, zijn onder andere de Belterwijde en Beulakerwijde. Ter hoogte van Blauwe Hand en Ronduite zijn verschillende watersportcentra te vinden. Verder heeft Giethoorn een tweetal ambachtelijke scheepswerven en verschillende musea zoals mineralen- en fossielenmuseum ‘De Oude Aarde’, museumboerderij ‘ ’t Olde Maat Uus ’ en automuseum ‘ Histomobil ’.

Bereikbaarheid
De molen aan de Kerkweg 50A ligt net ten noorden van het autovrije deel van Giethoorn aan de dorpsgracht,  anderhalf  uur vanaf Amsterdam of Utrecht en op een half uur van Zwolle. De korenmolen zelf ligt op een unieke locatie direct aan de Bovenwijde vlakbij het Nationaal Park de Weerribben-Wieden ten zuidoosten (en in het rustige deel) van Giethoorn. Niet alleen de locatie is uniek ook de royale kavel van 5.098 m2 maakt dit object tot een zeldzaamheid.

Kortom
Een geweldige plek voor wie valt voor de combinatie van landelijk wonen in een cultuurhistorisch monument. Een molenromp met monumentale uitstraling en bij uitstek geschikt voor een gezin of aan huis gebonden beroepsmatige en/of bedrijfsmatige activiteiten.

Interesse?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!

 
Overdracht Status Verkocht Vraagprijs € 625.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Villa Type woning Vrijstaande woning Kwaliteit woning Normaal Kenmerken Wind/watermolen Bouwjaar 1902 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, aan vaarwater en landelijk gelegen Indeling Woonoppervlakte 244 m² Perceeloppervlakte 5098 m² Externe bergruimte 25 m² Inhoud 790 m³ Aantal kamers 8 Aantal slaapkamers 5 Aantal woonlagen 4 woonlagen Energie Warmwater C.V.-Ketel Verwarming C.V.-Ketel C.V.-Ketel Gas Combiketel, Eigendom Buitenruimte Tuin Tuin rondom Hoofdtuin Tuin rondom Kwaliteit tuin Normaal Bergruimte Schuur / Berging Vrijstaand hout Isolatie Geen isolatie Parkeergelegenheid Garage Parkeerplaats Toelichting Op eigen terrein Dak Soort dak Samengesteld dak Toelichting Rieten kap van een molenromp Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand en monument Onderhoud binnen Redelijk tot goed Onderhoud buiten Redelijk tot goed Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Voorzieningen Voorzieningen Dakraam Kadastrale gegevens Gemeente Brederwiede Sectie B Perceelnummer 424 Oppervlakte 5098 m² Eigendomssituatie Volle eigendom