Wonen aan het Cantonspark, in een riant familiehuis Huize Le Forestel – ‘Het Bosje’

FAAS ELIASLAAN 43 BAARN

Come
Home.

- George MacDonald (1824-1905)

Wonen aan het Cantonspark, in een riant familiehuis Huize Le Forestel – ‘Het Bosje’ – is een lieflijke en karakteristieke villa in de schitterende Faas Eliaslaan. Een laan die zo uit een boek lijkt te komen, met een verzameling prachtige huizen, met Villa Schoonoord als toppunt. Le Forestel ligt praktisch in het Cantonspark en is daarmee ook omringd door groen en vogelgekwetter. Deze voorname villa, met een woonoppervlak van een riante 181 m², werd gebouwd in 1905 in de nu zo geliefde villawijk Schoonoordpark.

Al vanaf de Gouden Eeuw was het in de mode om een buiten te hebben; weg uit de vieze stinkstad Amsterdam, en genieten van het goede en heilzame buitenleven. Ook de groene bossen van Baarn leenden zich daar bij uitstek voor. Daarbij kwam de gunstige ligging van Baarn ten opzichte van de Zuiderzee; als je over de boomtoppen kon kijken, dan schitterde daar het zilte nat. De prachtige buitens en villa’s die uit die tijd stammen, hebben dan ook soms een torentje om van daaruit de Zuiderzee te kunnen zien.

En de trend bleef. Er werden villawijken gebouwd waar welgestelde Nederlanders (met regelmaat afkomstig uit Nederlands-Indië) stil konden gaan leven en genieten van hun oude dag. Tegenwoordig is Baarn nog steeds een gewilde woonplaats; het ligt op prima afstand van steden als Amersfoort, Utrecht, Amsterdam en natuurlijk vlak bij ’t Gooi, en nog steeds heeft het het frisse groene karakter dat in de 19e eeuw al zo aansprekend was. In en rond Baarn zijn diverse landgoederen en buitenplaatsen te vinden, waarvan Drakensteyn, Kasteel Groeneveld en Paleis Soestdijk zeker de bekendste zijn.

Baarn zelf is een lieflijk dorp, met een gezellig centrum met winkels, speciaalzaken en horeca. Het is een heerlijke woonplaats met een gemêleerde demografische opbouw en alle voorzieningen, zoals scholen, winkels, theater, station, bij de hand. Ook de natuur is dichtbij, want de bossen, heide en wijde polders (die zich uitstrekken tot aan de het IJsselmeer) liggen om de hoek.


ARCHITECTUURBEELD
Dit huis is een pronkkast, waarbij het aansprekende uiterlijk naadloos samengaat met het gezellige interieur. In de vroege 20e eeuw, toen dit huis ontworpen en gebouwd werd, voelde men zich vrij om te putten uit een divers aanbod van stijlen. Het eclecticisme – als we dit type architectuur willen classificeren, en dat vinden we altijd leuk – was een mooi vehikel voor de Romantische motieven, iets wat we tevens terugzien in de Chaletstijl, die zich in deze tijd steeds meer presenteerde en die zich ook in dit ontwerp laat zien. Men was getroffen door de puurheid en reinheid van de Alpen, en men verlangde naar frisse berglucht, vaasjes met edelweiss en klingelende koebellen. In het oog springt hier ook de oriëntaalse inslag, met het portiek en de loggia die rechtstreeks geleend zijn van de Mudéjar zoals dat in Spanje voorkwam.

Dit alles werd vertaald naar de snoezige houten topgevels met makelaars, de siersmeedijzeren balkons met geometrische vormen, de lieflijke louvreluiken, het witte pleisterwerk en contrasterende houtwerk – dit huis is toch zó charmant, dat het je versiert waar je bij staat. Nu, na deze verhandeling over waar al deze trends van weleer vandaan kwamen, terug naar dit beeldige huis. Een gemene deler van de huizen in de buurt is de serre; vrijwel alle huizen hebben (of hadden) een serre-aanbouw. Deze serres haalden buiten naar binnen, en dat was weer een knipoog naar de parkachtige aanleg waarin de villa’s in hun tijd werden ontwikkeld.

Het interieur is een al even heerlijke eclectische mix, die eerder de indruk wekt dat we in de Cotswolds zijn aanbeland, dan in het fraaie Baarn. De tour begint bij de fraaie portiek.


NAAR BINNEN
Onder de charmante rondboog door, de lange gang in. Zo was dat immers destijds; kamers hadden allemaal een eigen specifieke invulling. Rechts werd gekookt en gegeten, links werd gewoond en werd de innerlijke mens gevoed; werelden die werden gescheiden door de hal. Achterin. De bordestrap – met rode loper – naar de verdieping, en de WC. Op de vloer een zwart-wit geblokte marmoleumvloer, die samen met het fraaie, groene houtwerk een duit in het nostalgische zakje doet.

Rechts de huidige werkkamer, met een heerlijke kachel en dubbele deuren naar buiten. Hier staat de partnerdesk, kasten vol boeken en de rookstoelen; William Morris zou hier maar wat graag aanschuiven, denken we zo…

Daarachter bevindt zich de knusse keuken. De kachel staat tevreden te snorren in de klassieke schouw, er is een eethoek waar men prima met een kopje thee en een koekje bij kan komen van een lange schooldag en de keuken zelf heeft ruimte voor alle benodigde apparatuur, zoals een ijskast, een fornuis, magnetron en heteluchtoven. Er zijn twee inbouwkasten voor serviesgoed en dergelijke. Aansluitend de bijkeuken, voor de wasmachine, natte jassen en extra bergruimte. Er is een koele kelderkast voor voor alle houdbare voorraad en daar onder een kelder met stahoogte en natuurlijk, wijnrekken.

De woonkamer is een riante ruimte, met in de living een indrukwekkende openhaard. Aan de linkerzijde van de kamer een zonnige erker. Voorts de eethoek en aan de voorzijde van het huis, de heerlijke serre, momenteel in functie als oranjerie.


NAAR BOVEN
De met rode vloerbedekking beklede trap leidt naar de lange gang waaraan vier slaapkamers grenzen. De slaapkamer aan de voorzijde heeft een prachtig balkon met siersmeedijzeren hekje. De lange gang mondt tevens uit in een balkon, en wel de charmante, Moorse loggia, waarvan je zo zou geloven dat er met regelmaat een vliegend tapijtje bij langkomt.

De badkamer heeft de vloer in een klassieke geelwitte mêléetegel. De huidige eigenaresse heeft dit met zeer veel zorg uitgezocht begin jaren ’70 en hier is de afgelopen 50 jaar niets meer aan gewijzigd. Er is een WC, bidet, douche, ligbad en een wastafel.


ZOLDER
Dan de zolder, met twee kamers, elk met een dakraam. Deze zijn via een vrij steile trap bereikbaar.


NAAR BUITEN
Het huis staat op een prima perceel, van zo’n 618 m². Met maar liefst drie terrassen kun je altijd ergens genieten van de (lente)zon. Achter in de tuin staat een dubbele schuur, voor de fietsen en het tuingereedschap.


EEN NIEUW HOOFDSTUK
Huizen bouwen, daar hadden ze wel verstand van, zo’n honderd jaar terug. De huizen die de tand des tijds doorstaan, hebben dat karakter, het patina en de charme die niet nieuw kunnen worden ingebouwd; dat is de levenswijsheid van de stenen. Maar het betekent ook dat enige modernisering passend is, om haar weer klaar kan maken voor de volgende 100 jaar. Het huis is altijd goed onderhouden geweest en er is een bouwkundig onderzoek uitgevoerd, deze is uiteraard op aanvraag beschikbaar.

Le Forestel is een bijzonder fraaie dame, maar ook zij heeft zo nu en dan baat bij een make-over. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat de volgende eigenaar graag op een efficiëntere manier gebruik wil maken van de verdieping en de zolder. Omdat de woonwensen van nu anders zijn dan die van pakweg drie, vier, vijf decennia geleden, hebben we voor de bovenverdieping en zolder alternatieve plattegronden laten opmaken, om inzichtelijk te maken hoe een wijziging eruit zou kunnen zien.

De alternatieve plattegrond van de zolder bevat bijvoorbeeld een luiere trap, zodat deze verdieping een volwaardige etage van het huis wordt. Wellicht biedt dit aanleiding voor het maken van plannen voor deze fantastische villa?


VERDUURZAMING VAN G- NAAR EEN A-LABEL
Redres is dol op bijzondere objecten, monumenten en industrieel erfgoed. Het zijn, evenals dit heerlijke huis, gebouwen die geheel eigen behoeften hebben voor wat betreft onderhoud en verduurzaming. Vanwege hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat zeker niet en er valt op dat vlak dus nog veel winst te behalen. Dat geldt ook voor dit huis: het energieverbruik kan bijvoorbeeld een stuk zuiniger.

Om u als koper hierin te begeleiden, hebben wij – naast het reguliere energielabel – een zogenaamd Verduurzamingslabel® laten vaststellen. Dit is een advies over hoe het object kan worden verduurzaamd, inclusief een scenario voor hoe deze prachtige woning van het huidige G-label naar een A-label kan worden gebracht, en met welke investering dat gepaard zou gaan. Hierbij is gekeken naar de meest effectieve en efficiëntste verduurzamingsoplossingen, waarbij rekening is gehouden met de uniciteit van het object.

Immers, juist bij verkoop en aankoop van een monumentaal object, en de daaropvolgende restauratie, of renovatie, zijn voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen de gunstigste momenten. Het Verduurzamingslabel® is een goede leidraad om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen nemen. Dit object heeft beslist ruimte om te verduurzamen en de eerste aanzet is er al; we hebben een scan laten maken van het huis en deze stellen wij graag aan u ter beschikking.


KORTOM
Le Forestel is een prachtig huis, uitnodigend en hartverwarmend. Voor een gezin of met z’n twee. Het is een plek om thuis te komen. ‘s Zomers en ’s winters is het er knus en gezellig, en toch is er meer dan genoeg leefruimte. Wilt u graag eens sfeer proeven? We nemen u graag mee voor een bezichtiging.

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Oplevering
In overleg
Adres
Faas Eliaslaan 43
Postcode
3742 AS
Plaats
Baarn

Bouw

Soort woonhuis
Villa, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1905
Onderhoud binnen
Redelijk
Onderhoud buiten
Redelijk

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 181m²
Perceeloppervlakte
ca. 618m²
Oppervlakte woonkamer
ca. 34m²
Overig oppervlakte
ca. 7m²
Inhoud
ca. 802m³

Indeling

Aantal kamers
8
Aantal slaapkamers
4
Aantal badkamers
1
Aantal verdiepingen
3
Voorzieningen
Mechanische ventilatie, Rookkanaal, Dakraam

Energie

Energielabel
G
Warm water
Geiser eigendom
Verwarming
Gaskachels
Ketel
(Combi-ketel, Eigendom)

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, In woonwijk, Beschutte ligging, In bosrijke omgeving
Balkon
Ja
Tuin
Tuin rondom
Schuur
Vrijstaand hout
Faciliteiten schuur
Voorzien van elektra

Ligging & Locatie

[ { "address": "Faas Eliaslaan 43", "zipCode": "3742 AS", "city": "Baarn", "lat": 52.208861, "lng": 5.2975366, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Plattegronden

Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-0
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-1
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-2
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-3
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-4
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-5
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-6
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-7
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-8
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-9
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-10
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-11
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-12
Faas Eliaslaan 43, Baarn plattegrond-13

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
}