Verduurzaamd Stadspaleis in het historische hart van Breda

KAPUCIJNENHOF 2 BREDA

Verduurzaamd Stadspaleis in het historische hart van Breda

Wat hebben Breda en Troje gemeen? Dat hun beider geschiedenissen lezen als een jongensboek, waarbij de steden op verrassende wijze worden veroverd. En dit huis, Kapucijnerhof 2, heeft een bijzondere bijrol.

In de afgelopen jaren is dit schitterende stadspaleis omgetoverd tot een modern gezinshuis. De woning werd vakkundig gerestaureerd, ingrijpend verduurzaamd en is uiterst smaakvol ingericht. Het huis is compleet zichzelf en nergens mainstream, met een eigentijds palet, stalen kozijnen, hoge plafonds, houten balken, grote raampartijen met binnenluiken, een prachtige houten vloer en piekfijn tegelwerk. Alle interieurelementen hebben een dikke, succesvolle verkering met elkaar want de 19e- en vroeg 20ste-eeuwse kunst staat prachtig naast de moderne statement-meubels.


EEN STUKJE VADERLANDSE GESCHIEDENIS
Het verhaal speelt zich af tijdens de Spaanse bezetting, gedurende de Tachtigjarige oorlog. Op 1 maart 1590, een koude en natte ochtend, vertrok een turfschip uit Leur. Twee dagen deed het over de reis naar Breda. Aan boord bevonden zich, onder een deklaag turf, 75 soldaten van het leger van Maurits van Oranje, onder leiding van Charles de Héraugière.

Het idee had vader Willem al eens met Maurits besproken; die was opgegroeid met de verhalen van Homerus. Geïnspireerd door het verhaal van het paard van Troje, zei hij zijn zoon dat de Spaanse bezetter verrast moest worden, door van binnenuit aan te vallen. In 1590 diende zich daartoe een kans aan. De turfschipper Adriaen van Bergen bood zijn schip aan; doordat hij al jaren de stad in- en uitvoer, werd zijn schip niet meer gecontroleerd. Dit was dé perfecte list. En het werkte; de Spanjaarden, die waarschijnlijk drukker waren met carnaval vieren dan met opletten wat er binnen de stadmuren gebeurde, werden compleet overrompeld.

Op 4 maart 1590 reed Maurits de stad binnen en werd Breda bevrijd. Als dank kreeg de aanvoerder van het leger, Charles, niet alleen het gouverneurschap over Breda, maar ook een aantal prachtige huizen in de binnenstad, waaronder Kapucijnenhof 2. Kijk, dát is nog eens een goed verhaal.


UNIEKE LOCATIE HARTJE CENTRUM BREDA
De Kapucijnenhof is een stadspaleis gelegen aan een rustig binnenplaatsje. Het ligt aan het schitterende stadspark Valkenberg en vlak bij het historische stadscentrum van Breda. Het Chassé Theater ligt op vijf minuten lopen, evenals de Grote Markt met al haar gezellige horeca. Breda is een lieflijke stad; het barst natuurlijk van de Brabantse gezelligheid, maar het heeft toch ook een tikje Franse finesse. Dat komt tot uiting in hoe men het leven hier geniet; goed eten, goed leven en in een goed tenue gestoken.

Uiteraard is Breda met een factor vier voorzien van alle voorzieningen; er zijn allerhande uitstekende scholen, zowel basis- als middelbaar onderwijs-, diverse sportverenigingen, musea, winkels en alle andere denkbare faciliteiten. Ook de natuur is in en om de stad ruim vertegenwoordigd; in een kwartiertje fietsen bent u in het prachtige Mastbos, maar ook de stad zelf kent een gordel van groen.


3, 5 OF ZELFS 6 SLAAPKAMERS
Door de fraaie en met zorg uitgevoerde restauratie is het huis een canvas dat iedere stijl goed kan verdragen, en het heeft ook ruimte genoeg, want met een woonoppervlak van 222 m², drie slaapkamers en een grote werkkamer, is hier ruimte genoeg. Bovendien is het met een eenvoudige ingreep mogelijk 2 of 3 slaapkamers toe te voegen en het woonoppervlak te vergroten tot maar liefst 266 m². In welke fase u ook bent: als jong gezin of als ouderstel, als plek om te landen na een drukke dag of om van uw pensioen te genieten, het past hier allemaal uitstekend.


DE TOUR

NAAR BINNEN
De centrale hal wordt gedeeld met de buren van nummer 3 en biedt toegang tot de bijzonder fraaie entree van het huis. De stalen deuren, glazen vitrines, koraalkleurige wanden en prachtige tegels zijn de opmaat voor het huis. Vanuit de hal toegang tot de WC, de trapopgang naar de eerste verdieping en de woonkamer.

De woonkamer is zeer ruim, voorzien van prachtige raampartijen en een hoog plafond met karakteristieke monumentale houten moerbalken met prachtige kinderbinten. De industriële gaskachel, beschikbaar voor sfeerverwarming, geeft de woonkamer een moderne touch. Naast een ruim opgezette zithoek is er richting de keuken ook meer dan voldoende ruimte voor een riante eettafel.

Mede dankzij het volledig glazen dak en de wand met stalen kozijnen, is de keuken een heerlijk lichte ruimte. Ook zijn het tegelwerk en de keukenfrontjes lichtgekleurd waardoor de keuken een frisse en ruimtelijke uitstraling heeft. Met een schiereiland, veel kast- en werkruimte en hoogwaardige Miele-apparatuur is dit een keuken om van te dromen!


NAAR BOVEN: EERSTE VERDIEPING
Via het koraalkleurige trappenhuis de eerste verdieping. Dit is een grote slaapkamer met een eigen badkamer. Het vertrek heeft een hoog plafond met monumentale houten balken met grote vensters voor een fraai uitzicht. De talrijke kasten zijn allemaal maatwerk, dus plenty ruimte voor uw gehele garderobe. De slaapkamer is voorzien van een en suite badkamer met comfortabele regendouche, een badkamermeubel met dubbele wastafel, een bidet en een separate WC. De badkamer is voorzien van inbouwkasten met daarin de aansluitingen voor de wasmachine en droger en een stortbak met kraan. Overigens is het met een eenvoudige ingreep mogelijk om van deze slaapkamer 2 slaapkamers te maken, mocht dat nodig zijn.


TWEEDE VERDIEPING
De tweede verdieping is thans een werkkamer. De stalen kozijnen en industriële gaskachel geven de ruimte een moderne uitstraling, in fraai contrast met de historische kap dat juist bestaat uit klassiek houtwerk met schitterende houten spanten. Deze combinatie maakt het kantoor eigentijds. Uiteraard is deze ruimte ook als slaapkamer/ gastenkamer in te richten. Met een kleine ingreep is het mogelijk om hier een tweetal extra slaapkamers te realiseren elk met eigen dakkapel of dakraam. De tweede badkamer op deze verdieping heeft een riante douche, een zwevende WC, een badkamermeubel en een wastafel alsmede de schuifdeur met toegang tot de trapopgang naar de derde verdieping


DERDE VERDIEPING
De derde verdieping wordt gevormd door een vide boven de badkamer. Deze kan worden gebruikt als extra slaapvertrek. Aangezien de monumentale kap enorm is, biedt de kap ook ruimte om met een eenvoudige ingreep, boven op een reeds aanwezige balklaag, nog een grote extra kamer te realiseren.


NAAR BUITEN
Ondanks de zeer centrale ligging is de stadsvilla ook nog voorzien van een tuin, die te bereiken is via openslaande deuren in de woonkamer. De tuin is ingericht als terrastuin, dus ideaal voor gezellige borrels of etentjes in de buitenlucht!


GEWELFDE KELDER
De tuin geeft middels openslaand luik toegang tot de historische gewelfde kelder op stahoogte. Deze kelder is voorzien van verlichting, ventilatie en een nieuwe glazen toegang die zorgt voor een aangenaam klimaat en dat er altijd voldoende daglicht is. Een prachtige plek om een eigen wijnkelder en/of sportruimte te realiseren.


RIJKSMONUMENT
Kapucijnenhof 2 is een beschermd monument als bedoeld in de Monumenten Wet 1988. Het betreft een uitstekend onderhouden Rijksmonument. De woning heeft een volledige restauratie in 2018-2019 gehad en is aangepast conform de normen van deze tijd. Dit alles onder toezicht van de gemeente Breda.


DUURZAAM
In 2018-2019 heeft er een volledige restauratie van de woning plaatsgevonden waaronder het isoleren van het dak, alsmede alle vloeren, muren en raampartijen (dubbel monumentenglas), nieuwe elektrische installatie, zijn alle (stand)leidingen vervangen en zijn er nieuwe schoorsteenkanalen aangebracht. Er is een warmtepomp geplaatst van het merk Nefit Enviline Tower Monoblock TS12-T (buitenunit met regeling, buffervat en 185 liter warmwater voorraadvat). Deze is in januari 2020 in gebruik genomen. De begane grond en eerste verdieping zijn voorzien van vloerverwarming. Hierdoor zijn de energiekosten heel laag. De maandelijkse voorschotten van gas en elektra bedragen thans circa € 174,00.


PARKEREN IN DE PARKEERGARAGE
Bij het herenhuis behoren 2 parkeerplaatsen beschikbaar in de afgesloten parkeergarage, gelegen onder het appartementencomplex en dus direct toegankelijk voor bewoners. De uit- en inrit is gelegen aan de J.F. Kennedylaan. Extra vaste parkeermogelijkheden buiten het hof behoren tot de mogelijkheden door een parkeervergunning aan te vragen. De maandelijkse kosten voor de Vereniging van Eigenaren bedragen € 77,70 per parkeerplaats (inclusief bijdrage aan het onderhoud van de parkeergarage, de hof en het groen).


Fietsenberging
De stenen fietsenberging (circa 9 m²) is gelegen achter huisnummer 38 (schuin tegenover de woning) en heeft een eigen kadastraal nummer (8638).


KAPUCIJNENHOF
Het Kapucijnenhof is een openbaar hof en heeft een ontsluiting aan het Valkenberg en de Catharinastraat. Deze ontsluiting wordt tussen 18:00 - 06:00 uur automatisch afgesloten inclusief de toegangspoort naar het achtergelegen “Valkenbergpark.” Het Kapucijnenhof behoort tot de historische stadsroute van Breda, die wordt uitgevoerd door de VVV, die rondleidingen geeft voor kleine groepjes belangstellenden, voornamelijk in de zomer.


LIGGING
Deze absolute droomwoning ligt midden in het gezellige centrum van Breda, direct aan Stadspark Valkenberg. Dankzij de centrale ligging van dit stadspaleis zijn alle voorzieningen die je nodig hebt op loopafstand gelegen: van supermarkten en mooie winkels tot scholen, sportvoorzieningen, NS-station, bruisende horeca en historische gebouwen. Bovendien is het herenhuis gunstig gelegen ten opzichte van uitvalswegen richting de omliggende snelwegen, waardoor je je binnen 10 minuten op zowel de A16 als de A27 bevindt.


HISTORIE
Omstreeks het jaar 1300 stond op het huidige perceel een houten hoeve met schuur. Uit de archieven is gebleken dat in 1534 bij de grote stadsbrand de gehele hoeve verloren is gegaan met uitzondering van de stenen kelder die later weer werd opgenomen in de herbouw na de grote stadsbrand. De afdeling archeologie van Breda heeft geconstateerd dat de stenen kelders dateren van omstreeks 1200 en onder de houten hoeve waren gelegen. Direct na de stadsbrand werd een nieuw complex in steen opgetrokken (houten gebouwen waren vanaf die tijd verboden), dat in de volksmond al snel de naam "Het Groothuys" kreeg. In het jaar 1568 waren de Nederlanden in opstand gekomen tegen het schrikbewind van De Hertog van Alva en werd de onafhankelijkheid uitgeroepen. Als reactie begonnen de Spanjaarden een offensief en werd Breda ingenomen.


KAPUCIJNENKLOOSTER
Van 1626 tot 1637 heeft het complex gefungeerd als Kapucijnen Klooster. Vandaar de naam Kapucijnenhof. Tot 1831 heeft het gehele huis als Hofhuis gefungeerd, meestal bewoond door een bastaardzoon van de Oranjes, hetgeen in die tijd een volkomen geaccepteerd verschijnsel was. In 1831 werd het Hofhuis het hoofdkwartier van het mobiele leger tijdens de tiendaagse veldtocht teneinde België opnieuw bij Nederland in te lijven. De gevelsteen uit 1931 boven de ingangspoort herinnert nog aan deze gebeurtenis. Het mobiele leger stond onder leiding van Prins Frederik, de tweede zoon van Koning Willem I.

Na de smadelijke nederlaag tegen de Belgen verliet de legerstaf Breda en kwam het pand in particuliere handen. Aldus heeft het Huis van Héraugière, met haar rijke statuur, een belangrijke bijdrage geleverd aan de historie van Breda en van Nederland. Nadat het vervolgens een aantal jaren als dependance van de belastingdienst heeft gefungeerd werd het gehele complex in 2001 grondig gerenoveerd en opgesplitst in 5 panden, waarvan nummer 2 nu te koop is.

Kenmerken

Overdracht

Prijs
Op aanvraag
Inrichting
Gemeubileerd, Gestoffeerd
Status
Beschikbaar
Oplevering
In overleg
Adres
Kapucijnenhof 2
Postcode
4811 XG
Plaats
Breda

Bouw

Soort woonhuis
Herenhuis, Tussenwoning, Hofjeswoning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1695
Onderhoud binnen
Uitstekend
Onderhoud buiten
Uitstekend
Bijzonderheden
Monumentaal pand, Monument

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 222m²
Perceeloppervlakte
ca. 125m²
Oppervlakte woonkamer
ca. 61m²
Inhoud
ca. 1.038m³

Indeling

Aantal kamers
5
Aantal slaapkamers
3
Aantal badkamers
2
Aantal verdiepingen
5
Voorzieningen
Dakraam

Energie

Isolatie
Dakisolatie, Muurisolatie, Vloerisolatie, Dubbel glas
Warm water
Elektrische boiler eigendom
Verwarming
Gaskachels, Vloerverwarming gedeeltelijk, Warmtepomp

Buitenruimte

Ligging
Aan park, In centrum
Tuin
Voortuin
Voortuin
Noordoost, 13m², 300×425cm

Garage

Soort garage
Parkeerkelder

Ligging & Locatie

[ { "address": "Kapucijnenhof 2", "zipCode": "4811 XG", "city": "Breda", "lat": 51.5899206, "lng": 4.7795279, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Omschrijving

Deze absolute droomwoning ligt midden in het gezellige centrum van Breda, direct aan Stadspark Valkenberg. Dankzij de centrale ligging van dit stadspaleis zijn alle voorzieningen die je nodig hebt op loopafstand gelegen: van supermarkten en mooie winkels tot scholen, sportvoorzieningen, NS-station, bruisende horeca en historische gebouwen. Bovendien is het herenhuis gunstig gelegen ten opzichte van uitvalswegen richting de omliggende snelwegen, waardoor je je binnen 10 minuten op zowel de A16 als de A27 bevindt.

Plattegronden

Kapucijnenhof 2, Breda plattegrond-0
Kapucijnenhof 2, Breda plattegrond-1
Kapucijnenhof 2, Breda plattegrond-2
Kapucijnenhof 2, Breda plattegrond-3
Kapucijnenhof 2, Breda plattegrond-4

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
}