verrassend loftleven in het groen

DORPSSTRAAT 22 NOORD-SLEEN

Dromen in het Drents - Een klassieke, Saksische schoonheid vanbuiten, state-of-the-art vanbinnen

Zoekt u ruimte en rust, maar bent u nog lang niet van plan om in te dutten? Dan past dit huis u vast en zeker. Een fantastische locatie in het geliefde en gewilde Noord-Sleen, met alle mogelijkheden om wonen en werken te combineren. Hier staat aan de Dorpsstraat 22 een schitterend gerestaureerde Saksische boerderij met een modern schuuratelier en een traditionele schapenschuur, op een riant perceel van 3.672 m².

U krijgt hier direct een vakantiegevoel. Dit deel van Drenthe, met de ogenschijnlijk lukraak uitgestrooide Saksische boerderijen en de eeuwenoude bomen, is een plek die haar serene aantrekkingskracht uitoefent op mensen die de ratrace moe zijn en willen genieten van de goede dingen van het leven.

In Sleen en de omliggende buurtschappen en plaatsen, zijn in de afgelopen decennia veel van de prachtige boerderijen door deze categorie mensen opgepakt, gerestaureerd en gemoderniseerd. Dorpsstraat 22 is daarin wel een exceptioneel voorbeeld; dit is een woondroom verwezenlijkt in steen, riet en hout.


NOORD-SLEEN EN HAAR OMGEVING
Noord-Sleen is een langgerekt esdorp. In deze groene omgeving is het fantastisch wonen en werken! Restaurant Wielens met zijn terras aan de brink is er een begrip. In de zeer directe omgeving ligt boswachterij Sleenerzand, met recreatieplas en prachtige wandel- en fietsroutes. Het dorp met 585 inwoners (“leven en laten leven” is hier het devies) beschikt over een openbare basisschool en een eigen openluchtzwembad. In het nabijgelegen dorp Sleen is de huisartsenpraktijk met apotheek, tandarts, fysiotherapie, de landelijke grootgrutter, bakker, drogist, bloemist en diverse restaurants. Er zijn allerhande sportvoorzieningen, inclusief manege. Op zes kilometer afstand ligt Emmen (met alle andere voorzieningen, zoals winkels, horeca, bioscoop, theater, dierentuin Wildlands, ziekenhuis en scholen – ook voor middelbaar- en hoger onderwijs). Op een klein uurtje rijden liggen bruisende steden als Zwolle en Groningen.


UIT DE EERSTE HAND
De huidige eigenaars vertellen ons hoe zij het huis en de plek hebben ontwikkeld tot wat het nu is: ‘Gedurende 22 jaar (1984-2006) bewoonden wij een groot huis met 14 kamers in het Benoordenhout in Den Haag, totdat we aan iets totaal anders toe waren: schone lucht, donkere nachten, rust, meer groen en vooral grote stoere, loftachtige ruimtes.
Exact dat vonden we na een lange zoektocht in Noord-Sleen: drie gebouwen (een Saksische boerderij, een schapenschuur en een tweede grote schuur) op een van de mooiste plekken in een charmant Drents esdorp op een flink terrein met vier meer dan 100 jaar oude eiken.’

‘Hier konden we realiseren wat ons voor ogen stond. Meer dan 15 jaar hebben wij (architect en beeldend kunstenares) op deze plek met bijzonder veel plezier gewoond en gewerkt, mensen ontvangen, exposities en muziekuitvoeringen georganiseerd en wijnproeverijen gehouden.’

DE SAKSISCHE WOON-/WERKBOERDERIJ
In 2010 werd de boerderij onder eigen architectuur omgetoverd tot een eigentijdse “woon-werkmachine”, waarbij de karakteristieke eikenhouten gebintstellen zorgvuldig zijn gerestaureerd. De vloeren, de wanden en het dak werden daarbij uitstekend geïsoleerd.

‘De materialen en afwerkingen zijn op respectvolle wijze en in overeenstemming met de karakteristieke Drentse soberheid en doelmatigheid gekozen.’


NAAR BINNEN
De stoere eikenhouten gebintstellen (de dragende structuur van de boerderij) zijn overal zichtbaar en bepalen het karakter. Houten klossen zorgen ervoor dat de verdiepingsvloer vrij blijft van de moerbalken. Het ritme van de houten dakhuid (de sporen, de rietlatten) verwijst naar de oorspronkelijke sfeer op de deel.

De strak vormgegeven gestukadoorde volumes structureren de ruimte en geven vorm aan het vrije gebruik ervan. Alle ruimtes op de begane grond hebben eenzelfde functionele en comfortabele vloerafwerking (gepolijst beton met vloerverwarming).


DE INDELING
‘In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, is er bewust niet voor een invulling met veel kamers gekozen, maar voor een vrije plattegrond met in elkaar overlopende ruimtes, die de fantasie prikkelen en uitnodigen tot dynamisch leven en creatief gebruik.’

De begane grond en de verdieping zijn door middel van vides met elkaar verbonden. Er is plaats gereserveerd voor een lift. De keuken, de master bedroom, de badkamers, de logeerkamer en de overige sanitaire ruimtes hebben hun vaste bestemming in de witte volumes, maar met het gebruik van de overige ruimtes kan naar hartenlust gespeeld worden (leefruimte, werkruimte, expositieruimte, etc.).

Het resultaat is een verrassende, loftachtige plattegrond van ruim 440 m².

NAAR BUITEN
De boerderij heeft een rieten dak met rietrol, gevelmetselwerk in kruisverband, klassieke houten kozijnen, ramen, luiken en baanderdeuren in combinatie met moderne aluminium puien en een modern houten entreevolume.

Data:
Begane grond: 319 m²
Verdieping: 126 m²
Bruto inhoud: ca. 1800 m³
Nokhoogte: ca. 9 m


DE SCHAPENSCHUUR
In de 18e eeuw is deze idyllische schapenschuur gebouwd als potstal. In latere jaren veranderde het agrarisch gebruik en deed hij dienst als stal voor de fokstier van het dorp, maar ook als opslag van pootaardappelen. In 2011 hebben de huidige bewoners deze schuur compleet gerestaureerd.

Het gebouw is zelfs zo bijzonder dat het vermeld staat op de lijst van karakteristieke objecten van de gemeente Coevorden.

DE BUITENZIJDE
Op de gemetselde plint is een traditionele betimmering aangebracht van ongelijke zwarte delen, eindigend met een rietplank waarop verticaal riet gebonden is, dat voorzien is van streekeigen vlechtwerk. Het steile schuine dak is bedekt met riet en eindigt met een rietrol.

Op veel plaatsen zijn in de zwarte geveldelen nog oude inscripties te vinden. Aan drie zijden zijn de stoere houten baanderdeuren teruggebracht.

DE BINNENZIJDE
De schuur is voorzien van een gevlinderde betonvloer. De wanden en het dak zijn uiteraard onafgewerkt gebleven. De binnenwanden zijn gemaakt van ruw bezaagde vurenhouten delen.

DE INDELING
Aan de westzijde (‘borrelzon’) is door het weglaten van de buitengevel een sfeervolle loggia ontstaan voorzien van een buitenaanrecht. In de tweede travee van de schuur zijn drie afsluitbare ruimtes gemaakt: een werkplaats, de gereedschapsberging en een buiten wc.

De zolder biedt een enorme hoeveelheid bergruimte. ‘De grootste ruimte – vier traveeën lang – proberen we leeg te houden, zodat deze dienst kan doen als garage, maar ook gebruikt kan worden voor exposities, wijnproeverijen en muziekuitvoeringen.’

Data:
Begane grond: 116 m²
Verdieping: 30 m²
Bruto inhoud: ca. 740 m³
Nokhoogte: ca. 8 m


HET ATELIERGEBOUW
Dit gebouw is in 1973 gebouwd als boerenschuur (zes traveeën lang). Zes jaar later werd hij uitgebreid met drie traveeën en zijn de houten vakwerkspanten vervangen door gelamineerde spanten. In 2007 is de schuur (met uitzondering van deze spanten) gesloopt en helemaal opnieuw opgebouwd tot een multifunctioneel ateliergebouw.


DE BUITENZIJDE
“Aan de buitenzijde wilden we dat dit gebouw het ingetogen karakter van een eenvoudige schuur zou behouden. Daarom de keuze voor gepotdekselde, ruwbezaagde houten delen (zwarte ecoleum), zwart golfplaten dak, kleine ramen gericht op de straatzijde (aan deze kant kunnen de houten schuifpanelen de grote glasvlakken verhullen.) “

De koppen van het gebouw hebben flinke schuifpuien waardoor grote stukken eenvoudig naar binnen kunnen.

DE BINNENZIJDE
De vloerafwerking is in alle ruimtes hetzelfde: gevlinderd beton met vloerverwarming. De wanden zijn opgetrokken uit houtskeletbouw en wit geschilderd. De spanten zijn lichtgrijs en dragen de dakplaten van blank multiplex. Dakramen geven een spannend atelierlicht en versterken het ijle karakter. De hardglazen binnendeuren in de gang geven allure aan het atelier.

DE INDELING
In de beschutting van de loggia (ochtendzon) kom je het gebouw binnen. Twee volumina (een met keuken; het andere met badkamer, bijkeuken, studio, ketelhuis en stock) ordenen de ruimte. De deuren liggen in terugliggende nissen. Een groot dakraam boven deze nissen zorgt voor verrassend licht. Door de helderheid van deze ingreep geeft het gebouw je een gevoel van stijlvolle luxe.
De keuken (meubelmakerswerk uit massief eiken) is met zorg ontworpen, net zoals de zwarte pantrykast met ronde gaten in het atelier. De twee grote ruimtes aan de koppen zijn voor veel doeleinden geschikt. In de grootste ruimte staat een Bullerjan (houtkachel)

Data:
Begane grond: 203 m2
Bruto inhoud: ca 850 m³
Nokhoogte: ca. 5m

TENSLOTTE
Met een oppervlakte van 3.672m² is de tuin die de boerderij en de schuren herbergt, riant te noemen. Desalniettemin is hij vriendelijk in onderhoud. De parkachtige inrichting is, passend bij de Drentse traditie, doelmatig, ingetogen en stijlvol.

Op het voorterrein staan twee oude eiken. Ze sluiten mooi aan bij de bomen op de dorpsbrink. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid op eigen erf
Vier appelbomen, een peer, een pruim, twee kersen en een walnotenboom bieden in het najaar een overweldigende oogst.

VAN ALLE GEMAKKEN VOORZIEN
De drie gebouwen zijn op zorgvuldige wijze, volledig onder architectuur gerenoveerd, respectievelijk gerestaureerd. De vloeren, wanden en daken van de boerderij en het ateliergebouw zijn daarbij uiteraard uitstekend geïsoleerd.

De begane grondvloeren zijn gemaakt van gepolijst/gevlinderd beton met vloerverwarming. De boerderij en het ateliergebouw zijn voorzien van een inbraaksignalerings- en rookmeldsysteem. En niet onbelangrijk: er is razendsnelle WIFI (via het glasvezelnetwerk)

De vrije plattegronden maken deze gebouwen uitermate geschikt voor creatieve mensen (architecten, kunstenaars, musici, dansers, schrijvers, fotografen, etc.), verzamelaars (kunst, auto’s, etc.) of mensen die hun beroep op een fijne manier aan huis willen kunnen uitoefenen.

Kortom, in Noord-Sleen woont u in een landelijk dorp met alle gemakken van de stad dichtbij. Droomt u ook al in het Drents? We nemen u graag mee op een toer.

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Oplevering
In overleg
Adres
Dorpsstraat 22
Postcode
7846 AT
Plaats
Noord-Sleen

Bouw

Soort woonhuis
Woonboerderij, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
2010
Onderhoud binnen
Uitstekend
Onderhoud buiten
Uitstekend

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 649m²
Perceeloppervlakte
ca. 3.672m²
Oppervlakte woonkamer
ca. 295m²
Overig oppervlakte
ca. 11m²

Indeling

Aantal kamers
6
Aantal slaapkamers
4
Aantal badkamers
3
Aantal verdiepingen
3
Voorzieningen
Alarminstallatie, Rookkanaal, Dakraam, Glasvezel kabel

Energie

Energielabel
A
Isolatie
Dakisolatie, Muurisolatie, Vloerisolatie, HR-glas
Warm water
C.V.-ketel
Verwarming
C.V.-ketel
Ketel
ITHO climax 2 (2010, Combi-ketel, Eigendom)

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, In centrum, Vrij uitzicht, Beschutte ligging, In bosrijke omgeving, Landelijk gelegen
Tuin
Tuin rondom
Schuur
Vrijstaand hout
Faciliteiten schuur
Voorzien van verwarming, Voorzien van elektra, Voorzien van water

Garage

Soort garage
Vrijstaand steen, Vrijstaand hout
Capaciteit
6
Afmetingen
96m², 700×1376

Ligging & Locatie

[ { "address": "Dorpsstraat 22", "zipCode": "7846 AT", "city": "Noord-Sleen", "lat": 52.7922966, "lng": 6.8007566, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Omschrijving

Noord-Sleen is een langgerekt esdorp. In deze groene omgeving is het fantastisch wonen en werken! Restaurant Wielens met zijn terras aan de brink is er een begrip. In de zeer directe omgeving ligt boswachterij Sleenerzand, met recreatieplas en prachtige wandel- en fietsroutes. Het dorp met 585 inwoners (“leven en laten leven” is hier het devies) beschikt over een openbare basisschool en een eigen openluchtzwembad. In het nabijgelegen dorp Sleen is de huisartsenpraktijk met apotheek, tandarts, fysiotherapie, de landelijke grootgrutter, bakker, drogist, bloemist en diverse restaurants. Er zijn allerhande sportvoorzieningen, inclusief manege. Op zes kilometer afstand ligt Emmen (met alle andere voorzieningen, zoals winkels, horeca, bioscoop, theater, dierentuin Wildlands, ziekenhuis en scholen – ook voor middelbaar- en hoger onderwijs). Op een klein uurtje rijden liggen bruisende steden als Zwolle en Groningen.

Plattegronden

Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-0
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-1
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-2
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-3
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-4
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-5
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-6
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-7
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-8
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-9
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-10
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-11
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-12
Dorpsstraat 22, Noord-Sleen plattegrond-13

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
}