Karaktervolle woonboerderij erve Grootheest

GRINTWEG 277 WAGENINGEN
ERVE GROOTHEEST


Niks dertien-in-een-dozijn, deze karaktervolle woonboerderij erve Grootheest is een ‘one of a kind’


OMSCHRIJVING
Aan de Grintweg in Wageningen staat een bijzonder huis op een al even opmerkelijk perceel; een lieflijke woonboerderij (134 m²) met maar liefst 181 m2 aan bijgebouwen, een eigenzinnig voorkomen en een prachtige en riante tuin (2.686 m²), die vraagt om lange tafels, priksnoeren met gezellige lichtjes en samen dansen rond de vuurkorf.

De Grintweg verbindt, via het buurtschap Leeuwen, het dorpse Bennekom aan de stad Wageningen. Omdat dit vroeger buitengebied was, worden de fietsers hier begroet door charmante boerderijtjes en imposant groen, maar mettertijd is dit schone stuk Wageningen opgenomen in de vaart der volkeren en leunt het met de rug tegen de innovatieve uitbreidingen van de Wageningse Campus aan, terwijl u uitkijkt over de fraaie Wageningse Eng.


JE HUIS ALS JE CANVAS
Een huis bouwen is de moeilijkheid niet; er een thuis van maken, dát is de kunst. En daar zijn geen regels voor, in je eigen domein mag je je fantasie de vrije loop laten.

Dit huis, uit 1790, is de Iris Apfel onder de woonboerderijtjes: Vitra en oma’s oude lamp gaan hand in hand, evenals de industriële betonnen vloer met vloerverwarming en de oude gebinten, en het onderschoer * met de nieuwe, ultramarijnblauwe achtergevel. De industriële glazen brug met stalen DRU-trap is een geweldige blikvanger in de oude deel en ook nog eens logistiek element: kortom kunst in de kamer. Een taboeloos huis, dat het denken in mogelijkheden en kansen als religie heeft.


WONEN IN WAGENINGEN
Wageningen is een oude vestingstad, golvend op de uitlopers van de Veluwe tot aan de oevers van de Rijn, die door haar geschiedenis en door de Wageningen University & Research (WUR), een heel eigen identiteit heeft ontwikkeld. Gemoedelijk en knus, met gezellige winkelstraten en buurtjes, waar hotel De Wereld doodgemoedereerd ** tussen staat, waar studenten, wetenschappers en inheemsen een prettige balans hebben.

Door de centrale ligging, zijn zowel Ede (Gelderse Vallei rijdt u in 9 minuten aan), Arnhem (25 minuten), Nijmegen (30 minuten) en Utrecht (40 minuten) uitstekend te bereizen met auto en OV, en is dit een uitgelezen plek voor liefhebbers van het buitenleven, maar met hun betrekking in de stad. Uiteraard is deze oase ook de perfecte plek voor wanneer u verbonden bent aan de universiteit, er graag een moestuin op na houdt en geniet van het ontvangen van gasten. Vanuit de Grintweg bent u trouwens in 5 minuten bij de universiteit, en rijdt u uw neus achterna, dan bent u in nog geen tien minuten in de gezellige binnenstad. In 12 minuten staat u met fiets en al op de pont naar de bloesemrijke Betuwe.

DE TOUR

Naar binnen
Parkeer de fiets maar bij de Wagenschuur, de entree bevindt zich aan de voorzijde, eigenlijk de achterzijde maar zo hoort dat bij boerderijtjes. Dit onderschoer, een portiek zodat de deeldeuren mooi naar binnen geslagen kunnen worden, biedt toegang tot de grote leefruimte. De woning is grotendeels open en de constructie is dan ook mooi te zien. De huidige bewoners zijn bijzonder deskundig op het gebied van restauratie, respectvolle verduurzaming en herbestemming, en hebben laten zien dat in bijzondere huizen als deze de tijdlagen mooi opeengestapeld mogen worden. Er is steeds gezocht naar spannende contrasten, tussen oud en nieuw; strakgestucte wanden en keurig houtwerk, in contrast met industriële meubels, vintage lampen en doorleefde kasten.

De gecoate betonvloer is een passend décor voor het eigentijdse interieur. Op het noorden de altijd koele slaapkamer - op de begane grond, dus voorlopig zit u hier niet op de schopstoel - met inbouwkast en de rustiek afgepleisterde wanden met her en der een stukje schoonmetselwerk.

Links van het onderschoer een halletje met de WC met spoelbakje, en de ruime badkamer met een vrijstaand bad, dubbele watertorenwastafels op een robuuste werkbank en een ruime inloopdouche.

De living wordt overspannen door de kap, waarbij de balkconstructie, het rondhout en de houten gebinten helemaal zichtbaar zijn. Er hangt een grote hangmat, omdat de échte kenner weet dat niets meer ontspant dan een hazenslaapje terwijl je gewiegd wordt. De ruimte kan ook helemaal worden opgewarmd met de grote houtkachel, die prominent onder de oorspronkelijke schouw staat.

Zuidelijk de grote keuken. Koken gebeurt op het Falcon Classic 90-fornuis, op vijf pitten en in drie grote ovens, waardoor een kerstdiner voorbereiden ineens een peulenschil is. Aan deze keuken is vrijwel niets standaard; het werkblad wordt ondersteund door een originele industriële Reuvense werkbank, en is voorzien van een fraaie spoelbak die voorzien is van een Quooker.

Tussen keuken en zithoek een nostalgische tegelvloer. De woonkamer is kleurrijk, met een warme chartreuse op de wanden en de groenblauwe banken. Een heerlijke hoek om neer te ploffen na een dag lang tuinieren, werken of na het eten.


NAAR BOVEN
De industriële trap in de leefruimte leidt naar het glazen gangpad dat zich uitstrekt tussen de twee vertrekken; aan de voorzijde de slaap/studeerkamer en aan de achterzijde, met uitzicht op de tuin, de derde (slaap-)kamer.

De studeerkamer heeft een glazen wand met originele deur, waardoor er continue zicht en verbinding blijft met beneden.

De slaapkamer is het toppunt van knusheid met de schuine wanden en vloer in natuurlijk hout.


NAAR BUITEN
De tuin is fors, wat nog eens wordt benadrukt door de lengte van het kavel (circa 100 meter) en de schuren. Overal staan wegwijzers, die je het gevoel geven op een festivalterrein te zijn beland; de keuken is de bar, het huis de mainstage. Dit is een tuin met een dikke vette knipoog en een korrel zout, precies zoals je ook je het leven te lijf zou moeten gaan, nietwaar?

Er zijn meerdere opstallen en er is een gezellig terras achteraf, met uitzicht op een weilandje waardoor een fietspad zal lopen.

Aan de voorzijde van het perceel staat de Wagenschuur die perfect is om te klussen of autostalling; er is een zolder voor extra bergruimte en er is een wasbakje. Achter de boerderij rechts een washuisje, nu in gebruik als weldadige sauna. De hot tub staat onder de schaduwbiedende notenboom, en in de monumentale Drentse plantenkas kan ook heerlijk worden gekookt, want deze is uitgerust met een horecakeuken en een houtfornuis.

Er is een beschutte moestuin met kweekkassen en er is een stal voor de pony. Ook prettig; op het dak van de grote garage liggen 14 zonnepanelen en op de houtstallen – er moet gestookt worden – nog eens 13.

Even verderop is een bijgebouw nu in gebruik als studentenwoning, daarachter dus de paardenstal voor twee paarden met hooiberging. Ook is er een grote dubbele garage en een varkenskot. Rondom een groot weiland.


BESTEMMINGSPLAN
Afgelopen jaren zijn er plannen ontwikkeld voor Erve Grootheest voor een historisch verantwoordde doorontwikkeling van (het allegaartje aan schuren op het centrale deel van) op het agrarisch erf (dat is gelegen binnen het zogenaamde dynamisch lint van de Wageningse Eng). In 2021 kwam daarbij de vraag van de WUR en de gemeente om een fietstoegang naar de campus over Erve Grootheest te realiseren en daarmee Erve Grootheest aan de landschappelijke ontwikkeling van de campus Oost te koppelen. Het unieke doorzicht wordt hiermee nog meer beleefbaar (voor fietsers). Met dit verzoek raakte de planvorming in een stroomversnelling met als resultaat dat er een nieuwe fietstoegang wordt gerealiseerd naar de campus in een natuurlijke setting en dit is geborgd voor de eeuwigheid.

Deze planontwikkeling betekende ook dat op het te verkopen perceel ter plaatse van de stal met hooiberging, garage en de studentenwoning een tweetal nieuwbouw historisch-agrarische schuren met herbestemming gerealiseerd kunnen worden (totaal circa 154 m2); alleen de bouwvergunning moet nog verleend worden.

Het bestemmingsplan voorziet in de realisatie van een bed & breakfast en dubbele studentenhuisvesting. Daarnaast is het mogelijk om de Wagenschuur naast de bestaande woning als bijgebouw voor wonen te gebruiken. In de historische kas, op de verbeelding aangeduid als 'specifieke vorm van wonen - kas', kunnen culinaire activiteiten tot maximaal 20 personen worden georganiseerd. Parkeren geschiedt op eigen terrein.

Tot slot is kamperen ook mogelijk in de huisweide; gewoon heel informeel bijvoorbeeld door familie of vrienden of nieuwe vrienden die je nog maakt. De huidige bewoners hebben goede ervaringen met de app “Welcome to my garden” (voor wandelaars en fietsers).


KORTOM
Wat een heerlijke plek en het is nogal een persoonlijkheid, deze verrassende woonboerderij erve Grootheest! Overal zitten kleine grapjes verstopt en worden statements gemaakt. Ruimte, voor uzelf – nauwelijks buren -, voor uw langgewenste kleinveestapel, voor de verjaardagen die nog moeten worden gevierd en de borrels die u al had gepland. Voor een pony voor de (klein-)kinderen, voor de honden om mee over de Eng te wandelen; dit huis heeft er zin in.

Heeft u een droom om een B&B te beginnen, retraites te hosten of heeft u een grote sociale kring die graag komt logeren? Wilt u eens komen genieten van de aanstekelijke vrolijkheid van Grintweg 277? We nemen u graag mee voor de tour!


LET OP
De Grintweg 277 is pas beschikbaar in het voorjaar van 2024, een en ander in overleg met verkopers.


* "onderschoer" is een term die voornamelijk wordt gebruikt in de context van historische boerderijen en bouwstructuren. Het verwijst naar een dragend element of een horizontale balk die zich onderaan de schuine daksparren bevindt en de muurplaat ondersteunt. De onderschoer draagt bij aan de stabiliteit van het dak en verdeelt het gewicht van de dakconstructie naar de muren van het gebouw. Het is een belangrijk onderdeel van de traditionele houten dakconstructie van oudere boerderijen en gebouwen.


** "doodgemoedereerd" is een uitdrukking in het Nederlands die aangeeft dat iemand iets op een heel kalme en onverschillige manier doet, vaak zelfs zonder enige zorgen of angst. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te beschrijven hoe iemand zich gedraagt in een situatie die voor anderen stressvol of zorgwekkend zou kunnen zijn. Dus ja, het gebruik van "doodgemoedereerd" in de context van je zin is correct om aan te geven dat de aanpassingen aan het huis op een kalm en onbezorgd manier kunnen worden gedaan.

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Oplevering
In overleg
Adres
Grintweg 277
Postcode
6704 AP
Plaats
Wageningen

Bouw

Soort woonhuis
Woonboerderij, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1790
Onderhoud binnen
Goed
Onderhoud buiten
Goed

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 134m²
Perceeloppervlakte
ca. 2.590m²
Inhoud
ca. 950m³

Indeling

Aantal kamers
4
Aantal slaapkamers
3
Aantal badkamers
1
Aantal verdiepingen
2
Voorzieningen
Dakraam, Sauna, Glasvezel kabel, Zonnepanelen, Natuurlijke ventilatie

Energie

Energielabel
C
Isolatie
Dakisolatie, Muurisolatie, Vloerisolatie, Volledig geisoleerd, Grotendeels dubbelglas
Warm water
C.V.-ketel
Verwarming
C.V.-ketel, Vloerverwarming gedeeltelijk, Houtkachel
Ketel
Nefit Topline (2008, Combi-ketel, Eigendom)

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, Vrij uitzicht, In bosrijke omgeving, Landelijk gelegen
Tuin
Tuin rondom
Schuur
Vrijstaand hout
Faciliteiten schuur
Voorzien van verwarming

Garage

Soort garage
Vrijstaand steen
Capaciteit
2
Afmetingen
1m², 1×1

Ligging & Locatie

[ { "address": "Grintweg 277", "zipCode": "6704 AP", "city": "Wageningen", "lat": 51.9865267, "lng": 5.6770914, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Omschrijving

Door de centrale ligging, zijn zowel Ede (Gelderse Vallei rijdt u in 9 minuten aan), Arnhem (25 minuten), Nijmegen (30 minuten) en Utrecht (40 minuten) uitstekend te bereizen met auto en OV, en is dit een uitgelezen plek voor liefhebbers van het buitenleven, maar met hun betrekking in de stad. Uiteraard is deze oase ook de perfecte plek voor wanneer u verbonden bent aan de universiteit, er graag een moestuin op na houdt en geniet van het ontvangen van gasten. Vanuit de Grintweg bent u trouwens in 5 minuten bij de universiteit, en rijdt u uw neus achterna, dan bent u in nog geen tien minuten in de gezellige binnenstad. In 12 minuten staat u met fiets en al op de pont naar de bloesemrijke Betuwe.

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
}