DE GRANDEUR VAN HET GROOTE HUIS

LAGEDIJK 146 ZAANDIJK

DE GRANDEUR VAN HET GROOTE HUIS
Wat is er nou Hollandser dan de Zaanse Schans? Wie er rondgelopen heeft, herkent vast het gevoel je onwillekeurig in te beelden hoe het vroeger zou zijn geweest. Zaandijk ontstond in de 16e eeuw, en kwam tot bloei in de 17e en 18e eeuw, want eind 16e eeuw had Cornelis Corneliszoon van Uitgeest de krukas uitgevonden. Met die vernuftige uitvinding konden de wieken van de molen verticaal hun werk doen. Deze plek werd een bloeiend industrieel centrum en de molens die er stonden, hadden eindeloos veel mogelijkheden; ze maalden specerijen, zaagden planken, maakten papier, maalden cacao voor chocolade, persten olie voor voedsel en verf, en maakten mosterd en meel.

De molenbezitters waren spekkoper en lieten van hun gewonnen fortuin lieten fraaie huizen bouwen met uitzicht op de winkel: aan de overkant van het water. En aan de Lagedijk 146 staat precies zo’n huis, groot, prachtig en met als kers op de taart driemaal een ‘l’oeuil de boeuf’ in de kap.

Het Groote Huis werd in 1831 gebouwd voor de familie Kuyper-Vis. Cornelis Kuyper was - evenals zijn vader - verffabrikant, met de molens De Kuyper, De Beer, De Bootsmansmaat, De Rob, De Uyl, De Snijder en later De Valk. Daarnaast was hij lid van de gemeenteraad van Zaandijk en lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Een graag geziene gast dus. Comme à la mode werd het stulpje opgetrokken in neoclassicistische stijl. Het Groote Huis heeft aan vele handen werk gegeven en zal wel een lieve duit hebben gekost - volgens de overlevering zo’n fl. 80.000,-. Daarvan zijn het rijke interieur in gangen en gesneden mahoniehouten trap nog steeds getuigen.


DE TOUR
Entree in de gang op de begane grond. Deze is voorzien van witmarmeren vloer en plint, de lambrisering gemarmerd en de beëindiging weer een witmarmeren lijst. De wand daarboven is voorzien van stucversiering en het plafond eveneens met sierstucwerk. Dit stucwerk is inmiddels uiterst zeldzaam geworden in Nederland en haast van museale waarde. En dan: een blik naar boven, hangend over de trapleuning. Als een slakkenhuis krult de trap zich een weg naar boven. Dat trappen ook gewoon adembenemend mooi kunnen zijn, dat zijn we vandaag de dag een beetje kwijtgeraakt. In de grote kamers steeds sierlijke schouwen, sommige van z.g. Napoleon marmer (roze van kleur), andere in zwarte steen met sierlijke, met goud ingevulde decoraties.

De lange gang beneden verdeelt de woning in twee delen conform het traditionele programma. Zo had de salon aan de rechterzijde geen weet van het geklingel van de potten en pannen in de keuken linksachter en kon men in alle rust werken, studeren, musiceren of lezen. Aan de linkerzijde bij de achterdeur tenslotte, vinden we de deur naar de ruime kelder onder de keuken. Hier lagen de kolen, de uien en aardappelen, de wijncollectie en andere voorraad geduldig te wachten op gezellige avonden.


GEEN KAMERVERHUUR OF APPARTEMENTEN MOGELIJK
Afgelopen decennium is het huis verhuurd geweest in vier woonunits, met keuken, slaapvertrek, eigen WC en badkamer. Maar anno 2022 voldoet het niet meer aan de eisen die de gemeente Zaanstad stelt ten aanzien van brandveiligheid. Dat betekent dat wij het als één huis verkopen: een ultieme villa op een uitzonderlijke plek. De woonunits zijn reversibel gebouwd: en dat is slim gedaan. Alle wanden en natte ruimtes zijn zo aangebracht dat verwijdering ervan het huis zelf niet aantast en er in een handomdraai weer een fraaie villa staat die kan worden ingevuld aan de hand van woonwensen van deze tijd. Het pand heeft eveneens een kantoorbestemming, dus wonen en werken kan hier goed. Een vorm van co-housing zou hier wellicht ook mogelijk kunnen zijn.


NAAR BOVEN
Via de prachtige monumentale trap komen we op de eerste verdieping. Deze verdieping echoot het programma van de begane grond. Wederom een lange gang in het midden en aan weerszijden een voor- en achterkamer. Op dit moment zijn dit eveneens twee ruime woonunits die beide grenzen aan de gang. Elk voorzien van een eigen keuken en badkamer. Ook hier zijn deze voorzieningen reversibel ingebouwd zodat bij een wederopstanding naar de oorspronkelijke villa deze zaken eenvoudig verwijderd en naar eigen wens aangepast kunnen worden.


TWEEDE VERDIEPING
De tweede verdieping was voor het personeel, maar hoe lieflijk is dit nu: het lichte houtwerk van de vloeren, wanden en plafond geeft een ongelofelijk charmant beeld. Het is nostalgie en vandaag de dag vallen we hier languit voor. Dit is een verdieping met enorm veel mogelijkheden om bijvoorbeeld extra slaapkamers te realiseren of een gastenverblijf. De ossenogen rondom het huis bieden een fraai uitzicht en zijn een interieurelement op zich. Zelfs de trappetjes voor de ronde ramen werden geschilderd alsof het marmer was. Op zolder bevindt zich ook het stookhok, waar de ketel hangt.


NAAR BUITEN
De tuin bevindt zich aan de zuidkant van de woning, en grenst aan de straat. Oorspronkelijk stond hier tot 1978 een bouwwerk dat verbonden was aan de Lagedijk 146. Dit is later gesloopt en zijn er nieuwe ramen in de gevels gemaakt. Precies volgens het origineel. Aan de voorzijde is er uitzicht op de Lagedijk, die ook wel de ‘gouden bocht’ wordt genoemd vanwege de vele monumenten en de rijkdom aan cultureel erfgoed.

Aan de achterzijde ligt de Zaan met nog een glimp van de Zaanse Schans. Afgelopen 45 jaren is dit fraaie rijksmonument door de huidige eigenaar met veel liefde en zorg gerestaureerd, en is veel van de oorspronkelijke schoonheid in oude luister hersteld of behouden gebleven. We zijn daarom op zoek naar een liefhebber die op deze plek wil resideren en het huis weer verder in oude luister wil herstellen zoals het ooit bedoeld is.


WONEN IN ZAANDIJK
Zaandijk is een dorp en voormalige gemeente in de provincie Noord-Holland en hoort bij de gemeente Zaanstad. Zaandijk heeft van alle dorpen binnen de gemeente waarschijnlijk nog de meeste kenmerken van oude Zaanse bouw. Dat is vooral aan de Zaanoever goed te zien, waar er nog een variëteit aan groene, houten huizen te vinden is.

Het miegelt in Zaandijk van de monumentale bouwwerken. Ot en Sien kunnen zo om de hoek verschijnen, hoepel en tol in de hand. Maar het is er ook van nu; de demografie is een gezellige mêlee van lokale bewoners en mensen die de stad voor gezien hebben gehouden. Door de waterrijke omgeving, heeft dit stuk Nederland een heel eigen identiteit: eigenzinnig en trots.


KORTOM
Nu de trek uit de stad een feit is, is Zaandijk een bijzonder aantrekkelijke optie. Zo vlakbij Amsterdam en toch een wereld van de grootstedelijkheid verwijderd. Er is hier rust en ruimte. Dit heerlijke huis biedt alle mogelijkheden om hier een fantastisch thuis te maken voor uw familie. Om hier te wonen zoals het wonen hier ooit bedoeld was. Maar er kan ook gedacht worden aan een vorm van co-housing, zolang er maar geen appartementen of kamers worden verhuurd.

De grandeur van het Groote Huis is er nog steeds. U ziet zich hier al helemaal zitten? Wij zetten er graag een boompje over op met u tijdens een uitgebreide rondleiding. Belt u gerust met Redres en dan zien we elkaar snel bij de Lagedijk 146.

Nog meer informatie over dit prachtige object? Bekijk de landingspagina: hetgrotehuis

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Oplevering
In overleg
Adres
Lagedijk 146
Postcode
1544 BL
Plaats
Zaandijk

Bouw

Soort woonhuis
Herenhuis, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1831
Onderhoud binnen
Redelijk
Onderhoud buiten
Goed
Bijzonderheden
Monumentaal pand, Monument, Erfgoed

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 434m²
Perceeloppervlakte
ca. 453m²
Inhoud
ca. 1.600m³

Indeling

Aantal kamers
12
Aantal slaapkamers
6
Aantal verdiepingen
4

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, In centrum
Tuin
Zijtuin
Zijtuin
Zuidoost, 243m², 1350×1800cm

Ligging & Locatie

[ { "address": "Lagedijk 146", "zipCode": "1544 BL", "city": "Zaandijk", "lat": 52.4754445, "lng": 4.8132431, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Plattegronden

Lagedijk 146, Zaandijk plattegrond-0
Lagedijk 146, Zaandijk plattegrond-1
Lagedijk 146, Zaandijk plattegrond-2
Lagedijk 146, Zaandijk plattegrond-3

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
}