Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Verkocht
Foto

Kasteellaan 5

5725 AD Heusden
Vraagprijs € 495.000,- k.k.

Omschrijving

In het Brabantse Asten ligt in de natuur verscholen deze gerestaureerde 18e eeuwse carréboerderij die oorspronkelijk behoorde bij het kasteel van Asten. De woning maakt deel uit van een bijzondere enclave bestaande uit een kasteelruïne met een voorburcht waarbij de entree bestaat uit een pittoresk poortgebouw. Aan weerszijden van dit oorspronkelijke poortgebouw
...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Woonoppervlakte 150 m² Aantal kamers 6
Lees meer

Verkopende makelaar

ir. Jan-Willem Andriessen

ir. Jan-Willem Andriessen

Stuur een email +31 (0)35 647 08 78

Omschrijving

In het Brabantse Asten ligt in de natuur verscholen deze gerestaureerde 18e eeuwse carréboerderij die oorspronkelijk behoorde bij het kasteel van Asten. De woning maakt deel uit van een bijzondere enclave bestaande uit een kasteelruïne met een voorburcht waarbij de entree bestaat uit een pittoresk poortgebouw. Aan weerszijden van dit oorspronkelijke poortgebouw bevinden zich in de carré de kasteelwoningen.

Dit huis is in meerdere opzichten uniek te noemen. Het grenst aan de oorspronkelijke kasteelgracht, heeft een eigen tuin en er is altijd contact met de natuur om de woning heen. Ook is het zicht op de kasteelruïne bijzonder, zeker als u zich realiseert dat op deze plek ruim 600 jaar geleden al mensen woonden en werkten. Het huis zelf is kloek gerestaureerd en voorziet in alle behoeften van de moderne mens.

Algemeen
Vanuit de lommerrijke oprijlaan ziet u van verre al het prachtige poortgebouw dat het geheel ontsluit. Eenmaal de markante poort gepasseerd, komt u op de binnenplaats van het kasteel en wordt u als in een tijdcapsule een aantal eeuwen teruggevoerd. Midden op het terrein staat een prominente rode beuk, gecomplementeerd met fraaie beukenhagen rondom de tuinen, en aan het einde ontwaart u de karakteristieke kasteelruïne van het oorspronkelijke kasteel van Asten. Aan de linkerzijde van het carré is op de kop deze kasteelwoning gesitueerd.Begane grond
Via de entree komt u in het huis. Vanuit hier kunt u rechts naar de woonkamer, hier was de oorspronkelijke stal. Aan de voorzijde is een groot raam dat uitzicht geeft op het binnenplaats met de grote beuk en de kasteelruïne. In het midden staan een gezellige openhaard en een antieke houtkachel en via een afstap komt u in het tweede gedeelte van de woonkamer. Aan de linkerzijde bevindt zich de keuken voorzien van oven, gaskookplaat, afzuigkap, vaatwasser, koelkast en oven/magnetron. Achter de keuken is een separate ruimte, ideaal als studeerruimte, speelkamer, tv- kamer of bijkeuken. De houten vloeren geven het huis een warme sfeer. De wanden en het plafond zijn gestukt en de oorspronkelijke houten balken zijn gedeeltelijk zichtbaar.

Via de trap komt u op de eerste verdieping. De grote vierkante overloop met vide geeft toegang tot maar liefst een viertal slaapkamers en een grote badkamer, voorzien van bad, wastafel, toilet en douche. De slaapkamers worden deels verlicht door gewone ramen en deels door Velux dakramen. De zolders zijn via vlizotrappen bereikbaar en bieden veel bergruimte.

Buiten
Het kasteel en het omliggende kasteellandschap maken deel uit van de beschermde Historische Buitenplaats Asten. Vanuit de woonkamer kunt u naar de sfeervolle tuin met zicht op de buitengracht, het kasteelbos en een deel van het bijzondere kasteellandschap. Door de gracht heeft u volledige privacy en is uw huis zeer goed beveiligd. Aan de voorzijde op het terrein is in 2011 een prachtig garagegebouw gerealiseerd dat qua stijl en afwerking past bij het geheel. Bij deze woning hoort een separate ruimte die door de huidige eigenaars is ingericht als kantoor / werkruimte. Deze ruimte is voorzien van stromend water en elektra.  Achter de kasteelboerderijen bevindt zich verder nog een in 2007 gerealiseerde fietsenberging, een houtopslag en een moestuin voor gezamenlijk gebruik.

Stichting
Het binnenterrein, de kasteelruïne, en de omliggende lanen, grachten, vijver, moestuin en het bos van totaal enkele hectare grond zijn in het bezit van de Stichting Behoud Kasteelerfgoed Asten (SBKA). Zowel de woning als de garage / werkruimte staan op eigen grond. Mocht u dat willen, dan bestaat als koper de mogelijkheid om bestuurslid te worden van de SBKA. Deze stichting staat los van het eigendom van de woning. De verantwoordelijkheid van de stichting bestaat hoofdzakelijk uit het gezamenlijk beheren van het landgoed, de kasteelruïne, het bos en de waterpoel, gelegen rondom de kasteelboerderij. Zo wordt éénmaal per jaar op de landelijke Kastelendag de kasteelruïne opengesteld en vinden er rondleidingen plaats. Voor meer informatie zie: www.kasteelasten.nl.

Geschiedenis Kasteel Asten 
Het dorp Asten begint in velerlei opzichten als een grensnederzetting. Zo was het lange tijd gelegen aan de ontginningsgrens van de onherbergzame Peel, tevens de eeuwenoude afbakening tussen de hertogdommen Brabant en Gelre, of zoals tegenwoordig nog steeds, tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het zijn vooral missionarissen (Willibrord), monniken (Norbertijnen) en wereldlijke heren (Heren van Cuijck) die dit relatief lege gebied in de Middeleeuwen openleggen en ontwikkelen.

Het is in deze tijd (1399) dat t' Huys tot Asten voor het eerst opduikt in de annalen. Beginnend als agrarisch uitbatingscentrum of mansio wordt het al ras uitgebreid tot een heus kasteel bestaande uit een versterking, een woongedeelte en een hofstede. Terwijl de omgeving wordt geteisterd door misoogsten en plunderende legers, wordt rond 1600 het kasteel omgebouwd tot een edelmanswoning in Renaissance stijl, waarbij ook de voorburcht met karakteristieke toren zijn huidige vorm krijgt. Het is ook in deze tijdspanne dat een van de meest kleurrijke en beruchte kasteelheren, Bernard van Merode, zijn landgoed weet uit te breiden, niet in het minst geholpen door onteigeningen van door hem vervolgde en gemartelde tovenaars en heksen uit de omgeving.

Hoewel het kasteel rond 1680 nog wordt verfraaid door Everard van Doerne, raakt het in de achttiende eeuw in verval, vooral omdat het in bezit komt van vaak absente Hollandse regenten. Het statige edelmanshuis van weleer verwordt geleidelijk tot een verwaarloosd jacht- en zomerverblijf, slechts nu en dan verhuurd aan derden of bewoond door 'kasteleins'. Gelijktijdig met de voortschrijdende aantasting van de Heerlijke rechten, takelt het kasteel in de negentiende eeuw verder af.

Het afbraakproces wordt pas een halt toegeroepen door het eigenzinnige initiatief van baron Clemens van Hövell tot Westerflier. Zijn fantasievolle reconstructie van de oude noordvleugel wordt echter in 1944, na slechts enkele jaren van bewoning, weer in puin gelegd door een Duitse fosforgranaat. Enkele jaren na het overlijden van baron Clemens jr. in 1981, verkoopt de douairière het kasteel en komt het voor een groot deel in eigendom en beheer van de huidige Stichting.
Overdracht Status Verkocht Vraagprijs € 495.000,- kosten koper Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Woonboerderij Type woning Hoekwoning Kwaliteit woning Luxe Kenmerken Hofjeswoning Bouwperiode -1906 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Vrij uitzicht, beschutte ligging, in bosrijke omgeving en landelijk gelegen Indeling Woonoppervlakte 150 m² Perceeloppervlakte 452 m² Externe bergruimte 30 m² Inhoud 600 m³ Aantal kamers 6 Aantal slaapkamers 4 Aantal woonlagen 2 woonlagen Buitenruimte Tuin Tuin rondom Kwaliteit tuin Normaal Bergruimte Schuur / Berging Vrijstaand hout Parkeergelegenheid Garage Parkeerplaats Overig Permanente bewoning Ja Onderhoud binnen Goed Onderhoud buiten Goed Huidig gebruik Wonen Huidige bestemming Landgoed Kadastrale gegevens Gemeente Asten Sectie P Perceelnummer 1313 Oppervlakte 452 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Asten Sectie P Perceelnummer 1900 Index A7 Eigendomssituatie Zie akte
Route van naar Kasteellaan 5, 5725 AD Heusden

CBS Statistieken

Tabel Grafieken
2015 2016

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van deze woning te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.