Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Te koop
Kerklaan 2 in Rhoon 3161 KH

Kerklaan 2

3161 KH Rhoon
Prijs op aanvraag

Omschrijving

Gerard Reve heeft hier vaak gelogeerd en geschreven in de studeerkamer van zijn beschermer Q.


Q. was een schuilnaam die voor het eerst wordt genoemd in ‘Brief uit Schrijversland’ (Op weg naar het einde, 1963) en staat voor Ludo Pieters 1921-2008, de rode havenbaron en kunstbestuurder
...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Woonhuis Bouwjaar 1950 Woonoppervlakte 212 m² Aantal kamers 8
Lees meer

Verkopende makelaar

ir. Jan-Willem Andriessen

ir. Jan-Willem Andriessen

Stuur een email +31 (0)35 647 08 78

Omschrijving

Gerard Reve heeft hier vaak gelogeerd en geschreven in de studeerkamer van zijn beschermer Q.


Q. was een schuilnaam die voor het eerst wordt genoemd in ‘Brief uit Schrijversland’ (Op weg naar het einde, 1963) en staat voor Ludo Pieters 1921-2008, de rode havenbaron en kunstbestuurder uit Rotterdam die dit huis in 1950 heeft laten ontwerpen en bouwen door architect Jan J. Van der Linden.

Het huis kreeg de poëtische naam ‘Voorbij de wegen’ naar een gedicht van Adriaan Roland Holst. Het is zeer kenmerkend vanwege de antroposofische uitgangspunten, herkenbaar aan de afgeronde hoeken van diverse vertrekken, de ronde ‘patrijspoorten’ en de gebogen deuren.


Gerard Reve
Pieters en Reve leerden elkaar kennen in de strenge winter van 1962, tijdens de repetities van Commissaris Fennedy door het Rotterdams Toneel. De eerste brief van Reve aan Pieters dateert van 15 januari 1962 en heeft als aanhef ‘Zeer geachte Heer P.’, in volgende brieven al spoedig vervangen door ‘Lieve Ludo’. ‘ Deze correspondentie is later gepubliceerd in de bundel ‘Brieven aan Ludo P’.

Gerard Reve, toen nog Gerard Kornelis van het Reve, vond in Ludovicus Joannes Pieters Lzn. een vriend en correspondent met wie hij het over de Uiteindelijke Dingen kon hebben. Wat Reve betreft waren die Dingen onzegbaar, al kon je er wel eindeloos over ouwehoeren en omheen lullen, als je het maar geestig en in stijl deed en als je er wat te drinken bij had en er wat te lachen viel.

Er volgden door de jaren heen vele bezoeken van Reve, meestal in gezelschap van de minnaar, het prijsdier of de liefdesslaaf van dienst, aan de riante villa ‘Voorbij de wegen’ met parkachtige tuin in Rhoon, onder de rook van het haven- en industriegebied van Rotterdam. De volksjongen en reeds bekende, maar behoeftige schrijver, die in Amsterdam moeite had zijn krotwoning bewoonbaar te maken en de waterleiding vorstvrij te houden, maakte er kennis met de rijkdom en luxe van een familie die zijn vermogen in de scheepvaart had vergaard.

De villa in Rhoon hing vol met moderne kunst, die Ludo Pieters van bevriende, veelal Rotterdamse kunstenaars kocht. In de tuin stonden beeldhouwwerken waarvan er een door Reve werd beschreven als ‘een soort koperen kut’. De rusteloze, zoekende schrijver vond in Rhoon de rust die hij in Amsterdam niet kon vinden. Hij vond er warmte en gezelligheid in het gezin Pieters, dat uit man, vrouw en vijf kinderen bestond. Hij las er voor de vriendenkring van Pieters voor uit eigen werk. Op een van die avonden ontmoette hij Joop Schafthuizen, de latere Matroos Vosch, die zijn levenspartner tot het einde zijner dagen zou worden.


Omschrijving
Uniek in Nederland zo kan deze villa worden omschreven. Bijzonder ook omdat Gerard Reve hier vaak te gast was, maar ook omdat het hele huis nog steeds in eigendom is van de familie die het ooit heeft laten bouwen. Het huis is origineel en bevindt zich in authentieke staat. Een architectuurliefhebber of een liefhebber van kunst en design kan zijn hart ophalen aan dit bijzondere huis.

De ligging van villa ‘Voorbij de wegen’ is prachtig, geheel door groen omringd en ligt vlak achter het kasteel van Rhoon. Alle dagelijkse en stedelijke voorzieningen zijn binnen handbereik. De modernistische villa valt op door zijn vorm en moet in de jaren welhaast op een UFO hebben geleken die aan de Kerklaan was geland. Dit valt zeker op als u de plattegronden van de villa aanschouwt. De gang aan de achterzijde meandert door het huis en de trapeziumvormige woonkamer is een typerend tijdsbeeld voor de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Aan de voorzijde ligt de villa prominent aan de Kerklaan die wordt gescheiden door een sloot. De wufte brug biedt toegang tot het perceel en de a-symmetrische voorgevel is fraai door de aanwezige raampartijen, de entree met gebogen metselwerk en het kenmerkende dakoverstek van het platte dak dat schuin omhoogsteekt. De hoeken zijn afgerond en links naast het hoofdvolume bevindt zich een tweede lager volume alwaar de trapeziumvormige woonkamer met pianohoek gesitueerd is.


Begane grond
Via de entree komt u in het huis. Opvallend is dat het huis in de breedte is gebouwd. Hier aan de achterzijde (tuinzijde) de karakteristieke trappartij naar de verdieping terwijl in de langs richting van het huis een gang loopt die door de schuine wanden het antroposofische gedachtengoed benadrukt. Aan de linkerzijde – de van oorsprong – ontworpen dienstbodekamer met plek voor een bed een tafel en een stoel en een eigen kleine badkamer. Uniek aan het huis is dat alle oorspronkelijke details grotendeels bewaard zijn gebleven. Rechts van de gang de authentieke keuken, ooit ontworpen naar Amerikaans model, maar ook deze is behouden gebleven. Vanuit de keuken toegang tot de (stahoge) provisiekelder. Deze bestaat uit drie separate kelderruimten, allen ook weer voorzien van ronde hoeken en schuin geplaatste wanden. Twee kelderruimten zijn voor opslag en een ruimte is thans in gebruik als CV-ruimte.


Woonkamer
Dan de woonkamer, bijzonder is de trapeziumvormige vorm, de pilaar in het midden en het podium voor de eetkamertafel en een riante vleugel. Opvallend zijn ook de op maat gemaakte kasten die in de ruimte staan en de haardpartij die specifiek voor dit huis zijn ontworpen. Het oorspronkelijke visgraat parket en zelfs de oorspronkelijke plafonnières zijn nog aanwezig. Het geeft de ruimte sfeer en je waant je zo weer in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Openslaande deuren geven u toegang tot de tuin.

Rechts van de entree bevinden zich aan de straatzijde nog een tweetal slaapkamers, een kleine en een grotere, elk voorzien van een eigen wastafel, een inbouwkast(en), plek voor een bed (twee bedden) en een bureau. Tussen beide kamers in een authentieke badkamer voorzien van bad, douche, wastafel en inbouwkast. Naast de trap is een toilet met een afzonderlijke ruimte voor de garderobe.


Verdieping
Via de karakteristieke trappartij komt u op de verdieping. Rechts een originele badkamer, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Daarnaast de oude werkkamer van Ludo Pieters. Een bijzondere ruimte waar Gerard Reve altijd zijn brieven schreef. Een deur geeft toegang tot een riant terras. Op deze verdieping zijn een drietal slaapkamers gesitueerd waarbij de gang hetzelfde (antroposofische) patroon heeft als op de begane grond. Er zijn twee slaapkamers elk met een ingebouwde kast, plek voor een bed en een bureau. De trapeziumvormige masterbedroom zit op de kop van de gang en heeft – doordat de gang toegevoegd is aan deze kamer – een riant formaat.


Perceel
Het huis staat op een groot perceel. De oorspronkelijke tuin werd ontworpen door Ernée van der Linden ’t Hooft maar verdient het om weer in oude luister hersteld te worden. Rechts naast het huis is het oorspronkelijke zwembad en tevens is er een separate garage voor twee auto's.


Kerklaan 4
Naast het huis is op de Kerklaan 4 in 2006 een nieuw huis gerealiseerd ontworpen door bekende architect Quist. Deze woning wordt separaat verkocht.


Ludo Pieters
Ludo Pieters 1921– 2008 was jurist, ondernemer door erfopvolging van een cargadoorsbedrijf en toen dat werd opgenomen in een fusie van havenbedrijven, werd hij voorzitter van de havenwerkgevers, de Scheepvaart Vereniging Zuid. Daarnaast was Pieters een gedreven bevorderaar van de kunsten, die zich aan zijn stad Rotterdam verplicht voelde. Als bevoordeeld rijkeluiskind wilde hij meer doen dan alleen geld uit de stad halen. Hij was voorzitter, bestuurslid en begunstiger van tal van instellingen die de kunst en de cultuur bevorderden.

Al vroeg zag hij in dat zijn eigen talent als dichter niet groot genoeg was en ook als schrijver – hij debuteerde op 73-jarige leeftijd met de roman De Argonauten – bleef literaire erkenning uit. Ludo Joannes Pieters overleed in 2008. Reve had hem al jaren eerder beloofd dat hij dankzij hem in een voetnoot bij de Nederlandse literatuur zou voortleven. Maar in 1991 had Pieters een substantieel bedrag ter beschikking gesteld om schrijvers die in eigen land werden vervolgd een jaar lang als gastschrijver aan een Nederlandse universiteit te verbinden, het Ludo Pieters Gast-schrijversfonds. Zo kon er een tweede voetnoot bijgezet worden.


Jan J. van der Linden
Johannes Jacobus (Jan) van der Linden (Schiedam, 17 februari 1907 - Nieuwegein, 4 november 1993) was een Nederlands architect. Zijn vader, de chemicus dr. Charles Florent van der Linden, was directeur van de stearinefabriek 'Apollo'. Na de 5-jarige HBS in Den Haag ging Jan van der Linden chemie en rechten studeren in Amsterdam. Beide studies brak hij voortijdig af. In oktober 1930 schreef hij zich samen met zijn broer Kees in bij het Bauhaus in Dessau om daar de architectuuropleiding te volgen.

Onder druk van de politieke ontwikkelingen moest het Bauhaus in september 1932 zijn deuren sluiten. Een deel van de opleiding werd overgeheveld naar Berlijn, maar in april 1933 sloot de politie ook de school in Berlijn. De gebroeders Van der Linden konden hun opleiding niet voltooien, maar vestigden zich als architect. Tijdens de crisisjaren volgden wat kleinere opdrachten in Duitsland en Nederland. In 1934-1935 reisde Jan van der Linden naar Chili om directeur van een meubelfabriek te worden, maar die bleek bij aankomst failliet. Van der Linden werkte als leraar en architect in Valparaíso en keerde na enige tijd weer terug naar Nederland.

Teruggekomen vestigde hij zich samen met zijn broer als architect op de Keizersgracht in Amsterdam. Van der Linden werd secretaris van Architectura et Amicitia (1940-1955). Tijdens de oorlog weigerde hij lid te worden van de Kultuurkamer. Hij kon als gevolg hiervan slechts kleine interieurverbouwingen uitvoeren. Met de wederopbouw begonnen twee decennia met veel opdrachten. Zijn broer Kees verliet het bureau en werd leraar aan de Vrije School en docent antroposofie aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Jan breidde zijn kantoor in Amsterdam uit en zou onder meer samenwerken met Herman Knijtijzer, W.J. Saarberg en Wim Quist.

In 1952 opende hij samen met A. Overeijnder een bureau in Rotterdam. Hij bouwde onder meer het kantoor van de Bloedtransfusiedienst (tegenwoordig Sanquin) in Amsterdam (met beelden van Jan Wolkers), talrijke woonhuizen, fabrieksgebouwen, bankkantoren en winkels voor onder meer Prenatal. In 1966 stopte Van der Linden met zijn werk als architect en wijdde zich geheel aan de antroposofie. Hij richtte samen met zijn echtgenote – de textielkunstenares Ernee 't Hooft – de Iona Stichting in Amsterdam op, een op de antroposofie geschoeide instelling voor algemeen nut.


Kortom
Een bijzonder huis met een bijzondere geschiedenis dat vraagt om een bijzondere koper.


Interesse?
Wij informeren u graag!
Overdracht Status Beschikbaar Prijs op aanvraag Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Woonhuis Soort woning Villa Type woning Vrijstaande woning Kwaliteit woning Normaal Bouwjaar 1950 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan bosrand, aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht en open ligging Indeling Woonoppervlakte 212 m² Perceeloppervlakte 3915 m² Gebouwgebonden buitenruimte 32 m² Overige inpandige ruimte 27 m² Externe bergruimte 22 m² Inhoud 683 m³ Aantal kamers 8 Aantal slaapkamers 6 Aantal woonlagen 2 woonlagen en een kelder Energie Isolatie Geen isolatie Warmwater C.V.-Ketel Verwarming C.V.-Ketel C.V.-Ketel Atag Q51C (Gas Combiketel uit 2012, Eigendom) Buitenruimte Tuin Tuin rondom Hoofdtuin Tuin rondom Kwaliteit tuin Normaal Parkeergelegenheid Garage Vrijstaand hout, voor 2 auto's Parkeerfaciliteiten Openbaar parkeren en op eigen terrein Parkeeroppervlakte 22 m² (530 bij 420) Totaal aantal garages 1 Dak Soort dak Lessenaardak Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand Onderhoud binnen Goed Onderhoud buiten Goed Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Voorzieningen Voorzieningen Zwembad Kadastrale gegevens Gemeente Rhoon Sectie A Perceelnummer 287 Oppervlakte 1985 m² Eigendomssituatie Volle eigendom Kadastrale gegevens Gemeente Rhoon Sectie A Perceelnummer 6288 Oppervlakte 1930 m² Eigendomssituatie Volle eigendom
Route van naar Kerklaan 2, 3161 KH Rhoon

CBS Statistieken

Tabel Grafieken
2015 2016

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van deze woning te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Bieding
Gegevens
Financiële voorwaarden
Voorwaarde bouwtechnische keuring
Aanvullende informatie
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring