Mijn favorieten

Terug naar de resultaten
Verhuurd
Foto

Henriette van Lijndenlaan 8

3703 AS Zeist
Prijs op aanvraag

Omschrijving

In 1932 ontwierp de bekende architect van het Nieuwe Bouwen, Gerrit Rietveld, een muziekschool met daarboven twee appartementen in de wijk Kersbergen in Zeist. Gelegen nabij Slot Zeist en de stad Utrecht. Het eigenzinnige karakter van de architect weerspiegelt in de uitvoering van dit unieke drie kamerappartement.

Indeling
De
...
Lees meer

Kenmerken

Soort object Appartement Bouwjaar 1932 Woonoppervlakte 84 m² Aantal kamers 3
Lees meer

Verkopende makelaar

Bernard Leemans

Omschrijving

In 1932 ontwierp de bekende architect van het Nieuwe Bouwen, Gerrit Rietveld, een muziekschool met daarboven twee appartementen in de wijk Kersbergen in Zeist. Gelegen nabij Slot Zeist en de stad Utrecht. Het eigenzinnige karakter van de architect weerspiegelt in de uitvoering van dit unieke drie kamerappartement.

Indeling
De entree is aan de buitenzijde, middels een wenteltrap die toegang geeft tot het balkon. Van daaruit betreedt u de woning. Een ruime hal ontsluit de toiletruimte, de CV-ruimte, de badkamer, de 2 slaapkamers en de woonkamer (27 m²) annex luxe open keuken met inbouwapparatuur. De volledige woning is voorzien van een fraaie (hard)houten vloer. Vanuit de zitkamer heeft u een riant uitzicht op de vijverpartij van het Kersbergenplein.
Een separate trap geeft toegang tot de kelderruimte die uit twee delen bestaat en circa 40 m² beslaat.

Monument
Dit complex staat op de gemeentelijke monumentenlijst. De monumentale status biedt de mogelijkheid (onder voorwaarden) voor het verkrijgen van een laagrentende hypothecaire lening via het Nationaal Restauratiefonds.

Bijzonderheden
- Gemeentelijk monument;
- Opstalrecht, geen appartementsrecht;
- Vrijwel geheel voorzien van thermopane beglazing;
- Dakisolatie;
- Kelderruimte met eigen toegang ( circa 40 m²);
- Eigen parkeerplaats op het terrein.

Architect Gerrit Thomas Rietveld
Gerard Thomas (Gerrit) Rietveld (Utrecht, 24 juni 1888 - aldaar, 26 juni 1964) was een Nederlands architect, grafisch ontwerper en meubelontwerper. Hij is vooral bekend als lid van De Stijl en pionier van het Nieuwe Bouwen. Rietveld leerde het vak van meubelmaker al vanaf zijn elfde in de werkplaats van zijn vader aan de Poortstraat 98 te Utrecht. Hoewel hij grote waardering had voor zijn vakmanschap, verafschuwde hij de massieve meubelen die hij produceerde. Daarna was hij enige tijd ontwerper voor een juwelierszaak. Tussen 1904 en 1908 volgde hij 's avonds lessen bij Houtzagers en Kamman in de aan Het Utrechtsch Museum van Kunstnijverheid verbonden school. Deze lessen gaven hem inzicht in proportie en stijl.

In 1911 opende hij zijn eigen meubelmakerij en volgde opnieuw een avondcursus, nu in architectuur, bij de vooruitstrevende architect en ontwerper Piet Klaarhamer.

Mogelijk via Klaarhamer nam Rietveld kennis van moderne ontwerpers als Berlage en Frank Lloyd Wright. Omstreeks 1918 begon hij - onder invloed van hen - met het maken van experimentele meubels, waaronder het prototype van de wereldberoemde 'Rood-blauwe stoel'. Hoewel Rietveld ze zelf nadrukkelijk als experimenten zag – de eerste 'Rood-blauwe stoel' zou hij voor zichzelf ontworpen hebben – wees zijn vriend Robert van 't Hoff hem op Theo van Doesburg, redacteur van het pas opgerichte tijdschrift voor moderne kunst “De Stijl”. Rietveld stuurde hem een brief en een foto, die hij in september 1919 in De Stijl publiceerde als voorbeeld van beeldhouwkunst in het toekomstige interieur.

Rietvelds eerste experimentele meubels waren nog onbeschilderd. Door ook meubels te ontwerpen voor zijn zes kinderen en voor de kinderen van opdrachtgevers, kon hij zich meer vrijheid veroorloven. Het waren juist deze kindermeubels die hij als eerste van kleur voorzag. Zijn hoge kinderstoel uit 1918 liet hij groen schilderen en voorzag hij van rode leren banden, terwijl hij zijn kinderkruiwagen en bolderkar omstreeks 1923 voor het eerst van de voor De Stijl kenmerkende primaire kleuren voorzag, niet lang daarna gevolgd door zijn Rood-blauwe stoel. Zijn meubels waren niet alleen modern van uiterlijk, maar ook goedkoop en eenvoudig te produceren, zodat het werk van de arbeider aanzienlijk vergemakkelijkt werd. Toch had hij niet de behoefte de smaak van de gewone man te veranderen. Toen architect en De Stijl-lid J.J.P. Oud in 1919 een modelwoning in een het hem ontworpen woningbouwcomplex in Spangen inrichtte met meubels van Rietveld, schreef hij Oud: Maar laten wij toch niet zeggen, dat we werken om het volk te bevredigen, want bij het volk is er geen behoefte naar. Men is over het algemeen nog niet verder, dan juist iets aparts te hebben. [Brief aan Oud, januari 1920].

Rietveld Schröderhuis
Later maakte Rietveld deel uit van de stroming van de Nieuwe Zakelijkheid. In 1919 werd hij zelfstandig ontwerper en meubelmaker, toen hij zijn bedrijf opende in Utrecht. Het Rietveld Schröderhuis ontwierp Rietveld in 1924 in nauwe samenwerking met de latere bewoonster van het huis, de binnenhuisarchitecte Truus Schröder-Schräder. Het huis staat aan de Prins Hendriklaan in Utrecht, en is een zuiver voorbeeld van alles waar De Stijl voor stond.

Omstreeks 1930 sloot Rietveld zich aan bij het Nieuwe Bouwen, de Nederlandse variant van de Internationale Stijl. Hij ontwierp in 1930-1932 een rij arbeidershuizen in de Wiener Werkbundsiedlung in Wenen en in 1934 in samenwerking met Truus Schröder-Schräder een rij huizen aan de Erasmuslaan in Utrecht. Tijdens de oorlog bleef Rietveld ontwerpen maken in de illegaliteit: hij had zich niet bij de Kultuurkamer aangemeld, en mocht dus officieel vanaf 1942 niet langer zijn beroep uitoefenen. In datzelfde jaar ontwierp hij een uit één stuk geperste kunststof stoel. Na een moeilijke tijd zonder veel aandacht werd 'De Stijl' in de jaren vijftig weer populair, en dit leverde Rietveld werk op in de vorm van overheidsgebouwen. In 1955 ontwierp Rietveld een kleurenschema voor de cabine van de Fokker F27. Hoewel de Fokker-directie zeer enthousiast was, werd het niet toegepast.

In 1961 richtte hij samen met Joan van Dillen en Johan van Tricht het architectenbureau Rietveld Van Dillen Van Tricht op. Gerrit Thomas Rietveld ligt begraven op de Begraafplaats Soestbergen. De door Rietveld ontworpen gebouwen hebben vaak ongebroken vlakken, eerst in stucwerk later in metselwerk. Bouwkundige elementen als lateien en dakranden mochten niet zichtbaar zijn. Van de bouwkundige regel gelijk is ongelijk trok hij zich niets aan. Elementen als dakranden en plinten zijn met een niet duurzame detaillering weggewerkt. Rietveld’s uitgangspunt was dat gebouwen niet voor de eeuwigheid waren ontworpen.
Overdracht Status Verhuurd Prijs op aanvraag Aanvaarding In overleg Bouwvorm Soort object Appartement Soort appartement bovenwoning Bouwjaar 1932 Bouwvorm Bestaande bouw Ligging Aan rustige weg en in woonwijk Indeling Woonoppervlakte 84 m² Externe bergruimte 30 m² Inhoud 275 m³ Aantal kamers 3 Aantal slaapkamers 2 Aantal woonlagen 1 woonlaag Gelegen op 2e woonlaag Balkon Ja Energie Isolatie Dubbel glas Buitenruimte Tuin Geen tuin Bergruimte Schuur / Berging Inpandig Parkeergelegenheid Garage Parkeerplaats Dak Soort dak Plat dak Overig Permanente bewoning Ja Bijzonderheden Monumentaal pand Onderhoud binnen Goed Onderhoud buiten Redelijk Huidig gebruik Woonruimte Huidige bestemming Woonruimte Kadastrale gegevens Gemeente Zeist Sectie N Perceelnummer 589 Index 0 Eigendomssituatie Volle eigendom
Route van naar Henriette van Lijndenlaan 8, 3703 AS Zeist

CBS Statistieken

Tabel Grafieken
2015 2016

Brochure

Gebruik het onderstaande formulier om de brochure van deze woning te downloaden.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Contact

Gebruik het onderstaande formulier om contact met ons op te nemen.
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring

Brochure

Bedankt voor uw interesse. U ontvangt de brochure per email.

Contact

Bedankt voor uw reactie. We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.