STAPPENPLAN WERKZAAMHEDEN MONUMENTEN
07/03 16 minuten

Verhalen

STAPPENPLAN WERKZAAMHEDEN MONUMENTEN

Je hebt een monument in eigendom, of je hebt er een op het oog. Met een gelimiteerde voorraad van zo'n 118.000 monumenten in Nederland is dit een bijzonder bezit. Een monument is niet slechts een pand; het is een tijdloze getuige van onze geschiedenis, dat een beschermde status heeft vanwege zijn cultuurhistorische waarde. Vandaar dat voor velen het behouden en aanpassen van deze historische panden een te grote uitdaging is. Maar gelukkig zijn er veel mensen die ondanks de mogelijke obstakels de uitdaging aan gegaan zijn, en daarmee een stukje geschiedenis beschermen. Wil jij daar ook een deel van uitmaken? Dan hebben we hier de stappen voor je uitgewerkt, zodat we nog meer monumenten in ere kunnen herstellen, en mee de toekomst in kunnen nemen.

Stap 1 Een goede voorbereiding is het halve werk

Stap 2 De financieringsmogelijkheden

Stap 3 Het plan

Stap 4 Vergunningen en Financiering aanvragen en werkzaamheden uitvoeren

Stap 5 Nazorg en instandhouding: Een duurzame erfenis

 

STAP 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor monumenten betekend dit voorbereiden op de voorbereiding, want je bent hier nog niet met jouw plannen bezig, dit begint pas bij stap 3! Eerst zijn er een aantal dingen die je moet weten over het desbetreffende monument waar jij mee aan de slag wilt. Sterker nog, leer zoveel als je kunt over het pand, de geschiedenis en de beschermde status, zelfs de locatie. Dit zal later helpen bij het vinden van financiering en het aanvragen van de nodige vergunningen. Laten we bij het begin beginnen.

Het type monument en de soort beschermde status hebben effect op alle plannen die je met jouw pand hebt, en alle volgende stappen. Rijksmonumenten hebben bijvoorbeeld andere subsidies en instandhoudingseisen dan gemeentelijke of provinciale monumenten. Er zijn verschillende monumentenregisters, maar monumenten.nl heeft deze zo goed als allemaal op één plaats verzameld. Vul het adres in en de tool geeft aan of uw pand een rijks- gemeentelijk- of provinciaal monument is en welke andere monumenten er in de straat staan. Als jouw pand een officieel geregistreerd monument is staat er soms zelfs nog de nodige informatie bij, bijvoorbeeld een stukje over de geschiedenis, bouwstijl of landschapselementen. Staat jouw adres niet weergegeven maar twijfelt je toch over de status, vraag het dan alsnog na bij de gemeente.

Er zijn ook nog beschermde stads- of dorpsgezichten, waar de panden zelf niet als monument aangemerkt zijn maar waar de lokale overheid van heeft bepaald dat onder andere het uiterlijk beschermd moet blijven. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft deze HIER in kaart gebracht.

Nu je weet dat jouw pand een beschermde status geniet, en wat deze status is, kan je een inventarisatie doen voor de benodigde werkzaamheden. Het gaat hier nog niet om de details, het plan komt later, maar probeer de activiteiten die uitgevoerd moeten worden te categoriseren in bijvoorbeeld:

- Onderhouden/instandhouding

- Restaureren

- Verbouwen

Probeer ook een inschatting te maken van de mate van de benodigde werkzaamheden, voor kleinschalig onderhoud en restauratie zijn bijvoorbeeld andere steunpakketten dan voor achterstallig onderhoud of grootschalige restauratie. De informatie die je bij jouw lokale overheid op kunt vragen, zoals blauwdrukken uit het bouwarchief of nieuwsartikelen over de geschiedenis van het vastgoed, kunnen je helpen een inschatting te maken van wat er nodig is om het pand te herstellen of in te richten naar jouw eigen wensen. Ook kan je vast kijken naar de vergunningen die je mogelijk nodig hebt.

Nu je weet wat voor een monument jij hebt en wat er aan moet gebeuren kan je gaan kijken naar de financieringsmogelijkheden en steunpakketten waar jij voor in aanmerking komt. In stap 2 hebben we deze mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

Wil je heel specifiek gaan verduurzamen, kijk dan eens naar het Ontzorgingsprogramma voor monumenteigenaren van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed.

 

STAP 2: De financieringsmogelijkheden

Als huidige of toekomstige eigenaar van een Rijks-, gemeentelijk, of provinciaal monument, of ander beschermd pand, wens je waarschijnlijk om goede zorg te kunnen dragen voor het behoud, de restauratie, en mogelijk de verduurzaming van jouw unieke eigendom. Dit streven naar behoud van cultureel erfgoed, aangepast aan hedendaagse gemakken, gaat echter vaak hand in hand met financiële uitdagingen. Helaas zijn er steunpakketten voor de aankoop van een monument, maar gelukkig zijn er wel diverse financieringsmogelijkheden en subsidies beschikbaar voor advies en werkzaamheden aan een monument.

Belangrijk van tevoren te weten is om welke soort beschermd pand het gaat en globaal welke werkzaamheden je hieraan wilt verrichten. Voor Rijksmonumenten gelden bijvoorbeeld andere regelingen en regels dan voor gemeentelijke of provinciale monumenten. Hetzelfde geld voor de soort werkzaamheden, bijvoorbeeld restaureren, onderhoud of verduurzamen. Heb je dit nog niet op een rijtje, kijk dan bij stap 1. Hieronder hebben we de verschillende subsidies, laagrentende en marktconforme leningen speciaal voor monumenten voor je op een rijtje gezet. Houd er wel rekening mee dat je niet voor dezelfde werkzaamheden een subsidie èn een lening aan kunt vragen.

Wanneer je een overzicht heeft van de mogelijkheden voor financiële steun en voor welke activiteiten deze gelden, kan je gedetailleerder naar jouw plannen gaan kijken in stap 3.

 

1. Subsidies

- Subsidie voor Herbestemming: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

- Geldig voor alle monumenten behalve woonhuizen.

- Jaarlijkse aanvraag tussen 1 oktober en 1 december.

- Ondersteunt onderzoek naar herbestemming en verduurzaming, en de haalbaarheid hiervan. Dekt kosten voor het wind- en waterdicht maken of houden van het monument tijdens dit onderzoek.

- Dekt tot 70% van de onderzoekskosten voor herbestemming. Voor verduurzamingsonderzoek zit hier een maximum van €4.000 aan. Voor een haalbaarheidsonderzoek of procesgericht onderzoek worden kosten vanaf €10.000 en tot €25.000 gedekt.

- Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

- Voor eigenaar-bewoners van geregistreerde monumenten is er vanaf 2024 een aangepaste ISDE.

- De subsidie wordt aangevraagd voor verrichte werkzaamheden welke plaatsvonden na 1 Januari 2024. Er is geen aanvraagtermijn, maar inventariseer welke maatregelen je wilt uitvoeren; je kunt deze subsidie binnen 24 maanden na de eerste aanvraag nogmaals indienen voor andere verduurzamingen, behalve voor glasmaatregelen. Voor glas kan dit pas na 24 maanden sinds de vorige aanvraag opnieuw ingediend worden.

- Subsidie voor isolatiemaatregelen zoals isolerend glas, panelen in kozijnen en deuren, spouwmuur- gevelisolatie, bodem- of vloerisolatie, dak- of zolderisolatie, warmtepompen, zonneboilers en meer. Kijk voor actuele subsidiebedragen bij de bovenstaande link naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

- Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA): Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

- Gericht op alle maatschappelijk vastgoed, inclusief monumenten, maar niet voor woningen of zakelijke eigenaren zonder publieksfunctie.

- Vanaf 22 april 2024 weer opengesteld voor nieuwe aanvragen, met een budget van €237,5 miljoen.

- Dekt verduurzamingsmaatregelen zoals onder andere isolatiemaatregelen, installaties voor verwarmen, verkoelen of ventileren, en energiebesparing.

- Dekt voor losse verduurzamingsmaatregelen tot 20% van de kosten, voor integrale maatregelen tot 40%, met een maximaal bedrag van €1,5 miljoen per aanvrager.

 

1.1 Speciaal voor Rijksmonumenten

- Woonhuissubsidie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

- Voor particuliere eigenaren van woonhuis-rijksmonumenten, ook welke niet van origine een woonfunctie hadden, zoals kerken, boerderijen of molens.

- Jaarlijkse aanvraag tussen 1 maart en 1 mei voor verrichte werkzaamheden van het voorgaande jaar.

- Subsidie dekt kosten voor instandhoudings- en onderhoudskosten of doelmatig herstel/restauratie, onder andere voor: plankosten; rapportages; bouwplaats voorzieningen;dak; goten; gevel; fundering; kozijnen; constructies; binneninrichting; schilderwerk; terrein en beplanting; installaties; overige (bijv. adviseurskosten).

- Dekt geen werkzaamheden met betrekking tot verduurzaming, comfortverbetering, verfraaiing. Reconstructie of veranderd gebruik.

- Dekt 38% van de kosten tot €70.000. Voor hogere kosten moet vooraf een onafhankelijk inspectierapport ingediend zijn.

 

Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM): Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

- Voor Rijksmonumenten zonder woonfunctie.

- Jaarlijkse aanvraag tussen 1 februari en 1 april voor een periode van 6 jaar, voor nog uit te voeren werkzaamheden. Uitbetaald in jaarlijkse voorschotten door het Restauratiefonds.

- Subsidie voor regulier onderhoud en (kleine) restauratie, inclusief kleur-historisch onderzoek.

- Dekt voor bedrijfsmatig gebruik tot 40% van de maken kosten, en voor andere eigenaren tot 60%. Voor molens wordt tot €72.500 gedekt. Voor alle andere gebouwde Rijksmonumenten tot 3% van de herbouwwaarde.

 

1.2 Speciaal voor niet-Rijksmonumenten

- Voor Gemeentelijke Monumenten: Varieert per Gemeente, voorbeelden:

- Vergoeding voor duurzaamheidsadvies door het Restauratiefonds.

- Vergoeding voor bouw- en/of kleur-historisch onderzoek.

- Restauratiesubsidie voor meer dan normaal onderhoud, noodzakelijk voor instandhouding van culturele waarde.

- Subsidie wervengebied Utrecht voor onderhoud, herstel en waterdicht maken keldergewelf.

 

Voor Provinciale Monumenten: Varieert per Provincie, voorbeelden:

- Subsidie karakteristiek bezit Drenthe voor restauratie of herbestemming.

- Subsidies voor onderhoud, restauratie, en duurzaam benutten van provinciale monumenten (Noord-Holland).

- Gratis advies en ondersteuning voor verduurzamingsplannen maatschappelijk vastgoed.

 

2. Laagrentende leningen

Sommige regionale laagrentende leningen dekken kosten voor beide Rijks- als niet-Rijksmonumenten, zoals provinciale monumentenfondsen of gemeentelijke restauratiefondsen. Kijk altijd bij jouw desbetreffende gemeente of provincie voor welk monument de regelingen gelden.

Provinciale monumentenfondsen. Niet in alle provincies beschikbaar, en eigenschappen verschillen per provincie. Voorbeeld:

Drents Monumentenfonds
https://www.restauratiefonds.nl/particulier/financieren/alle-financieringen/drents-monumentenfonds

Gelders Monumentenfonds
https://www.restauratiefonds.nl/particulier/financieren/alle-financieringen/gelders-monumentenfonds

Gemeentelijk Restauratiefonds. Niet in alle gemeenten beschikbaar, en eigenschappen verschillen per gemeente. Voorbeeld:

Maassteden Monumentenfonds-hypotheek
https://www.restauratiefonds.nl/particulier/financieren/alle-financieringen/maassteden-monumentenfonds-schiedam-vlaardingen

 

2.1 Speciaal voor Rijksmonumenten

Duurzame Monumenten-Lening: Voor verduurzamingsmaatregelen aan Rijksmonumenten
https://www.restauratiefonds.nl/particulier/financieren/alle-financieringen/duurzame-monumenten-lening

Duurzame Monumentenplus-Lening: Voor verduurzamingsmaatregelen aan niet-woonhuis Rijksmonumenten
https://www.restauratiefonds.nl/particulier/financieren/alle-financieringen/duurzame-monumentenplus-lening

Restauratiefonds-hypotheek: Voor restauratie en onderhoud aan Rijksmonumenten
https://www.restauratiefonds.nl/particulier/financieren/alle-financieringen/restauratiefonds-hypotheek

Restauratiefondsplus-hypotheek: Voor restauratie en onderhoud aan niet-woonhuis Rijksmonumenten
https://www.restauratiefonds.nl/particulier/financieren/alle-financieringen/restauratiefondsplus-hypotheek

 

2.2 Speciaal voor niet-Rijksmonumenten

Varieert per Regio, voorbeelden:

- Cultuurfonds voor gemeentelijk of provinciaal monument in alle provincies ex.. Drenthe, Limburg en Flevoland.

- Provinciale monumentenfondsen: Drents Monumentenfonds, Elisabeth Strouven Monumentenfonds Maastricht, Gelders Monumentenfonds, Noord-Hollands Fonds voor Monumenten (woonhuis en niet-woonhuis).

- Gemeentelijk Restauratiefonds: Amsterdam, Deventer, Dordrecht, Hilversum, Leeuwarden, Maassteden, Moerdijk, Rotterdam, Schiedam, Utrecht (energiebesparing, restaureren, en werven onderhoud/herstel), en meer.

 

3. Marktconforme rente leningen

Monumenten-hypotheek: Voor onder andere herbestemming, verduurzaming en restauratie voor alle geregistreerde monumenten.
https://www.restauratiefonds.nl/particulier/financieren/alle-financieringen/monumenten-hypotheek

Overbruggingslening: Voor het financieren van de overbruggingsperiode waarin u twee woningen bezit, waarvan in ieder geval de nieuwe woning een geregistreerd monument of beeldbepalend pand is.
https://www.restauratiefonds.nl/particulier/financieren/alle-financieringen/overbruggingslening

Nationaal warmtefonds: Energiebespaarlening, niet specifiek voor monumenten.
https://www.warmtefonds.nl/particulieren

Standaard bancaire hypotheek, mogelijk met medefinanciering van verbouwing/restauratie/verduurzamingskosten.

Genoeg keus dus. Vraag altijd bij de verlenende instantie om meer informatie over subsidies of leningen, en houd er rekening mee dat je niet voor dezelfde werkzaamheden een subsidie èn een lening aan kunt vragen. Niet gevonden wat je zocht? Vraag alsnog bij de gemeente of provincie waarin jouw pand zich bevindt of er andere regelingen zijn waar je voor in aanmerking kan komen.

Ga verder naar stap 3 om de plannen voor jouw monument uit te werken, zodat je binnenkort kan gaan beginnen met de werkzaamheden jouw droompand werkelijkheid te maken.

 

STAP 3: Het plan

Een monument is meer dan alleen een stapel stenen met een dak. Het is een stukje geschiedenis en cultuur, vaak met een beschermde status. Er zitten daarom verschillende verantwoordelijkheden aan het bezitten van een monument zoals onderhoud en instandhouding. Vaak is gebruik de beste vorm van behoud, en raken de meeste gebouwen pas echt in verval wanneer deze leeg komen te staan. De overheid zit dit ook in, en maakt het daarom makkelijker om monumenten onder andere te herbestemmen, bijvoorbeeld van een fabrieksgebouw naar woningen, of verduurzamen. Als je weet wat voor een monument je hebt en wat eraan moet gebeuren (stap 1), en welke ondersteuning je hiervoor kunt aanvragen (stap 2), kan je beginnen een plan uit te werken. Betrek zo vroeg mogelijk belanghebbenden in jouw omgeving, bijvoorbeeld de buren, en desbetreffende gemeente bij jouw plannen om vertraging of hinder van je plannen te voorkomen. Deze hinder kan veroorzaakt worden door de participatieclausule en de eis voor zorg en instandhouding van monumenten in de nieuwe Omgevingswet, geldig sinds begin 2024.

Wanneer je de specifieke werkzaamheden voor jouw monument hebt vastgesteld, is het essentieel om een doordacht plan op te stellen. Je kan natuurlijk voor één activiteit kiezen, of verschillende werkzaamheden combineren. Hier lees je de stappen waar je per activiteit rekening mee moet houden bij het uitwerken van een plan. In stap 4 gaan we in op de aanvraag van vergunningen en financiering, en wat je moet doen tijdens de werkzaamheden voor een goed verloop van jouw plannen.

 

Herbestemmen:

Voorkom verdere achteruitgang: Identificeer en beperk verdere schade aan het monument. De kosten hiervan en van het haalbaarheidsonderzoek worden gedeeltelijk gedekt door de Subsidie voor Herbestemming.

- Haalbaarheidsonderzoek: Begin onderzoek naar de mogelijkheden en obstakels van herbestemming.

- Zoek nieuwe gebruikers: Identificeer potentiële partijen die het monument kunnen gebruiken wanneer je dit niet zelf bent.

- Financiële planning en vergunningen: Breng de kosten voor herbestemming in kaart en vraag financiering en vergunningen voor de werkzaamheden aan.

- Aankoop en restauratie: Coördineer de aankoop en voer restauratie- en herinrichtingswerkzaamheden uit.

- Exploitatie: Bepaal of je het monument wilt verhuren of verkopen, of er jouw eigen nieuwe thuis van maakt. Hierna volgt onderhoud en instandhouding van het monument.

 

Onderhouden/Instandhouding:

- Historisch onderzoek: Verdiep je in de geschiedenis van het monument.

- Professionele inspectie: Laat een gedetailleerde inspectie uitvoeren, bijvoorbeeld door jouw lokale .

- Prioriteren en budgetteren: Identificeer prioritaire onderhoudsbehoeften en stel een budget op, wat moet nu en wat kan later.

- Vergunning en toestemming: Verzamel de benodigde vergunningen en goedkeuringen.

- Selectie van vakmensen: Kies gekwalificeerde professionals met ervaring in monumentenzorg.

- Subsidies en financiering: Onderzoek beschikbare subsidies en financieringsmogelijkheden, bijvoorbeeld voor de nodige onderzoeken en adviezen, en een deel van de kosten van de uitvoering.

- Uitvoering en documentatie: Laat de werkzaamheden uitvoeren en documenteer het proces, je kan achteraf gevraagd worden om documentatie voor de ontvangen subsidies of financieringen.

- Onderhoudsplan: Ontwikkel een plan met verschillende onderhoudstermijnen, schilderwerk zal bijvoorbeeld weer eerder aan de orde komen dan onderhoud van funderingen.

 

Restaureren:

- Oriëntatie en vooronderzoek: Verken de huidige staat van het pand en de restauratiebehoeften.

- Architect of adviseur: Schakel een deskundige in voor begeleiding.

- Vergunningscheck: Controleer de vereiste vergunningen.

- Financiële mogelijkheden: Onderzoek financieringsmogelijkheden voor restauratie, bijvoorbeeld de Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM) voor niet-woonhuizen of de Woonhuissubsidie voor Rijksmonumenten. Let op! De Woonhuissubsidie vraag je pas na verrichte werkzaamheden aan, de SIM voor de uitvoering hiervan. Documenteer in beide gevallen het proces van de uitvoering.

- Planvorming: Ontwikkel een gedetailleerd restauratieplan.

- Vergunning: Verkrijg wanneer nodig vergunningen, zoals een omgevings- of milieuvergunning.

- Aannemer selectie: Kies een aannemer met ervaring in restauratiewerkzaamheden.

- Uitvoering: Overzie de restauratiewerkzaamheden, documenteer het proces als bewijs voor de gebruikte subsidies of andere financiering.

- Beheer en onderhoud: Implementeer een onderhoudsplan voor toekomstig beheer.

 

Verbouwen:

- Bestemmingsplanonderzoek: Onderzoek het bestemmingsplan voor mogelijke wijzigingen.

- Historisch onderzoek en ontwerp: Integreer historisch onderzoek in het verbouwingsontwerp.

- Overleg met monumentencommissie: Raadpleeg de commissie en vraag de benodigde vergunningen aan.

- Uitvoering en toezicht: Coördineer de verbouwingswerkzaamheden en houd toezicht.

 

Verduurzamen:

- Onderzoek de huidige staat: vraag een aan voor een goed overzicht van de omstandigheden.

- Contact met de gemeente: Informeer de gemeente over jouw plannen en meld je aan voor het .

- Financiering: Onderzoek financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsprojecten welke niet door het Ontzorgingsprogramma gedekt worden.

- Ontwerp: Werk de basismaatregelen of een integraal plan uit voor verduurzaming. Let op, voor een integraal plan is meer subsidie beschikbaar dan voor losse maatregelen.

- Vergunningsaanvraag: Verkrijg de nodige vergunningen voor duurzaamheidsmaatregelen.

- Uitvoering: Voer de duurzaamheidsmaatregelen uit volgens het opgestelde plan.

Zoals je kan zien zijn er een hoop dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je met jouw monument aan de slag gaat. Daarom is een goed plan zo belangrijk. Er zijn verschillende gespecialiseerde partijen die je hierbij tegen betaling kunnen ondersteunen, waarvan je soms de kosten weer met subsidies terug kunt krijgen. Als monumenteigenaar zal je veel meer betrokken zijn bij werkzaamheden aan jouw pand dan bij andere gebouwen, lees je daarom goed in en houd rekening met meer tijd en hogere kosten dan bij werkzaamheden aan niet-monumentale gebouwen. Maar raak niet ontmoedigd, als je gebruik maakt van de vele beschikbare hulpmiddelen kan jij trotse eigenaar zijn van een uniek stukje toekomstbestendig, historisch vastgoed. Onze handen beginnen te jeuken van dit vooruitzicht! Bij jou ook? Lees dan in stap 4 hoe alle voorbereiding toegepast kan gaan worden.

 

STAP 4: Vergunningen en financiering aanvragen en werkzaamheden uitvoeren

Het uitvoeren van werkzaamheden aan een monument vraagt niet alleen om vakmanschap maar ook om de juiste financiering en vergunningen. Hier zijn de belangrijkste stappen om dit proces soepel te laten verlopen:

 

Vergunningen aanvragen:

Omgevingsvergunning: In bijna alle gevallen is een omgevingsvergunning vereist voor monumentale werkzaamheden, behalve voor kleine ingrepen of onderhoud. Deze vergunning bundelt sinds intreding van de nieuwe Omgevingswet 2024 de verschillende benodigde toestemmingen, zoals bouw-, monumenten- en milieuvergunningen. De gemeente en professionals in monumentenzorg kunnen je vertellen wat jouw aanvraag voor de omgevingsvergunning allemaal moet inhouden. Je vraagt de omgevingsvergunning dan ook bij de gemeente aan. Voor meer informatie over de aanvraagprocedure kan je bij jouw gemeente, je lokale monumenten- of welstandscommissie of de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed terecht.

Belangrijk om te weten is dat de Omgevingsvisie, onderdeel van de nieuwe Omgevingswet 2024, tot uiting gebracht moet worden door participatie. Dit betekent dat belanghebbenden in een omgeving recht op inspraak hebben op veranderingen in die omgeving. Wanneer je werkzaamheden aan jouw monument gaat uitvoeren kan het dus zijn dat jouw buren hier iets van vinden, en hierbij betrokken willen worden voor hun mening of instemming. Zorg er dus voor dat wanneer je plannen gaat maken voor werkzaamheden je jouw omgeving hier vroeg bij betrekt of informeert, om vertraging en hinder door onenigheid van belanghebbenden van de omgeving te vermijden.

 

Financiering aanvragen:

Kijk in stap 2 welke van de mogelijke financieringen of subsidies het beste past bij jouw plannen. Hier staan ook de links naar de verlenende instanties bij vermeld. 

Gemeentelijke of Provinciale financiering: Informeer bij de lokale overheid waarin jouw monument zich bevindt naar mogelijke subsidies of leningen voor monumentale projecten. Subsidies voor niet-Rijksmonumenten of beschermde panden worden meestal door je gemeente of provincie verleend. Deze vraag je dan vaak ook hier aan, ook als de subsidie via een andere instantie zoals het Restauratiefonds, Cultuurfonds of lokaal monumentenfonds uitbetaald wordt.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE): De RCE kan specifieke programma's en ondersteuning bieden voor het behoud en de verduurzaming van, voornamelijk, Rijksmonumenten. De Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM) en de Woonhuissubsidie worden bij de RCE aangevraagd, en als eigenaar van een Rijksmonument of niet-Rijksmonument kan je je hier ook aanmelden voor het Ontzorgingsprogramma voor verduurzaming van monumenten.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): De RVO verzorgt de meeste regelingen en subsidies met betrekking tot verduurzaming, ook voor monumenten. Vraag deze op de website van het RVO aan. 

Nationaal Restauratiefonds: Dit fonds is gespecialiseerd in financiering voor restauratie- en verduurzamingsprojecten van monumenten. De meeste leningen die zich richten op monumenten worden direct of via lokale instanties door het Nationaal Restauratiefonds verschaft. Meestal kan je hier via de website direct de aanvraag regelen, soms gebeurt dit via jouw gemeente of provincie.

 

Uitvoering en Documentatie:

Professionele begeleiding: Werk samen met ervaren professionals tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Dit maakt het proces een stuk makkelijker, zeker als je voor de eerste keer aan een monument werkt, en een deel van deze kosten kunnen vaak gesubsidieerd worden. 

Gedetailleerde documentatie: Leg het proces zorgvuldig vast, inclusief foto's, facturen en rapporten. Dit dient als bewijs voor aangevraagde subsidies of leningen. Wanneer je voorafgaand aan werkzaamheden subsidie aangevraagd hebt wordt naar documentatie gevraagd om het verschil tussen de verleende subsidie en de werkelijke kosten te verrekenen. Wanneer je achteraf financiering aanvraagt voor gemaakte kosten helpt alle bewijs die je kan leveren om zo veel mogelijk van de kosten gedekt te krijgen.

Tijdig communiceren: Informeer de gemeente of belanghebbende over eventuele wijzigingen in het plan en de voortgang van de werkzaamheden, ook als dit vertraging kan veroorzaken. Als je jouw plannen wijzigt en deze niet doorgeeft, en de desbetreffende instanties komen hierachter en achten het een overtreding van de omgevingswet (voorheen de monumentenwet 1988), dan kan de gemeente optreden en je mogelijk strafrechtelijk laten vervolgen. 

Bewaar alle correspondentie: Houd alle communicatie met betrokken partijen en instanties zorgvuldig bij voor referentie en bewijsvoering. Uit onderzoek voor het RCE blijkt dat de grootste belemmering voor eigenaren bij werkzaamheden aan hun monument veroorzaakt wordt door miscommunicatie en door een gebrek aan gespecialiseerde kennis van betrokken instanties. Door uw correspondentie goed vast te leggen kunt u een hoop gedoe vermijden. 

Goed geïnformeerd en gestructureerd te werk te gaan maakt de weg vrij voor een succesvolle uitvoering van jouw monumentale plannen. Verschillende gingen je al voor, en nu kan ook jij deel uitmaken van de groep erfgoedbeschermers die de panden welke ons land kenmerken behouden voor vele volgende generaties.

 

STAP 5: Nazorg en instandhouding: Een duurzame erfenis

Gefeliciteerd! Je hebt de stappen doorlopen en bent nu trotse eigenaar van een monument. Of het nu gaat om herbestemming, onderhoud, restauratie, verbouwing, of verduurzaming, jij hebt een tastbare bijdrage geleverd aan het behoud van ons historisch erfgoed. Om de verhalen die onze monumenten vertellen te waarborgen zijn goede nazorg en instandhouding van cruciaal belang. Of een monument nu uit 1600 komt of pas in de twintigste eeuw deel uit is gaan maken van ons landschap, als we goed voor ze zorgen kunnen ze nog vele generaties mee.

 

Een erfenis in stand houden

In het bezit zijn van een monument is meer dan alleen eigendom. Het is een betrokkenheid met het verleden en een verantwoordelijkheid om deze erfenis door te geven aan de toekomst. Of je nu een majestueus landgoed, een klassiek herenhuis of een bescheiden boerderij bezit, het behoud van deze historische schatten vereist zorg en aandacht.

 

Goede nazorg vormt een nieuw begin

Na de grootschalige werkzaamheden van voorgaande stappen is nazorg essentieel. Het documenteren van alle veranderingen, het periodiek uitvoeren van inspecties, en het bijhouden van onderhoudsrapporten vormen de basis van een effectief nazorgprogramma. De impact van de uitgevoerde werkzaamheden moet regelmatig worden geëvalueerd om ervoor te zorgen dat het monument in ere behouden blijft. Voor rijksmonumenteigenaren geldt zelfs een zekere verplichting tot instandhouding. Maar laat dit niet enkel een juridische verplichting zijn; zie het als een kans om de schoonheid en de verhalen, tradities en geschiedenis van uw monument levend te houden. In een monument leef je op een plaats waar vele levens zich voor jou uitgespeeld hebben, wat een zekere magie met zich meebrengt. Regelmatig onderhoud, tijdige restauraties en verstandig gebruik dragen bij aan de levensduur en de waarde van jouw bezit, zodat een volgende eigenaar vele jaren later weg kan dromen bij de aanpassingen die jij gemaakt hebt om dit pand eigen te maken, en hoe jouw leven er hier uitgezien zal hebben.

Instandhouding is geen eindpunt, maar eerder een doorlopend verhaal. Een verhaal dat jij nu schrijft, en dat door de jaren heen zal resoneren als een echo van degenen die voor je kwamen en degenen die na je zullen komen. Welkom bij de gemeenschap van monumentliefhebbers, waar het verleden en de toekomst onder één dak schuilgaan.

 

Een uitnodiging voor nieuwe monumenteigenaren

Voor degenen die nog aan het begin staan van dit monumentale avontuur: wees niet terughoudend. Er wacht een ware schat om door jou herontdekt te worden. De stappen die je neemt bepalen niet alleen het lot van een monument, maar dragen bij aan het levend houden van ons gezamenlijk erfgoed. Er zijn nog genoeg monumenten in Nederland en daarbuiten die een liefdevolle en toegewijde eigenaar nodig hebben, zodat hun verhaal niet eindigt in een ruïne. Bekijk [hier](link aanbod) ons volledige aanbod, en vind een nieuw thuis om trots op te zijn.

Dromen met Redres