Nieuwendammerdijk 329 - 331, Amsterdam
Verkocht

Amsterdam

Nieuwendammerdijk 329 - 331

Omschrijving

UNIEKE DIJKWONING NIEUWENDAMMERDIJK 329-331 | AMSTERDAM

Wonen in een voormalige kapiteinswoning

Op een wonderschone plek op een toplocatie binnen de ring van Amsterdam staat aan de Nieuwendammerdijk 329-331 vlakbij de haven deze prachtige monumentale dijkwoning. Het is een Rijksmonument. Hier woont u ‘buiten’ op slechts 15 minuten fietsen van het Centraal Station. Gelegen op een perceel van circa 290 m2 eigen grond, met eigen parkeerplaats en gastenverblijf begeeft u zich in een ware oase van rust met alle stadse voorzieningen en tegelijkertijd het mooie Waterland onder handbereik.

Het ruime pand, bestaande uit een voorhuis en een iets breder achterhuis, met zijn vele stijldetails en hoge plafonds, is gelegen aan het allermooiste mooiste stukje van de bekende Nieuwendammerdijk, in de volksmond de ‘kapiteinshemel’ genoemd, Dit stukje Dijk bevindt zich op slechts 5 minuten rijden van Ring A10 en 10 minuten rijden van het centrum van Amsterdam. Er zijn talrijke scholen in de buurt en door de nieuwe Noord-Zuid metrolijn bent U binnen 15 minuten op de Zuid-As of de Albert Cuyp. En zijn uw kinderen zelfs binnen circa 25 minuten op The British School in de stad. En rijdt u de andere kant op: binnen 5 minuten staat u in het verstilde Waterland en fietst U naar dorpjes als Durgerdam, Zunderdorp, Broek in Waterland, neemt U een duik in het IJsselmeer, noem maar op. Het Purmerplein, met buurtwinkel is 5 minuten lopen. En even verderop is het grote winkelcentrum het Buikslotermeerplein.

Deze dijkwoning is uitermate geschikt voor dubbele bewoning, de combinatie wonen/werken, een samengesteld gezin, rugzak- of kangoeroewoning, noem maar op. Er is een prachtige fraaie tuin met een ‘tiny house’ en een ‘achterom’ naar het Brede Kerkepad. Met al deze mogelijkheden krijgt wonen aan de Nieuwendammerdijk een bijzonder cachet!

Het pand is gebouwd in de 18e en 19e eeuw en heeft twee huisnummers: de nummers 329 en 331. Dit komt omdat het pand is in de jaren negentig kadastraal gesplitst is door voormalige bewoners. Er is een VvE, edoch, de huidige bewoners, een familie, zien uit liefde voor dit prachtige pand heel graag dat het pand naar "één hand" verkocht wordt.

In overleg met Monumentenwacht en Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam is deze dijkwoning vanaf 2010 met zeer veel liefde en zorg gerestaureerd, waarbij oude details in oude luister zijn hersteld en het pand is voorzien van alle gemakken. Het pand (rapport BMA 2017) heeft statuur en een hoge monumentwaarde vanwege:

* de houten voorgevel met een zeldzaam driepas timpaan
* de zeer hoge achtergevel, waarbij de rabatdelen zijn voorzien van een blokmotief, waardoor het lijkt alsof de gevel is opgetrokken in natuursteen
* het pand is geschilderd in het klassieke Bentheimer geel.


LANDINGSPAGINA
Kijk ook eens op de landingspagina van deze unieke dijkwoning: nieuwendammerdijk329-331 [punt] nl


INDELING BEGANE GROND #329
De hoofdingang bevindt zich aan de dijk, waarachter zich de entrees voor 329 en 331 bevinden. Rechts van de hoofdingang is een aparte entree voor de fietsen. Aan de linkerzijde van het pand bevindt zich een brede stenen trap die leidt naar de 3e ingang aan de voorzijde, naar het souterrain, de ‘dienstingang’ genoemd. En natuurlijk is er de ‘achterom’ aan het Brede Kerkepad.

Bij binnenkomst bij de hoofdingang bevindt U zich een fraaie gang met rechts een binnendeur naar de fietsenstalling, Links is de entree van de dijkwoning #329 en rechtdoor gaat u naar de bovengelegen woning met huisnummer #331.


DIJKWONING #329
Bij binnenkomst stapt u in de royale woonkamer van het voorhuis, thans in gebruik als werkkamer. Halverwege de 20e eeuw was dit een winkelruimte, waar nog foto’s van zijn. Bij de restauratie vanaf 2010 is de gevel weer terug gerestaureerd naar de oorspronkelijke indeling uit de achttiende eeuw. Op de vloer ligt een stoere massieve eikenhouten vloer De wanden en plafonds zijn wit gestuct. Vanuit de voorkamer heeft u zicht op de Nieuwendammerdijk en rechts op de haven.

U gaat naar het iets bredere achterhuis via 7 brede en luie traptreden, waar u een woonkeuken aantreft voorzien van dezelfde massieve eiken vloer, gestucte witte wanden en een balkenplafond. Hier een smal kookeiland met 4-pits gasfornuis, afzuigkap met een keukenblok voorzien van rvs-gootsteen, afwasmachine, oven/magnetron en een vrijstaande side by side koeler. Hier is ook goed zichtbaar dat de woning op een dijk gebouwd is: u kijkt vanuit de woonkeuken vanaf één hoog uit op de tuin aan de achterzijde en het kerkje aan het Brede Kerkepad. De tuin is voor Amsterdamse begrippen riant, want ruim circa 9 meter breed en 18 meter diep, met een oppervlak van circa 170 m2.


SOUTERRAIN #329
Vanuit de woonkamer gaat u via een trap naar het souterrain. Ook hier stapt u in een fraaie hoge brede gang.

Aan de rechterzijde bevindt zich de mastersuite: een grote kamer met openslaande deuren aan het 1e intieme ‘ontbijt’ terras van de tuin, Achter de master bedroom bevindt zich een prettige privé-badkamer met douche, bubbelbad, toilet en dubbele wastafel. Loopt u hier door, dan komt U in de lichte serre, welke is ingericht als 2e keuken annex waskeuken, met eveneens directe toegang tot de tuin.

Links van de hoofdgang is een werkkamer, kinderkamer of gastenkamer, die tegen de dijk aan ligt naast de ‘dienstingang’ met uitgang naar de dijk. Ertegenover ligt de 2e badkamer met toilet, douche en wastafel.


TUIN
Aan de achterzijde ligt een voor Amsterdamse begrippen een diepe tuin met een drietal aflopende terrassen. De tuin is klassiek ingericht en bloeit de hele zomer door. Hier vindt u ook de ‘achterom’ voor de fietsen en met parkeerplaats voor 1 auto. Deze kan met een eenvoudige ingreep uitgebreid worden tot 3 auto’s. Over de tuin gesproken: aan de dijkzijde, de trap naar de dienstingang, is ingericht met aardewerken potten met daarin bloeiende planten van het seizoen. Hier is een extra buitenkraan.


GASTENVERBLIJF, ATELIER, TINY HOUSE
Achterin de tuin staat een charmant huisje, met eenzelfde gevel als de voorgevel van het grote huis. Ideaal als kantoor, voor een au-pair, een student, opgroeiende kinderen, extra woonruimte, of chillruimte voor tieners.

De begane grond bestaat uit een gezellig zit- annex werkgedeelte en een keuken met spoel bak, kookplaat en koelkast. Tevens is er een eenvoudige badkamer met toilet, douche, wastafel en aansluiting voor wasmachine en droger. Via de spiltrap in het midden is de zolder bereikbaar met aan de ene zijde een plek voor een tweepersoonsbed en aan de andere zijde ruimte voor kleding en algemene bergruimte.


BOVENWONING #331
De kapiteinshuizen werden van oudsher door meerdere families bewoond. De bovenverdieping, zich uitstrekkend over zowel het voor- en achterhuis, is in 2018 geheel gerenoveerd. Met een gloednieuwe goed beloopbare trap komt u op de 1e verdieping in de riante zeer lichte kamer in het achterhuis, met uitzicht op de tuin en wederom het kerkje op het Brede Kerkepad. De vloer is voorzien van eiken delen voorzien van een whitewash afwerking. In deze kamer bevindt zich een rvs keuken uit 2018 voorzien van 4-pits gasfornuis, afzuigkap, afwasmachine. Er tegenover staat een rsv blok met een rvs-ijskast met vriezer, alsmede ovencombinatie.

Vanuit het achterhuis - u loopt nu weer richting de dijk – daalt u een via drietal traptreden naar een open hal. Rechts is een luxe badkamer voorzien van inloopdouche, dubbele wastafel met wastafelmeubel en een separaat toilet. Ook is in deze hal een apart tweede toilet en een inbouwkast voor witgoedapparatuur. Als u doorloopt komt u in het voorhuis in de master bedroom. Wederom een prachtige ruimte met zicht op de haven en zicht op de nok van het voorhuis. De inbouwkasten met paneelschuifdeuren completeren het geheel.


KAPVERDIEPING #331
Vanuit de woonkamer is via een nieuwe goed te belopen steektrap de bovengelegen kapverdieping bereikbaar. Een bijzonder geliefde plek bij de huidige bewoners: als tweede werkplek, slaapkamer en logeerkamer. Maar deze plek in het huis wordt vooral gewaardeerd aan het eind van de middag en begin van de avond: het is hier goed toeven in de avondzon bij het uitgeklapte balkon, met een fenomenaal uitzicht over de haven en Amsterdam in de verte.


BOOTBEZITTERS OPGELET
Er zijn twee jachthavens binnen loopafstand: jachthaven Het Jacht en Jachthaven Twellegea, Vanuit deze havens vaart u via het Zijkanaal rechtstreeks het IJ op en de stad in. Als u linksaf slaat bent u binnen een paar minuten bij de Oranjesluizen en kunt u het IJsselmeer op.


NIEUWENDAMMERDIJK EN HAAR HISTORIE
De Dijk heeft een lange geschiedenis. De eerste vermelding van de Nieuwendammerdijk is al in 1507. Doch de Spanjaarden verwoestten de dijk in 1573 tijdens de slag bij Nieuwendam en staken de dijken door: er bleef niets van de Nieuwendammerdijk over. In 1578 koos Amsterdam de zijde van Willem van Oranje en werd kon de dijk gelukkig weer worden opgebouwd. In 1921 werd Nieuwendam, net als nabijgelegen dorpjes, bij Amsterdam gevoegd.


NIEUWENDAM ALS HAVEN
Nieuwendam lag in de 17e eeuw nog direct aan het IJ en het was er een komen en gaan van schepen. Er was veel bedrijvigheid: er kwam hout aan uit Noorwegen, walvisolie, noem maar op. Er waren vele zaagmolens, een traankokerij, krijtmolen et cetera. Nieuwendam en Buiksloot werden zo geliefde pleisterplaatsen werden zo voor kapiteins van de Amsterdamse handelsvloot.


GOEDJAARSEINDE
En waar komen dan die mooie huizen daar aan die dijk vandaan? Als de zeilkapiteins een goed jaar achter de rug hadden, investeerden bouwden ze zich een huis, met prachtige houten gevels, afgekeken van de grachtenpanden in Amsterdam. Ze begonnen met een voorhuis. En na ieder goed vaarjaar, bouwden de kapiteins weer een stukje aan hun huis, een achterhuis, een zijstuk, nog een huisje in de tuin, noem maar op. En dat is bij de kapitein die het pand 329-331 bouwde goed gelukt: het achterhuis is aanzienlijk groter dan het voorhuis! Zo ontstonden deze grote huizen, waar meestal 2 tot 3 families woonden.


KAPITEINSHEMEL
Maar waarom nou juist voor dit stukje van de dijk? Omdat ze dan op hun oude dag rustig voor hun raam konden zitten, met vrij uitzicht op de haven en destijds ook nog op het IJ met in de verte voorbijvarende zeilschepen…….
En zo kreeg dit gedeelte van de dijk in de volksmond de bijnaam ‘de Kapiteinshemel’!


BOUW VAN HOUTEN HUIZEN
Vanwege de kwetsbaarheid van het dijklichaam bouwde men deze houten huizen op een stenen voeting zonder paalfundering. Dit pand 329-231 heeft ook een stenen voeting, die geheel is gerestaureerd in 2010.


STUKJE HISTORIE

* Het pand is in de vorige eeuw in eigendom geweest van de familie Cleijndert. Met name “Mijnheer Piet’ wordt in de annalen gevonden, omdat hij een aantal graanmolens bezat,
* In de jaren ’30-’40 van de vorige eeuw kwam er grote verandering. Er vestigde zich Centra supermarkt in het pand. Deze vroeg in 1946 een vergunning aan om de twee karakteristieke ramen aan de voorzijde te mogen vervangen door een grote winkelpui. Dat werd toegestaan, maar huidige eigenaars hebben de oorspronkelijke gevel weer hersteld. Pikant detail: de supermarkt verkocht ook bier; die werd gekoeld in de nog steeds bestaande waterputten in de tuin
* Na de Centra kwam een fotograaf in het pand, handig omdat destijds op nr. 327 de hulpsecretarie was waar heel Nieuwendam trouwde. Nog steeds komen er families langs om de secretarie te fotograferen voor bijvoorbeeld het fotoboek van een 50-jarige bruiloft. En iedereen was wel bij de fotograaf geweest voor een pasfoto, destijds waar nu de woonkeuken is. En dat de tweede slaapkamer destijds het ‘stippenhok’, was waar de foto’s geretoucheerd werden


KORTOM
Ziet u het voor zich: wonen in een kapiteinspand? Een rijksmonument met statuur, met een heel veel ruimte, met een mooie tuin dichtbij de stad en toch landelijk gelegen? Die kans doet zich niet vaak voor. Een huis om verliefd op te worden!


INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Oplevering
In overleg
Adres
Nieuwendammerdijk 329 - 331
Postcode
1023 BJ
Plaats
Amsterdam

Bouw

Soort woonhuis
Herenhuis, Geschakelde woning, Dijkwoning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1850
Onderhoud binnen
Goed
Onderhoud buiten
Goed
Bijzonderheden
Monumentaal pand, Monument, Erfgoed

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 290m²
Perceeloppervlakte
ca. 292m²
Oppervlakte woonkamer
ca. 65m²
Overig oppervlakte
ca. 4m²
Inhoud
ca. 1.017m³

Indeling

Aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
6
Aantal badkamers
3
Aantal verdiepingen
3
Voorzieningen
Mechanische ventilatie, Dakraam, Glasvezel kabel, Natuurlijke ventilatie

Energie

Isolatie
Dakisolatie, Muurisolatie, Gedeeltelijk dubbel glas
Warm water
C.V.-ketel
Verwarming
C.V.-ketel
Ketel
ATAG 1x Remeha 2x (2015, Combi-ketel, Eigendom)

Buitenruimte

Ligging
Aan het water, Aan rustige weg, Vrij uitzicht, Beschutte ligging, Aan vaarroute, Landelijk gelegen
Tuin
Achtertuin
Achtertuin
Noord, 167m², 900×1850cm

Ligging & Locatie

[ { "address": "Nieuwendammerdijk 329", "zipCode": "1023 BJ", "city": "Amsterdam", "lat": 52.391127, "lng": 4.9399837, "heading": 0, "pitch": 0 } ]
Bekijk kaart

Plattegronden

Nieuwendammerdijk 329 - 331, Amsterdam plattegrond-0
Nieuwendammerdijk 329 - 331, Amsterdam plattegrond-1
Nieuwendammerdijk 329 - 331, Amsterdam plattegrond-2
Nieuwendammerdijk 329 - 331, Amsterdam plattegrond-3
Nieuwendammerdijk 329 - 331, Amsterdam plattegrond-4
Nieuwendammerdijk 329 - 331, Amsterdam plattegrond-5

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms