VOORMALIG VERSTERKERSTATION PTT TE KOOP
Aan de Oostmahorn 15 te Anjum staat prominent langs de dijk dit voormalige versterkerstation van de PTT. Dit opvallende geel geverfde, in wederopbouwarchitectuur opgetrokken gebouw in de stijl van een Deense boerderij is in 1950 gebouwd voor de aanleg van de 240-kilometer lange telefoonkabel door de Noordzee van Nederland naar het Deense eiland Rømø. De internationale telefoonlijnen gingen over de dijk richting Denemarken.
Het gebouw is door de Rijksbouwmeester ontworpen. Behalve de architectonische details is het gebouw zeer robuust en degelijk. Een deel van gebouw was bomvrij uitgevoerd, een deel van het gebouw heeft een dubbele spouwmuur en onder het gehele gebouw is de dikke betonnen funderingsplaat met heipalen onderheid. Onder het gehele gebouw bevindt zich een droge en goed toegankelijke ruimte.
Kijk ook op onze landingspagina: https://pttgebouwtekoop.nl/
De vloeren op de begane grond en eerste verdieping zijn van beton, de zoldervloer is van hout. De kozijnen zijn van origineel teakhout uit 1950. Op tal van plekken is de houten bekisting nog zichtbaar in het beton. Het gebouw, destijds ook met een dienstwoning, is 35 jaar door de PTT gebruikt. Er heeft in het gebouw tot de jaren ’60 ook de hulpzender gestaan voor Scheveningen radio. Door de komst van moderne technieken verliet de PTT in 1985 het gebouw. De benedenverdieping was ingericht voor de technische ruimten, de bovenverdieping werd bewoond door de voormalige gebouwbeheerder van de PTT.
Het is een buitengewone locatie: midden in het Nationaal Park Lauwersmeer, direct geleden aan het Lauwersmeer met op loopafstand de jachthaven, en toch met voldoende bedrijvigheid en levendigheid in de omgeving. Op loopafstand ligt het pseudohistorische vakantiestadje Esonstad, aan de oostzijde liggen de pier met onder andere de veerboot naar Schiermonnikoog en op fietsafstand liggen Lauwersoog, Zoutkamp en wandelroutes door de bossen van het Nationaal Park Lauwersmeer.
De huidige eigenaars kochten het gebouw in 2004 en hebben het afgelopen jaren het casco gerestaureerd en verduurzaamd en opgedeeld in twee zelfstandige wooneenheden. Het hele dak is in 2012 geïsoleerd en voorzien van nieuwe pannen, alle ramen op de begane grond en gedeeltelijk op de eerste verdieping en zolder zijn voorzien van dubbel glas. De verwarming en warmwatervoorziening gebeurt door middel van een biomassa gestookte ketel en boiler. Dit gebouw, deze plek is bij uitstek geschikt om te wonen en te werken. Permanent, als kangoeroewoning, als vakantiewoning of in combinatie met een bed & breakfast.
Het voormalige PTT-versterkerstation ligt prominent langs de dijk. De locatie is prachtig. Vanaf de voorzijde gezien is er zowel aan de rechter- en aan de linkerzijde een woning.
OMSCHRIJVING
De indeling is als volgt:
RECHTERWONING (voormalige accuruimte)
De entree van dit bouwdeel bevindt zich aan de rechterzijde. Hier een flinke entreehal van ruim 6 m2. Fraai detail is het nog oorspronkelijke sleutelkastje dat is het metselwerk is opgenomen. Meteen links is een tweede hal met de trappartij naar de bovengelegen verdiepingen. Via dubbele deuren kom je in een derde hal. Rechts is toegang tot een ruimte die dienst kan gaan doen als keuken (14 m2). Aan de rechterzijde is toegang tot een sauna.
Vanuit de hal rechtdoor is het privaat gesitueerd. Ook hier weer een voorruimte met wastafel, opstelplek voor een wasmachine en aansluitend een separaat toilet. Aan de linkerzijde van de derde hal is een lange gang. Deze ontsluit de overige twee vertrekken op deze vloer. Allereerst de woonkamer (voormalige accuruimte) met de royale afmetingen van maarliefst 11,4 x 4,9 m. Een fraaie ruimte met vijf ramen die zorgen voor een overdaad aan daglicht. Deze ruimte is toegankelijk door middel van twee deuren zodat het ook mogelijk is hier twee separate ruimten van te maken. Naast de woonkamer is een kantoorruimte van bijna 25 m2, thans in gebruik als elektronica werkplaats.
VERDIEPING
Via de trappartij komt u op de verdieping. Hier allereerst een overloop van ruim 7 m2 en een grote kast die doorloopt tot aan het knieschot. Deze ruimte geeft toegang tot de ruime zolder boven de garage. Aansluitend is een gang van 9,4 meter lang. Grote ronde ramen geven daglicht via de kap. Op deze verdieping treft u allereerst de trappartij (spiltrap) naar de bovengelegen zolderverdieping, een badkamer (2017) voorzien van inloopdouche, toilet en wastafel. Daarnaast ligt een slaapkamer (2) van 16 m en slaapkamer (3) van 8,5 m2.
ZOLDER
Via een spiltrap komt u op de zolderverdieping. In deze knusse ruimte is een woonkamer gerealiseerd met twee grote viervlaks veluxramen die een adembenemend zicht geven over de dijk en het water. Tevens is vanaf hier nog toegang tot een bergzolder.
GARAGE
Dit bouwdeel ligt rechts van deze woning. Er is een inpandige garage van maar liefst 24 m2. Ideaal voor opslag, een bootje of een klassieke auto. Aan de achterzijde bevinden zich achtereenvolgens een stookhok waar zich een biomassa gestookte ketel en boiler bevindt. Deze wordt gestookt door middel van pelletkorrels die via een silo in de tuin wordt aangevoerd. Naast de stookruimte is een berging van circa 4 m2.
LINKERWONING (voormalige versterkerruimte en kantoor
Deze woning bevindt zich haaks op de hoofdmassa waarbij de entree van dit object zich in de linker kopgevel bevindt. Hier bevindt zich ook de gezellige keuken. Allereerst is er een vestibule. Glazen bouwstenen scheiden deze hal af van de woonkamer. Er is een toilet met – bijzonder – een glazen plafond. Aansluitend een magnifieke hoge vierkante ruimte van circa 36 m2. Eyecatcher is de zwevende gele trap en de omloop die de trap en de ruimte boven de vestibule met elkaar verbindt. Vanuit de living loop je door naar de keuken. Hier een keuken die van alle gemakken is voorzien. Een groot kookeiland in een ruimte van circa 25 m2. Het plafond van de keuken is uitgevoerd in beton. De stortnaden zijn hier en daar nog zichtbaar. In de keuken is een grote proviandkast. Dit was oorspronkelijk de gang naar de vertrekken op de begane grond. Deze is nu dichtgezet maar geeft toegang tot de andere woning.
VERDIEPING
Via de fraai vormgegeven trap kom je op de verdieping. Hier een omloop waarbij er zicht is op de woonkamer. Leuk grapje is het glazen plafond in het toilet. Als je doorloopt kom je op een royale overloop. Deze ruimte is nog niet afgebouwd. Op deze verdieping allereerst een kantoorruimte annex slaapkamer van circa 17 m2. Er is in deze kamer een fraaie schouw, er zijn inbouwkasten en er is prachtig uitzicht op de dijk. Naast deze kamer is een halletje met toegang naar de badkamer (2017) voorzien van inloopdouche, toilet, wastafel en inbouwkast. In de hal zelf is plek voor witgoedapparatuur. Aan de andere zijde van de overloop is met een paar traptreden omhoog een flinke slaapkamer (1) van 25 m2 te bereiken. Deze kamer bevindt zich boven de woonkamer. Op de kop van de overloop zit een kleine deur. Hierachter zit een grote berging die zich feitelijk tussen de gang van de andere woning en het knieschot bevindt. Grote ronde ramen met melkglas zorgen voor daglicht in de naastgelegen gang.
ZOLDER
Dan is er nog een zolderverdieping. Via een spiltrap is deze te bereiken. Hier is tussen de spanten een mooie ruimte gecreëerd. Een groot viervlaks-veluxraam zorgt voor daglicht en een fantastisch uitzicht op het Lauwersmeer. Deze ruimte dient nog afgebouwd te worden. De basis is al gelegd. Slapen en weer wakker worden was nog nooit zo leuk als op deze plek.
BUITEN
Het voormalige versterkerstation staat op een perceel van circa 1.860 m2. De tuin is redelijk onderhouden.
OOSTMAHORN
Oostmahorn 15 ligt ten noordwesten van Anjum, aan het Lauwersmeer. De dorpskern ligt ingeklemd tussen het Lauwersmeer en een drietal recreatieparken. Lange tijd vormde het een buurtschap onder Anjum, maar in 2006 kreeg het de status van dorp. Het is een toeristische plek. Er is een pseudohistorische vakantiestadje Esonstad, een bungalowpark, een jachthaven en er zijn drijvende vakantiewoningen. Aan de oostzijde liggen de pier met het veer, via het Vaarwater naar Oostmahorn, richting Schiermonnikoog.
De eerste vermelding van Oostmahorn dateert van 1543, toen de plaats Oes(t)mehorne werd genoemd. In 1580 werd het vermeld als Oostumhorn, in 1630 als Schans van Oostmerhorn en in 1781 als Schans Oostmahorn. De plaatsnaam komt mogelijk van de gereconstrueerde naam Oostum, dat duit op het feit dat het een oostelijk gelegen woonplaats (heem/um) was.
Oostmahorn lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Oostdongeradeel. Daarna viel het tot 2019 tot de gemeente Dongeradeel, waarna deze opging in de gemeente Noardeast-Fryslân.
KORTOM
Een unieke woning op een unieke plek. Dit gebouw, deze plek is bij uitstek geschikt om te wonen en te werken. Permanent, als kangoeroewoning, als vakantiewoning of in combinatie met een bed & breakfast.
INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!