LANDGOED VARPULLAN

LANDGOED VARPULLAN
**Arthur Spronken (1930 - 2018)**

“Ga nooit in een stad wonen. De voordeur is te eng, je atelier is te klein. Je kunt geen lawaai maken als je het nodig hebt. Je moet je aanpassen aan de buren. Ga buiten wonen, val op jezelf terug. Dan krijg je later alles cadeau, dan komt het naar je toe. In een stad nooit.”


(Arthur Spronken, 2010 uit de L1 film ‘Varpullan’)

Varpullan is de naam van de verbluffende wereld van beeldhouwer Arthur Spronken. Dit unieke, tempelachtige wooncomplex op een perceel van ruim 2 hectare groot, omvat een villa/ loft, atelier, werkplaats, opslagdepot en bedrijfswoning, en is geheel zijn eigen creatie – een kunstwerk om in te wonen en te werken! De naam Varpullan is een ode aan zijn vrouw, de Finse kunstenares Varpu Tikanoja.

Dit is het levenswerk van Arthur Spronken en Varpu Tikanoja.

Het geheel ligt beschut onder notenbomen, acacia’s en eiken. Rust en privacy zijn gewaarborgd dankzij een oprijlaan die leidt naar de top van de heuvel waar het indrukwekkende complex is gelegen. Meidoornhagen omsluiten het haast grenzeloze domein. Op de groene vlaktes liepen vroeger de paarden, een belangrijk element in Spronken's werk.

Het deel dat wij te koop aanbieden omvat, naast het woongedeelte, ook het werkatelier, de expositieruimte, het opslagdepot en een bedrijfswoning. Het gebruiksoppervlakte wonen bedraagt 810 m², het werkplaats- en loodsoppervlak is maar liefst 560 m² en de overdekte buitenruimte beslaat nog eens 267 m². Al met al heeft het een bruto inhoud van 5824 m³.

Dit unieke kunstwerk biedt een prachtige plek om te wonen, werken en genieten van kunst, natuur en een fenomenaal uitzicht. De tuin is naadloos geïntegreerd met het woongedeelte. Lijnen van pilaren, pleinen en patio’s volgen elkaar ritmisch op. Alle zijden van de woning zijn van glas, gedragen door stalen kolommen en opgebouwd uit Azobé hardhout. Er is nauwelijks onderscheid tussen het gebouw en buiten; het is één vloeiend geheel van interieur, atelier en beeldentuin.


IN HET KORT
Het gebouw met zware houten balken en massieve granieten pilaren, zware metalen kolommen straalt scheppingskracht uit. Van binnen speelt het licht met de massieve constructie, waardoor een grandioze thuisbasis ontstaat die zich helemaal niets aantrekt van regels en wetten uit de buitenwereld.

Aan het eind van de lange oprijlaan die tegen de heuvel oploopt, wacht een magistrale plek, bijna surrealistisch omgeven door een imposante zuilengalerij. Het levenswerk van een moedige kunstenaar, een wereld en woning die onder geen enkele noemer valt. Een totaal andere kijk op wonen en leven, een andere benadering van tijd. Dit landgoed overtreft waarschijnlijk alles wat je tot nu toe hebt gezien!

De westzijde van de villa heeft oosterse sferen met drie rode draagbalken als een tempel. De oost- en zuidzijde zijn Europees van karakter. Het ruime terras biedt zicht op de beeldentuin en is gevormd met sierlijke patronen van kasseien. Het gehele object vormt een harmonieus samenspel dat nooit verveelt.

Geef invulling aan dit grillige kunstwerk als comfortabel woonhuis, werkplek, inspirerende werkomgeving of museale ruimte voor de verzamelaar. De villa biedt overvloedige ruimte en kan door de enorme overmaat prima worden aangepast naar eigen ideeën. Een enorme woonkeuken met een eindeloze tafel in het midden, robuust als de massieve balken? Een minimalistisch interieur of een ideale ruimte voor een kunstcollectie? Gebruik het zwembad weer en creëer een subliem slaapvertrek op de fraaie benedenverdieping. Dit is de plek om voluit te leven en op te gaan in een driedimensionaal kunstwerk.

Hier kun je wonen als een god op de Olympus. Varpullan is gebouwd voor de eeuwigheid, ondersteund door een enorme hoeveelheid dukdalfpalen (enorm zware Azobé hardhouten palen die dienen om schepen aan vast te leggen of ter bescherming van bruggen en sluizen).

‘Talent is een cadeau van de Schepper. Gebruik het, laat talent woekeren’, zei Spronken. Varpullan is daar het bewijs van.


INDELING
De villa is een dynamisch kunstwerk waar altijd weer een onweerstaanbaar detail aan toegevoegd werd. Het geheel is organisch gegroeid en een optelsom van bouwvolumes die zijn gecreëerd, wat heeft geleid tot dit gestapelde geheel. De indeling is als volgt:


VILLA/ LOFT VOORZIJDE
Vanaf de oprijlaan kom je tot aan de zuilengalerij. Hier bevindt zich de glazen hoofdentree bovenaan de zes treden tellende natuurstenen trap met balusters. Dit deel van Varpullan is zeer ruimtelijk en open; de vertrekken ontstaan niet door binnenwanden, maar door pilaren en de split-level indeling. Het gedeelte rechts, heeft een vloer van hand gelegd kiezel mozaïek , een bassin van travertin en een achterwand met een gesmeed ijzeren hekwerk, versierd met gouden druivenranken. Brede treden van kleurig verweerd staal vormen de brug naar het hoger gelegen leefgedeelte aan de voorzijde. Dit lichte, gemoedelijke gedeelte heeft een verhoogd platform en een vloer van Azobé balken en loopt luchtig en vrij over in de veranda van hetzelfde hout, langs de gehele westzijde. Glazen doorgangen aan alle zijden geven toegang tot de ingenieus aangelegde buitengedeeltes, waardoor er met de draaiing van de zon de hele dag van het buitenleven genoten kan worden.

Een centraal gelegen wenteltrap van natuursteen rond een sokkel voert naar de benedenverdieping aan de voorzijde. Dit is een warme ruimte met een vloer van travertin en leem kleurige muren met vierkante nisjes. De glazen pui opent naar het ruime, boogvormige terras, gelegd in siena kleurige keramiek. De lage bakstenen muur en glooiende tuinaanleg geven privacy aan deze woonvleugel. De aanwezige standbeelden maken geen deel uit van het verkoopobject.


WOONRUIMTE ACHTERZIJDE
De achterzijde van het pand heeft twee verdiepingen. Op de begane grond bevindt zich een ruime en imposante woonkamer of expositieruimte, met een uniek mooie mozaïek vloer gemaakt en ontworpen door Varpu Tikanoja die vanuit het voorste gedeelte te betreden is met een ijzeren poort. Vanuit de woonkamer is er een hal met een kantoorruimte achter een glazen wand. Aan de andere zijde van deze hal bevindt zich een ruime berging en toilet.

Via de monumentale trap vanuit de woonkamer kom je op een prachtige overloop die qua stijl één-op-één aansluit op de woonkamer. De kamer aan de rechterzijde is naar eigen wens in te vullen. Deze ruimte sluit direct aan op het ruime balkon aan de zuidwestzijde. Aan de andere kant van de overloop komt je op een gang uit. Deze biedt toegang tot twee slaapkamers aan weerszijden. Met tussen de slaapkamers in een ruime badkamer met ligbad, twee wastafels en toilet.


ATELIER – WERKPLAATS - OPSLAGDEPOT
Vanuit de kantoorruimte met glazen wand in de vergaderruimte kom je in het achterste gedeelte van het complex. In het hart van het gebouw bevindt zich het voormalige werkatelier van Arthur Spronken. Dit is een stoere ruimte voorzien van een grote industriële hijsbalk, perfect om te beeldhouwen, schilderen of andere grote kunstwerken te vervaardigen. Het daglicht komt via het dak binnen, waardoor een serene en fijne werkruimte is ontstaan.

Links is een kleine keuken. Als je verder naar achteren loopt, kom je bij een groot binnen /buiten atelier van ruim 500 m². Hier vind je een zware stalen constructie met een hijsinstallatie om zware beelden te kunnen verplaatsen. Op de grond liggen kasseien en stelconplaten, en de kolommen zijn van ruw metselwerk. Het binnenvallende licht is werkelijk prachtig. Deze onverwarmde ruimte is een ideale overdekte werkplaats voor het maken van beelden, werken aan oude auto’s, lassen of andere creatieve projecten. Aan de linkerzijde valt de enorme rij met dukdalven op, die daar schijnbaar achteloos in een rij gepositioneerd zijn. Deze ruimte is een prachtige expositieruimte en door het enorme formaat van de Azobé-palen een formidabele plek. Tevens is er in deze ruimte nog een opslagdepot.


DIENSTWONING
Rechts naast de grote werkplaats bevindt zich de dienstwoning. Dit is ook weer een vierkante massa, bestaande uit een gedeelte aan de voorzijde en een deel aan de achterzijde, die grenst aan een grote overdekte werkplaats die met de open lucht in verbinding staat. Een witte, halfronde trap staat als een kunstwerk in de ruimte. Op de begane grond aan de voorzijde is er een woonruimte met een handgemaakte mozaïekvloer waarin een organisch patroon is verwerkt. Aan de achterzijde bevindt zich een slaapvertrek, afgescheiden door twee zuilen. Ook is er aan de achterzijde een grote ruimte en een eenvoudige badkamer links. Via de grote witte trap kom je op de verdieping. Hier is een prachtige vide en een slaapkamer. Het geheel is niet op riolering aangesloten, maar op een beerput.


KELMOND EN OMGEVING
Domein Varpullan ligt in het landelijke Kelmond, ten noorden van Maastricht en ten westen van Heerlen. Het gehucht, ooit genaamd Calvum Montem, ligt in een heuvelachtig landschap, tussen natuurreservaat het Kelmonderbos en de rijksmonumentale Kelmonderhof. De toegang ligt bij het Maria-wegkapelletje op de splitsing van de Kelmonderweg en Kelmonderhofweg.

Het gehucht Kelmond ligt naast het dorp Geverik, onderdeel van de gemeente Beek. De kernen van Beek liggen verspreid over de dalen van de Geleenbeek en de Maas. Het dorp Beek biedt veel voorzieningen die op de fiets of auto binnen enkele minuten te bereiken zijn. Kelmond wordt ten zuiden omgeven door de landelijke dorpjes Schimmert, Haasdal en Hulsberg van de gemeente Beekdaelen. Zuid-Limburg biedt de mooiste wandel- en fietsroutes tussen de karakteristieke dorpen en talloze kastelen. Belgische steden als Genk, Maasmechelen en Lanaken zijn opvallend dichtbij.

Elke kilometer veranderen de dialecten en tradities een beetje. Het verenigingsleven is sterk, de cultuur hoog en de natuur houdt het laatste woord. Geen wonder dat men graag naar deze regio op vakantie komt om te onthaasten en genieten van het bourgondische leven!

Arthur Spronken zei ooit tegen zijn leerlingen; “Ga nooit in een stad wonen. De voordeur is te eng, je atelier is te klein. Je kunt geen lawaai maken als je het nodig hebt. Je moet je aanpassen aan de buren. Ga buiten wonen, val op jezelf terug. Dan krijg je later alles cadeau, dan komt het naar je toe. In een stad nooit.” (Arthur Spronken, 2010 uit de L1 film ‘Varpullan’)


BEREIKBAARHEID
Kelmond ligt strategisch en rustig in de driehoek tussen Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen. De oprit van de A2 en autowegen A79 en A76 zijn binnen enkele minuten te bereiken. Er is zelfs een klein vliegveld in Beek: Maastricht Aachen Airport. Aan de voet van het landgoed is een bushalte die naar treinstation Beek-Elsloo gaat, met de spoorlijn Maastricht-Venlo.

Binnen 15 minuten rij je naar het bruisende Maastricht, waar cultuur en historie samenkomen. Even snel bereik je Sittard, slechts 13 km verderop. De Duitse stad Aachen, bekend om zijn historische kathedraal, ligt op 35 km afstand, een rit van slechts 30 minuten. Voor een dagje uit in het pittoreske Valkenburg, met zijn beroemde grotten en kastelen, ben je binnen 16 minuten op je bestemming. Ook Heerlen, met zijn rijke Romeinse geschiedenis, ligt op slechts 17 km afstand, een gemakkelijke rit van 17 minuten. De strategische ligging van Varpullan maakt het de perfecte uitvalsbasis om zowel de schoonheid van Limburg als de nabijgelegen steden te verkennen.


KADASTRALE GEGEVENS
Adres: Eerdshaag 11
Administratieve gemeente: Beek
Bouwjaar: 1960
Kadastrale gemeente: Beek
Sectie D, perceelnummers:
nummer 2366 gedeeltelijk ca 17.842 m2 (nader kadastraal te splitsen)
nummer 2365 oppervlakte ca 625 m2
nummer 1939, oppervlakte ca 1663 m2

Totaal circa 20.130 m2


BESTEMMINGSPLAN
Het landgoed ligt in het buitengebied aan de oostzijde van de gemeente Beek. De gehele bebouwing op het landgoed heeft momenteel nog een bedrijfsbestemming, maar de gemeente heeft haar medewerking verleend tot het verstrekken van een separate woonbestemming binnen de woonvilla. Verder is er van toepassing op delen van het terrein:
- Enkelbestemming ‘Natuur’ (aan de noordzijde van het woonhuis)
- Enkelbestemming ‘Agrarisch met waarden - Natuur en landschap’ (aan de west- en zuidwestzijde van het woonhuis)
- Dubbelbestemming Waarde - Archeologie 1 t/m 4, Waarde - Cultuurhistorie
- Gebiedsaanduiding Milieuzone – bodembeschermingsgebied

Niet alle onderdelen, zoals de zuilen en het glazen gedeelte, zijn met vergunning gebouwd, maar worden wel toegestaan. De gemeente heeft de situatie ter plekke beoordeeld en afbraak is niet nodig.


KORTOM
Geef invulling aan dit levende kunstwerk als comfortabel woonhuis, loft, werkplek, inspirerende werkomgeving of museale ruimte voor de verzamelaar. De unieke combinatie van woonruimte, atelier en expositieruimte maakt dit landgoed bijzonder veelzijdig. Of je nu een kunstenaar bent die op zoek is naar een inspirerende werkplek, een verzamelaar die zijn collectie wil tentoonstellen, of gewoon iemand die op zoek is naar een uniek en comfortabel huis, Varpullan biedt het allemaal.

Deze plek ademt creativiteit en biedt een perfecte balans tussen wonen en werken of helemaal iets anders. Met de indrukwekkende ruimtes, de serene omgeving de bijzondere bouwconstructie is Varpullan een plek waar je werkelijk tot rust kunt komen en je creativiteit de vrije loop kunt laten. Varpullan is het levenswerk van Arthur Spronken en biedt een walhalla aan mogelijkheden voor liefhebbers en is een van de meest bijzondere objecten in Nederland.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 2.250.000 k.k.
Status
Beschikbaar
Oplevering
In overleg
Adres
Eerdshaag 11
Postcode
6191 PZ
Plaats
Beek

Bouw

Soort woonhuis
Villa, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1960
Onderhoud binnen
Goed
Onderhoud buiten
Goed

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 810m²
Perceeloppervlakte
ca. 2,0ha
Overig oppervlakte
ca. 760m²
Inhoud
ca. 5.824m³

Indeling

Aantal kamers
12
Aantal slaapkamers
5
Aantal badkamers
2
Aantal verdiepingen
2
Voorzieningen
Alarminstallatie, Rookkanaal, Schuifpui, Frans balkon, Natuurlijke ventilatie

Buitenruimte

Ligging
Vrij uitzicht, Beschutte ligging, Open ligging, Buiten bebouwde kom, Landelijk gelegen
Balkon
Ja
Tuin
Tuin rondom
Schuur
Aangebouwd hout

Ligging & Locatie

[ { "address": "Eerdshaag 11", "zipCode": "6191 PZ", "city": "Beek", "lat": 50.9250304, "lng": 5.8032587, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Panorama's

Plattegronden

Eerdshaag 11, Beek plattegrond-0
Eerdshaag 11, Beek plattegrond-1
Eerdshaag 11, Beek plattegrond-2
Eerdshaag 11, Beek plattegrond-3

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
}