BIJZONDERE VILLA HARTJE BRUNSSUM ANNO 1935
In Brunssum staat aan de Lindestraat dit bijzondere rijksmonument ontworpen en gebouwd in een door het Functionalisme beïnvloede bouwstijl. De villa werd gebouwd in opdracht van de weduwe J. Rouschops-Hoven, naar een ontwerp van architect L. Willems te Brunssum. Deze villa valt op door een opmerkelijk materiaalgebruik vanwege de combinatie van traditionele streekgebonden bouwmaterialen als Kunrader steen in combinatie met staal en glas. Het rijksmonument uit het interbellum past bij de stroming “het nieuwe bouwen” maar is een witte raaf in zijn soort.
Het huis met een woonoppervlak van circa 162 m2 bestaat uit een souterrainverdieping met twee bouwlagen en staat op een verassend groot perceel van circa 1.047 m2. Het huis heeft een plat dak met aanzienlijke overstekken. Omdat het object op een helling is gebouwd heeft het een in hoogte variërende plint van Kunrader steen en een crèmekleurige, grof gepleisterde opbouw. Ook het interieur is grotendeels bewaard gebleven en biedt ook anno nu een zee van ruimte voor de architectuurliefhebber in Brunssum. Het huis is een project, de laatste grote verbouwing dateert uit de jaren ’70 van de vorige eeuw en vraagt om een liefhebber die dit bijzondere huis met liefde wil restaureren. Door de mijnbouw en de aanwezigheid van mijnschachten onder Brunssum is de woning lang geleden iets verzakt. Anno nu is er een stabiele situatie maar dat betekent wel dat de vloeren niet 100% vlak zijn.
INDELING BEGANE GROND
De fraaie voorgevel bestaat uit grote natuurstenen blokken en opmerkelijk is het ronde raam in de voorgevel. De overdekte verhoogde entree met halfronde voordeur bevindt zich drie traptreden boven het maaiveld aan de linkerzijde van het huis. Allereerst is hier een vestibule met aansluitend een grote hal. In deze hal een fraaie trappartij naar de verdieping en souterrain, toilet voorzien van duobloc en fontein en toegang naar de woonkamer en keuken. Op de vloer liggen plavuizen uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. De woonkamer gelegen aan de zuidkant van het huis en heeft een markante openhaardpartij die de woonkamer verschillende plekken geeft. Aan de voorzijde van het huis is een zon overgoten en windluwe veranda / terras met zicht op de Lindestraat. Het terras is omsloten door een lage in Kunradersteen uitgevoerde muur waarin uitsparingen zijn opgenomen voor plantenbakken.
Naast de woonkamer ligt de eetkamer. Op de vloer van de woonkameer en eetkamer ligt een visgraatparketvloer. Via de hal komt u in de gesloten (gedateerde) keuken. Achter de keuken is een bijkeuken. Vanuit hier is er toegang tot de lagergelegen achtertuin.
EERSTE VERDIEPING
Via de fraaie trappartij is er toegang tot de eerste verdieping. Hier zijn ook de glas-in-lood ramen zichtbaar die een prachtig speels effect geven door de invloed van zonlicht. Op deze woonlaag een overloop met toegang tot een viertal in grootte variërende slaapkamers. Slaapkamer 1 is circa 10 m2, slaapkamer 2 is de masterbedroom en meet circa 24 m2 , Beide slaapkamers liggen aan de voorzijde (straatzijde) en de masterbedroom heeft toegang tot een riant balkon. Het balkon heeft een strakke buisconstructie als balustrade en overkapping (pergola). Slaapkamer 3 is circa 15 m2 en de 4e slaapkamer tenslotte is circa 9 m2 en heeft toegang tot het balkon aan de achterzijde. Op de overloop bevindt zich een eenvoudige en gedateerde badkamer.
SOUTERRAIN
Misschien is het grote souterrain met inpandige garage wel het koopargument van dit huis. Er zijn diverse grote stahoge kelders als voorraadkelder en of hobbyruimte, en er is een berging met CV-ruimte en vanuit de kelder is eveneens toegang tot de tuin en de garage die met een schuine inrit toegankelijk is vanaf de Lindestraat.
BUITEN
Mocht het souterrain u nog niet overtuigd hebben dan is er nog een hele grote tuin. Misschien is dit wel het best bewaarde geheim van dit bijzondere huis. In eerste oogopslag lijkt de tuin taps toe te lopen, maar als u even doorloopt tot wat het einde lijkt ontvouwt zich een perceel dat groter is dan het eerste stuk waar het huis op gebouwd is. Dit is een prachtige binnentuin met plek om te tuinieren of te genieten van het buitenzijn.
RIJKSMONUMENT
De Lindestraat is een rijksmonument. Speciaal voor (toekomstige) eigenaren van monumenten met een restauratiebehoefte bestaan er gunstige subsidies en financiële regelingen, die kunnen helpen bij het restaureren en onderhouden van het object. Dit geldt ook bij het verduurzamen van rijksmonumenten. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.
BRUNSSUM
Brunssum is een stad en gemeente in het zuidoosten van Nederlands Limburg. Naast Brunssum, zijn de buurtschappen Rumpen, Treebeek, Bouwberg en De Kling of Onder-Merkelbeek in de gemeente Brunssum opgegaan. Tot het begin van de 20e eeuw was Brunssum een gehucht en leefden de bewoners voornamelijk van de landbouw. Na de oprichting van de staatsmijnen nam het aantal inwoners door vestiging van arbeiders uit andere delen van Nederland en gastarbeiders uit Zuid-Europa en Noord-Afrika snel toe. Brunssum werd een belangrijk centrum voor steen- en bruinkoolwinning. Ook werd in de nabijheid van Brunssum zilverzand afgegraven. Voor Brunssum was in het bijzonder de staatsmijn Hendrik (1915 - 1963 / 1973), die de meeste Nederlandse mijnwerkers benodigde, het kloppend hart van stedelijke ontwikkeling. De Hendrik had de diepste mijn van Nederland. Schacht IV had een diepte van 1.058 meter. In 1973 stopte de mijnbouw in Brunssum. Op het voormalige mijnterrein werd de AFCENT-legerbasis ingericht.
KORTOM
Een uniek huis, ideaal voor een gezin met een grote tuin en de mogelijkheid tot gunstige financiële regelingen dat vraagt om een restauratie door een liefhebber.
INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!