Omschrijving

Wie wil er nou niet aan de historische Wolwevershaven wonen? Een wereldplek in Dordrecht!

Ervaar de charme van wonen aan de historische Wolwevershaven, een juweel in het hart van Dordrecht. Door de bijzondere setting waan je je in een revue; een aaneenschakeling van losse straattoneeltjes waarin allerlei activiteiten aan bod komen, opgevoerd door bewoners, schippers, toeristen en bezoekers. Geniet hiervan vanuit deze woning of vanaf een relaxbankje voor het pand, waar je altijd gezellige aanspraak vindt. Heerlijk toch!

Dit grote rijksmonumentale herenhuis, oorspronkelijk gebouwd en bewoond door de zeer vooraanstaande Dordtse patriciërsfamilie Van Slingelandt, werd in 1980 gesplitst in drie appartementsrechten: een voorhuis, een achterhuis en een zolderverdieping/loft. Wij bieden het ruime voorhuis te koop aan, met een vloeroppervlak van maar liefst 260 m², bestaande uit een begane grond/souterrain, de fraaie belétage en de 1e verdieping.

Dit voorhuis is een perfecte mix van historische allure en moderne potentie. Hoewel het interieur aandacht vereist, zijn de authentieke elementen zoals raamluiken, marmeren schouwen en ornamentenplafonds behouden gebleven. Er is een helder schetsontwerp gemaakt voor de begane grond en de verdieping om het huis aan te passen aan de woonwensen van nu, met ruimte voor een woonkeuken op de belétage. Denk ook aan een studeerkamer of B&B. Het lichthof aan de achterzijde biedt een heerlijke buitenruimte voor warme dagen. De kleinschalige VvE wordt prettig en 'losjes' ingevuld door de eigenaren zelf.

Het is belangrijk te vermelden dat het huis een energielabel C heeft en de verwarmingskosten meevallen. Het pand heeft een 'warme' voorgevel op het zuidoosten, een beschutte achtergevel, links en rechts buurpanden en boven dit appartement een loft-appartement. Hierdoor is het qua temperatuur snel aangenaam, waardoor er minder gestookt hoeft te worden.

De Wolwevershaven 41 is toegankelijk via een dubbele eigen entreedeur op de begane grond of via de gemeenschappelijke entree ter hoogte van de belétage met bordestrap. De directe omgeving is fantastisch, met voor de deur de Wolwevershaven met zijn historische schepen, de mooie havens en kades met diverse gezellige terrassen en horeca, de rivieren met hun dynamiek en de oude binnenstad met veel schilderachtige straten en panden. Het kernwinkelgebied is op korte loopafstand en parkeren is heel goed te doen aan de Wolwevershaven zelf.

Omdat het huis zich uitstekend leent voor meerdere indelingsvarianten/opties in combinatie met diverse gebruiksfuncties, zijn deze met behulp van een restauratiearchitect verbeeld in extra toegevoegde plattegronden. Hierdoor krijg je een goed beeld van welke mogelijkheden dit geweldige grachtenpand allemaal te bieden heeft.
Dit pand wordt in collegiale samenwerking te koop aangeboden met Redres, Bouwkunstmakelaar uit Hilversum.

ENTREZ ENTREZ

Begane grond/souterrain
De entree van de begane grond/souterrain vind je onder de fraaie bordestrap. Bij binnenkomst kom je in een royale gang met een kastenwand en de meterkast, ideaal voor het stallen en opladen van je elektrische fiets.

Links bevindt zich een prachtige grote ruimte in casco staat. Deze ruimte fungeerde de afgelopen 25 jaar als woonkeuken, met grote gebinten verborgen achter een verlaagd plafond. Om de potentie te tonen, is de keuken en het plafond – in overleg met monumentenzorg van Dordrecht – verwijderd. Met uitzicht op de haven en de straat, biedt deze ruimte een charmante sfeer en nodigt uit tot lang natafelen of gezellig samenzijn rond een grote keukentafel. Via een smalle trap bereik je de bovengelegen belétage en de voorkamer.

Doorlopend vanuit het souterrain kom je in ruimten die ook casco zijn gemaakt. Voorheen bevonden zich hier een badkamer, een slaapkamer en ruimte voor witgoedapparatuur. Aan de achterzijde is het lichthof, toegankelijk via de openslaande deuren.

Er zijn verschillende alternatieve schetsen gemaakt voor een nieuwe indeling, met aan de achterzijde een trappartij om de belétage en de eerste verdieping te ontsluiten. Dit biedt ook ruimte om het souterrain opnieuw in te delen als kantoorruimte, study of slaapkamer.

Beletage
Het hoogtepunt van dit herenhuis is natuurlijk de beletage. Via de statige bordestrap bereik je de gezamenlijke entree van alle drie de appartementen. Hier tref je een prachtige gang met marmeren vloer en lambrisering met erboven sierstucwerk. Links vind je de voordeur naar onze woning. Bij binnenkomst val je direct in de boter. Aan de voorzijde bevindt zich een fraaie stijlkamer met uitzicht over de haven. De houten visgraatparketvloer met sierbies, het stucwerk op de wanden, de prachtige marmeren schouw met open haard (functionaliteit nader te bezien), de houten lambrisering en het indrukwekkende ornamentenplafond maken dit tot een geweldige ruimte. De royale plafondhoogte draagt bij aan het ruimtelijke gevoel. Tussen de voorkamer en de achterzijde bevindt zich de trapopgang vanuit het souterrain en een doorloop/steek naar de stijlkamer aan de achterzijde.

In deze stijlkamer vind je wederom een marmeren schouw met een gietijzeren kachel (door de huidige bewoner nooit gebruikt), een inbouwkast en een fraai ornamentenplafond. Rechts een grote gietijzeren spiltrap naar de slaapverdieping.

Ook voor de beletage is een plan gemaakt om de eerste verdieping en de beletage beter te ontsluiten door de realisatie van een nieuwe trappartij over de drie verdiepingen, zoals verbeeld in de extra toegevoegde plattegronden.

Eerste verdieping
De spiltrap brengt je naar de volgende verdieping. Hier vind je een lange gang met toilet en een eenvoudige toiletruimte met geheel betegelde wanden, een houten vloer, wit sanitair, een wastafelmeubel, een staand toilet en een klein raam. Aansluitend bevindt zich een grote slaapkamer met marmeren schouw, twee inbouwkasten en een ornamenten plafond. Als je de gang vervolgt, kom je aan de voorzijde rechts een royale slaapkamer tegen met een marmeren schouw en (vluchtdeur naar trappenhuis) (toegang tot loftappartement).


BUITEN
Aan de Wolwevershaven vind je een fijne plek voor een tuinbank om te genieten van het avondrood, en aan de achterzijde een compact lichthof/binnenplaats, gesitueerd op het noordwesten.


WOLWEVERSHAVEN DORDRECHT
De Wolwevershaven in Dordrecht was ooit het kloppende hart van de wolindustrie. Vanaf de Gouden Eeuw speelde deze haven een sleutelrol in de handel en verwerking van wol, een industrie die zorgde voor welvaart. Wolwevers, handelaren en ambachtslieden vonden hier hun thuishaven, wat Dordrecht tot een belangrijk handelscentrum maakte. De historische pakhuizen en elegante koopmanshuizen langs de kades zijn stille getuigen van deze bloeiperiode. Vandaag de dag is de Wolwevershaven een schilderachtige locatie, die zowel bewoners als bezoekers trekt met haar unieke historische ambiance.


FAMILIE VAN SLINGELANDT
De familie Van Slingelandt was een invloedrijke Dordtse patriciërsfamilie, die van de 15e tot het einde van de 18e eeuw een prominente rol speelde in het stadsbestuur van Dordrecht. Hun politieke affiliatie veranderde in de loop der tijd van de Kabeljauwen naar de staatsgezinde factie tijdens de Republiek. De familie trouwde vaak binnen dezelfde elitekringen, waaronder de families Van Beaumont, Berck, Van Beveren, Pompe en Repelaer.

Enkele leden bekleedden belangrijke nationale functies. Govert Barthoutsz van Slingelandt (1623-1690) was ambassadeur van de Republiek, en zijn zonen, Barthout Govertsz (1654-1711) en Simon Govertsz (1664-1736), vervulden respectievelijk rollen als rentmeester-generaal van de Republiek en raadpensionaris van Holland. Tijdens de Gouden Eeuw streefde de familie naar adellijke erkenning, bewerend af te stammen van het adellijke geslacht Van Arkel. Ze verzamelden documentatie en lieten een genealogie opstellen om hun aanspraken kracht bij te zetten. In 1702 werden Barthout van Slingelandt en zijn halfbroer Govert Johan verheven tot baronnen van het Heilige Roomse Rijk door keizer Leopold I, een titel die overging op hun nakomelingen.

De Van Slingelandts waren nauw verweven met andere regeringsfamilies in Holland, en verwierven heerlijkheden om hun sociale positie te versterken. Leden van de familie werden na de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden in de Nederlandse adel ingelijfd of verheven, allen met de titel van baron.

De familie was ook betrokken bij het verwerven van landgoederen en huizen, waaronder Dubbeldam en Patijnenburg, en speelde een sleutelrol in de politieke en economische ontwikkelingen van Dordrecht en Holland. Hun invloed bleef bestaan tot na de Bataafse Revolutie, waarna de familie zich over Nederland en de koloniën verspreidde. De stamreeks van de familie begint met Cornelis Hendricksz (overleden in 1506), raad van Dordrecht, en zijn zoon Hendrick Cornelis Hendricksz (1484-na 1548), schepen van Dordrecht. Door de generaties heen, bekleedden de Van Slingelandts hoge ambten en speelden ze een centrale rol in de politieke en sociale ontwikkelingen van hun tijd.


KADASTER
Gemeente Dordrecht, sectie F, nummer 2581, appartementsindex 3.


ALGEMEEN
- Pand heeft de status van een Rijksmonument;
- Ligging in een gebied dat is aangewezen tot beschermd stadsgezicht;
- Het pand is in 1980 gesplitst in 3 appartementen;
- Bijdrage VvE € 210,- per maand;
- Voorschotbedrag energie € 500,-- per maand (op jaarbasis vindt achteraf de verrekening plaats op basis van het daadwerkelijk verbruik);
- Laag gasverbruik van circa 2.000 m³ per jaar;
- Energielabel C, geldig tot 31 oktober 2033;
- Buitenschilderwerk gehele pand uitgevoerd in april 2022;
- Ca. 2016 bitumineuze dakbedekking vervangen;
- Houten kozijnen met schuiframen en raamluiken;
- Roerende zaken die tot de woning behoren blijven achter, zoals bijvoorbeeld de spiegels boven de marmeren schouwen en de staande klok in de voorkamer van de belétage;
- VvE (Wolwevershaven 41, 41A en 41B) is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, heeft een betaalrekening en een gemeenschappelijke opstalverzekering.
- Er is geen meer jaren onderhoud planning/ begroting en er wordt op verzoek vergaderd. De VvE wordt intern beheerd;
- Diverse raamluiken;
- Diverse voorzetwanden;
- Diverse ledenradiatoren (gedeeltelijk met omkastingen met gietijzeren hekwerk);
- Isolatieglas alleen ter plaatse van de slaapkamer op de begane grond/ souterrain (lichthof).

TECHNISCHE INSTALLATIES
- Verdeelinrichting meterkast bestaat uit: 8 groepen, een krachtgroep, 3 aardlekschakelaars en 2 hoofdschakelaars;
- Verwarming en warmwatervoorziening via een gasgestookte cv-combiketel Intergas inclusief boiler (productiejaar onbekend, ca. 19 jaar oud);
- Hydrofoorinstallatie (ten behoeve van het hele pand) voor goede waterdruk;
- Mechanische ventilatie in de badkamer;
- Intercominstallatie;
- G4 gasmeter t.b.v. nr. 41 (en een G16 gasmeter t.b.v. het gehele pand);
- Telefoon en televisie-aansluiting.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 675.000 k.k.
Status
Beschikbaar
Oplevering
In overleg
Adres
Wolwevershaven 41
Postcode
3311 AW
Plaats
Dordrecht

Bouw

Soort woonhuis
Grachtenpand, Geschakelde woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1729
Onderhoud binnen
Goed
Onderhoud buiten
Goed
Bijzonderheden
Beschermd stads- of dorpgezicht, Toegankelijk voor ouderen, Toegankelijk voor gehandicapten

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 260m²
Perceeloppervlakte
ca. 278m²
Inhoud
ca. 900m³

Indeling

Aantal kamers
5
Aantal slaapkamers
3
Aantal verdiepingen
2
Voorzieningen
Mechanische ventilatie, Rookkanaal, Glasvezel kabel

Energie

Energielabel
C
Isolatie
Voorzetramen
Warm water
C.V.-ketel
Verwarming
C.V.-ketel, Open haard, Mogelijkheid voor open haard
Ketel
Intergas (2014, Combi-ketel, Eigendom)

Buitenruimte

Ligging
Aan het water, Aan rustige weg, In centrum, Vrij uitzicht
Tuin
Plaats
Plaats
Noordwest, 14m², 306×472cm
Schuur
Inpandig
Faciliteiten schuur
Voorzien van elektra

Ligging & Locatie

[ { "address": "Wolwevershaven 41", "zipCode": "3311 AW", "city": "Dordrecht", "lat": 51.8180569, "lng": 4.6646928, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms