Uit de kunst

Westerstraat 129a Enkhuizen

UIT DE KUNST – Haute Culture in de Haringstad

Alsof je in een schilderij van Springer stapt, zo voelt het om door de Westerstraat te wandelen. Wanneer je door Enkhuizen loopt, dan is de hoeveelheid monumentale panden vrij overweldigend in dit prachtige stadje aan het IJsselmeer.

De Haringstad Enkhuizen, maakte haar kooplieden rijk met de haringvisserij en de reizen met de WIC en de VOC. Tegenwoordig is Enkhuizen onderdeel van Seed Valley voor de zaadveredeling en biotechnologie en heeft het een rijke zeil-industrie.

In 1870 opende de Rijks Hoogere Burgerschool zijn deuren. Aan het einde van de 19e eeuw werd besloten tot nieuwbouw en in 1902 werd de nieuwbouw geopend. Een schitterend, in eclectische stijl ontworpen gebouw met fraaie details zoals de invulling met mozaïek in de boogtrommels, de sierverbanden in het metselwerk, de rondbogen boven de ramen in het middenrisaliet en de verdeling in zes traveeën. Nadat hier vele jaargangen jongens en meisjes hun voortgezet onderwijs volgden en de gangen om het uur gevuld waren met druk geklets en schoenen onderweg naar de volgende les, voldeed het gebouw niet meer aan de maatstaven voor onderwijs. Gelukkig werd het pand herbestemd. In één gedeelte werden appartement gebouwd, in het andere deel vind je een van de mooiste huizen van Nederland.


HET HUIS – CHARME KENT GEEN DIMENSIES
Westerstraat 129a is een eigen universum, buitencategorie. Iedereen die deze plek bezoekt wordt geraakt en zucht ‘Wow’. Met een woonoppervlak van 600 m2, plafonds van bijna 5 meter hoog en een hal van 15 meter hoog, , kent dit gemeentelijke monument nagenoeg geen gelijke. Maar wat misschien nog meer bijzonder is dan de ruimte is de charme, warmte, gezelligheid die deze gigant tegelijk kenmerkt. Door de bewoners is het huis met liefde en zorg verbouwd, gerestaureerd en de 21ste eeuw ingeloodst. Originele elementen werden bewaard, structuren zichtbaar gemaakt en dit werd gecombineerd met moderne en hedendaagse interieurelementen. En dat werkt wonderwel, als drop met chocolade, roze met rood en als ijs met koffie. Omdat de volumes groot zijn, hebben de huidige bewoners gekozen voor passende meubelstukken; klein en fijn houdt hier het hoofd niet boven water, dus het mag groot en boven alles met persoonlijkheid zijn.

You’re in the middle of a city but you can arrive by boat…LOCATIE
Enkhuizen is een prachtig plaatsje, op en top Hollands, vol historie en verhalen. En het is de stad met de meeste gekke straatnamen: Tussen Hel en Vagevuur, Hoerejacht, Drie Groene Eikels, Vette Knol, Vrijdom. Allemaal hebben ze een grappige toedracht, en er is zelfs een wandelroute met alle bijbehorende informatie langs alle straten. Alle voorzieningen zijn er aanwezig en Enkhuizen is met drie kwartier van Amsterdam, een klein uurtje van Schiphol, Almere en een goed uur van Zwolle, verrassend goed ontsloten.

It seems like a world away, but it’s only 40 minutes from Amsterdam…

Deze plaats met het IJsselmeer voor de deur leeft met het water; het Zuiderzeemuseum -dat met regelmaat naast de vaste collectie interessante wisselende exposities heeft- verbeeldt op fraaie wijze hoe het leven was ten tijde van het wassende water van de Zuiderzee. Maar vandaag de dag nog is Enkhuizen een geliefde havenplaats, en veel watersporters komen graag aanleggen voor ze hun rondje IJsselmeer-Wadden-IJsselmeer hervatten. Met de historische Drom als ijkpunt, tegenwoordig film- en theaterhuis. De Westerstraat is de hoofdstraat van Enkhuizen, met de meeste winkels en veel historische panden. De Oude HBS ligt centraal aan de Westerstraat, tegenover de grootste kerk van Enkhuizen. Dat biedt iets unieks: midden in de stad wonen op een oppervlak en met een buiten en privacy die normaal zijn voorbehouden aan het platteland: ‘the best of both worlds’.

640 m2 of endless space that can feel really small/intimate


DE TOUR: BEGANE GROND (207 M2)
Het huis heeft een fors perceel, van 640 m2 en heeft een flinke voortuin (het voormalige schoolplein), omgeven door beukenhaag en met fraaie oprit. Er is een speelveldje voor de kinderen, met een trampoline en een schommel. De beglaasde dubbele deur met siersmeedwerk is een passende opmaat voor de woning. De entree bevindt zich in de corridor rechts naast het huis (vroeger was dit de steeg waardoor de leerlingen naar de fietsenstalling reden) en leidt naar de grote hal die de ruimtes verdeelt én verbindt. De hal is het centrale punt in het huis van waaruit alle ruimten bereikbaar zijn. De 15 meter hoge hal voelt als de binnenplaats van een kasteel en is een fantastische plek voor diners, concerten. Het huis is met visie en als concept gerenoveerd, en aangepast als woonhuis. De rondbogen zijn bewaard gebleven, er zijn loggia’s, trappen, verbindende steunbalken en de plafonds zijn op plaatsen 15 meter hoog; het is een compositie die rechtstreeks uit het brein van M.C. Escher lijkt te zijn gekomen.

It looks like a castle…but it used to be a school!

Rechts de woonkeuken en zitkamer. Twee schitterende ruimtes en suite, piekfijn afgewerkt. Op de vloer een fraaie vuren vloer met een greywashafwerking. In de muuraanzetten die herinneren aan de twee lokalen waar deze vertrekken uit bestonden, zijn vier inbouwkasten aangebracht. Er is een fijne open haard: een prachtplek om met je kind de Donald Duck te lezen. Tevens is er rechts om het hoekje in de keuken een provisie inloopkast voor de voorraad.

Dan de keuken. Deze is geheel op maat ontworpen en gemaakt voor dit huis. En al deze elementen -van keuken tot badkamer tot kast- is de hand van de huidige bewoners te zien. De keuken is industrieel van aard, met een spoel- en werkeiland, een separate ijskast, een groot, professioneel en vrijstaand zespits gasfornuis met dubbele ovens. Ideaal voor familiediners waarbij een lang gedekte tafel in de centrale hal garant staat voor een gezellig samenzijn met heel veel gasten.

A father making family dinner…or a chef in a restaurant?

In de zitkamer een grote openhaard en openslaande deuren naar de tuin. In de wand een bovenlicht naar de hal, met de houten sponningen en de ruwe baksteen erachter in het zicht; een spannend samenspel tussen ruw en rauw, en glad en gepolijst. Uiterst achter in de gang de WC en de trap naar de verdieping. Links de studeerkamers en suite met aan beide zijden mezzaninevloeren die -naast een werk- en speelfunctie- de rol nemen om structuur te bieden in de ruimte en daarmee de grote volumes wat intiemer te maken. In de ene hoek is het serieuze werk, aan de achterzijde is de speelhoek met een touwladder en een heuse glijstang om als de brandweer naar beneden te gaan.

What looks like work…could turn into play


NAAR BOVEN (177 M2)
De klassieke bordestrappen van glad eiken met smeedijzeren leuningen naar de verdiepingen, komen uit op een tussenlid (?) met aan weerszijden mooie vista’s over de hal. De hoge plafonds en het grote oppervlak gaan uitstekend samen met statement vintage meubelen, die hier dan ook prachtig tot hun recht komen. Aan weerszijden twee royale kamers. Iedere kamer heeft een eigen ambiance en zijn licht door de grote raampartijen. Vanaf de entree rechts een ruime kamer, viooltjesblauw, met een eigen badkamer, met een inloopdouche, een WC en een wastafel. Aan de achterzijde rechts de oudroze kamer, met een prachtig uitzicht op de binnenstad.

What do you dream about …in a place like this?

Aan de linkerzijde nog een kinderkamer in zachtgeel, met een hoogslaper. Voorts aan deze zijde de ouderslaapkamer, in een kalm duifblauw. De bijna verdiepingshoge spiegel verraadt hoe groot het hier eigenlijk is. Aansluitend een prachtige badkamer met ligbad, inloopdouche, WC en dubbele wastafels. Klapstuk op deze verdieping is misschien wel de walk-in-closet met een vrije hoogte van 5 meter aan opbergmogelijkheden. Een eigen winkel die toegankelijk is met een heuse electrische lift om ook kledingstukken van de bovenste plank te kunnen pakken.

Is it a house…or a department store?
KAPVERDIEPING (190 M2)
De wenteltrap naar de zolder, en die is precies zoals een zolder moet zijn met een vloeroppervlak van circa 177 m2 en een entresol van 12,5 m2 ruimte te over. Er is genoeg ruimte voor de pingpong- en voetbaltafel, de boksbal en het dartboard, zodat tijdens er tijdens regenachtige middagen meer dan genoeg vermaak is. Er is plek voor tentoonstellingen en, er is hier een bioscoopzaal gemaakt; 25 klassieke, pluche bioscoopstoelen en een groot scherm zorgen hier voor urenlang vermaak.

Do you have tickets …for the cinema?

Voorts nog een skylounge annex slaapvertrek met trapje te bereiken, met een daglicht en glazen wanden. Ook hier ervaar je weer hoe heerlijk ruimte is: je loopt onder de kamer door, die als het ware ‘hangt/zweeft’ tussen de prachtige balken.

The Sky is the limit…so they say


NAAR BUITEN
Aan de voorzijde van de woning rechts de overdekte corridor naar de achtertuin. Pal zuid. Hier zijn twee gazonnetjes, en meerdere terrassen. Een prieeltje, begroeid met druivenranken, in het midden met de eettafel voor zomerse avonden. Er is een garage van ruim 40 m2 voor een auto die ook bruikbaar is als klus- en opslagruimte. In de tuin nog een schuur voor stalling van fietsen, tuinspullen, kussens en andere attributen.

There’s more wonderland to discover if you feel like it…


GEMEENTELIJK MONUMENT
De Rijks Hoogere Burgerschool is een gemeentelijk monument. En terecht! Vaak horen we: 'Een monument, dan mag je toch niks?' Gelukkig is dat al lang niet meer het geval. Klein onderhoud dat het monument niet verandert, zoals schilderwerk in dezelfde kleur, binnen of buiten, is altijd mogelijk. Grotere werkzaamheden zoals wijzigingen aan de structuur, gevels of daken vereisen echter een vergunning.


VERDUURZAMINGSLABEL
Redres is dol op bijzondere objecten, monumenten en industrieel erfgoed. Het zijn, evenals dit heerlijke huis, gebouwen die geheel eigen behoeften hebben voor wat betreft onderhoud en verduurzaming. Vanwege hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat zeker niet en er valt op dat vlak dus nog veel winst te behalen. Om die reden heeft de verkoper onderzoek laten doen en een rapport laten opmaken voor verduurzamingsoplossingen waarbij rekening is gehouden met de monumentale status van het pand. Verkoper heeft als uitvoering van dit plan inmiddels zonnepanelen laten plaatsen, een laadpaal voor de electrische auto en een aantal andere energiebesparende (voorzetramen) maatregelen genomen. Het pand heeft nu een Verduurzamingslabel® C. Het rapport is beschikbaar voor eventuele verdere verduurzamingsoplossingen naar een B-label.

NIEUW: ISDE SUBSIDIE NU OOK VOOR MONUMENTEN
Als eigenaar-bewoner van een monument kom je vanaf 2024 ook in aanmerking voor ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen (zoals glas-, gevel-, dak-, en vloerisolatie), een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Deze subsidies hebben speciale voorwaarden om de integriteit van monumenten te waarborgen en ze energiezuiniger te maken. Meer weten? Voor details over de voorwaarden en het verzekeren van een succesvolle aanvraag kun je bij ons terecht. www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/isde-voor-monumenteigenaren


KORTOM
Dit imposante en inspirerende huis, het pakt je helemaal in. Hier wonen is een ‘once in a lifetime’ ervaring met eindeloos veel mogelijkheden. Het vertelt over uitgebreide diners die worden gekookt, films die worden gekeken, theater try-outs en concerten die plaatsvinden, groepen ontvangen, over eindelijk dat boek schrijven, over feestelijke zaterdagavonden met het huis vol lichtjes en stemmen en over zondagochtenden langzaam ontwaken. Over een leven in schilderachtig Enkhuizen, het Ijsselmeer, niet ver van Amsterdam, Schiphol en omstreken. Over een plek om iedereen uit te nodigen of intiem met elkaar te zijn. We laten het huis graag voor zich spreken. Ga mee op avontuur en neem voor een bezichtiging contact met ons op.

“It’s truly magical & all together a place of inspiration, tranquility & adventure at the same time” – Elisa, logee

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 1.850.000 k.k.
Status
Beschikbaar
Oplevering
In overleg
Adres
Westerstraat 129 a
Postcode
1601 AE
Plaats
Enkhuizen

Bouw

Soort woonhuis
Herenhuis, Halfvrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1880
Onderhoud binnen
Goed
Onderhoud buiten
Goed
Bijzonderheden
Monumentaal pand, Monument, Erfgoed

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 605m²
Perceeloppervlakte
ca. 640m²
Oppervlakte woonkamer
ca. 91m²
Inhoud
ca. 2.966m³

Indeling

Aantal kamers
12
Aantal slaapkamers
5
Aantal badkamers
2
Aantal verdiepingen
4
Voorzieningen
Zonnepanelen

Energie

Energielabel
C
Isolatie
Gedeeltelijk dubbel glas
Warm water
C.V.-ketel
Verwarming
C.V.-ketel
Ketel
gasgestookte doorstromer Remeha WHiC56 (2018, Combi-ketel, Eigendom)

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, In centrum, Beschutte ligging
Tuin
Achtertuin, Voortuin
Achtertuin
Zuid, 208m², 1600×1300cm

Garage

Soort garage
Vrijstaand steen
Capaciteit
1
Afmetingen
45m², 636×700

Ligging & Locatie

[ { "address": "Westerstraat 129", "zipCode": "1601 AE", "city": "Enkhuizen", "lat": 52.7029141, "lng": 5.2862182, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Plattegronden

Westerstraat 129 a, Enkhuizen plattegrond-0
Westerstraat 129 a, Enkhuizen plattegrond-1
Westerstraat 129 a, Enkhuizen plattegrond-2
Westerstraat 129 a, Enkhuizen plattegrond-3

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
}