WESTERSTRAAT 129A, ENKHUIZEN
.
Voormalige HBS in hartje Enkhuizen – royaal 600 m² karakter, 15 meter hoog atrium een plek voor wonen, werken én samenleven
.
Dit is het type huis dat in Amsterdam of een andere grote stad in Nederland niet meer te vinden is. En toch ben je vanuit Enkhuizen in 40 minuten bij Amsterdam. In de Westerstraat in Enkhuizen staat een monumentaal gebouw vol licht en ruimte. Een voormalige school, met een verhaal, nu een woning die allesbehalve doorsnee is. Met een centrale hal van 15 meter hoog, plafonds tot vijf meter en ruim 600 m² woonoppervlak, een plek waar het leven word gevierd en werk en betekenis samenkomen.
Wandelen door de Westerstraat in Enkhuizen voelt alsof je door een schilderij van Springer loopt. Dit pittoreske stadje aan het IJsselmeer staat vol met prachtige monumentale panden die je blijven verrassen. Een van de redenen waarom steeds meer mensen van buiten de gemeente hun weg naar Enkhuizen hebben gevonden. Op Westerstraat 129a staat het indrukwekkende gebouw van de voormalige Rijks Hoogere Burgerschool (HBS) uit 1870. Het rechterdeel van dit unieke pand is nu te koop, terwijl het linkerdeel, waarin appartementen zijn gerealiseerd, buiten de verkoop valt.
Wat het pand echt bijzonder maakt, is de combinatie van charme, warmte en gezelligheid die het uitstraalt. De huidige bewoners hebben het huis met veel liefde gerestaureerd en gemoderniseerd, waarbij originele elementen zijn behouden en gecombineerd met hedendaagse interieurelementen. Deze mix van oud en nieuw geeft de woning een bijzondere uitstraling.
GESCHIEDENIS VAN DE RIJKS HBS IN ENKHUIZEN
De Rijks Hoogere Burgerschool opende in 1870 haar deuren in Enkhuizen. Aan het einde van de 19e eeuw werd een nieuw pand gebouwd, dat in 1902 werd geopend. Het gebouw werd ontworpen door rijksbouwmeester U.J. van der Meulen in een rijk uitgevoerde eclectische stijl, kenmerkend voor de onderwijshuisvesting van die periode. Typisch zijn de mozaïeken in de boogtrommels, het siermetselwerk en de rondbogen boven de ramen. Het gebouw heeft jarenlang als school gefunctioneerd en is later herbestemd. Een deel werd omgebouwd tot appartementen, terwijl het andere deel nu een van de meest karaktervolle woningen van Nederland is. Bedrijfsbestemming is ook aanwezig.
DE TOUR: BEGANE GROND (207 M²)
Het pand staat op een ruim perceel van 640 m² met een grote voor- en achtertuin. Het voormalige schoolplein, omringd door een beukenhaag en een oprit, biedt tevens een speelveldje voor kinderen. Via de sierlijke dubbele voordeur met smeedijzeren details kom je in de woning. Een lange gang leidt naar een indrukwekkende hal van 15 meter hoog, die het hart van het huis vormt. Vanuit deze hal zijn alle ruimtes toegankelijk.
Aan de rechterkant bevinden zich de woonkeuken en de zitkamer, beide en suite en prachtig afgewerkt met een vuren vloer en een open haard. De op maat gemaakte keuken heeft een industrieel karakter en is voorzien van een groot zespits gasfornuis met dubbele ovens en een spoeleiland. Vanuit de keuken heb je toegang tot een zonnig terras op het zuiden. Links van de hal bevinden zich studeerkamers met mezzaninevloeren die dienen als werk- en speelruimte. Verderop in de gang vind je een wc en een trap naar de eerste verdieping.
EERSTE VERDIEPING (177 M²)
Een klassieke bordestrap leidt naar de eerste verdieping, waar hoge plafonds en royale kamers een prachtig decor vormen voor kunst, vintage meubels of eigentijdse interieurs. Rondom de centrale vide bevinden zich vier slaapkamers, een pantry, een wasruimte en twee badkamers. Grote ramen zorgen voor veel licht en zicht op de stad.
De master bedroom beschikt over een eigen badkamer en een waanzinnige inloopkast van vijf meter hoog, bereikbaar via een elektrisch liftplateau. Dankzij de doordachte indeling is deze verdieping flexibel te gebruiken. Denk aan een aparte studio voor logees, een werkvleugel aan huis of als meergeneratiewoning waarbij privacy en gezamenlijkheid moeiteloos samengaan.
KAPVERDIEPING EN VLIERING (190 M² + 30 M²)
De zolderverdieping biedt volop ruimte voor ontspanning of werk: nu ingericht met een loungehoek, pingpongtafel en bioscoopopstelling, maar ook geschikt als atelier, yogaruimte of kantoor aan huis. De open indeling, nokhoogte en daglicht maken het een inspirerende bovenverdieping. Boven de zolder ligt een compacte vliering met extra slaap- of werkruimte, grenzend aan de vide. Ideaal als logeerplek, tienerkamer of opslag. Zo ontstaat er een woonhuis met lagen – letterlijk en figuurlijk – dat zich aanpast aan zijn bewoners.
NAAR BUITEN
De woning beschikt over een mooie brede stadstuin aan de voorkant (noorden) en de achterkant (op het zuiden) met een heerlijk terras en een prieeltje. De tuin biedt zowel ochtend- als middagzon en is volledig besloten. Vanaf het achterste deel van de tuin kijk je uit op de historische daken en torens van de binnenstad. Door de brede opzet zijn er volop mogelijkheden voor het aanleggen van een veranda, buitenkeuken of extra zitplekken op verschillende momenten van de dag.
Aan de achterzijde van de school is ook de garage gesitueerd. Deze biedt plaats aan één tot twee auto’s en is hoog en diep genoeg voor bijvoorbeeld een aanhanger, motorfiets of boottrailer. Er is een oplaadpunt voor elektrische auto's aanwezig. De ruimte is bovendien ideaal voor wie graag klust of op zoek is naar een praktische werkplaats aan huis: droog, ruim en goed bereikbaar. Vanuit de achtertuin kijk je direct uit op de gracht, waarachter het open water richting het IJsselmeer begint. Een inspirerende buitenruimte waar praktisch gebruik, rust en esthetiek samenkomen.
LOCATIE ENKHUIZEN
Enkhuizen, een historische Haringstad, ligt aan het IJsselmeer en is rijk aan verhalen en karakter. De stad is goed bereikbaar vanuit Amsterdam, Schiphol, Almere en Zwolle. Met de auto is Enkhuizen bereikbaar via de N307(Houtribdijk richting Lelystad) en de A7 richting Amsterdam, Hoorn en Leeuwarden. Het intercitystation Enkhuizen ligt op loopafstand en biedt een directe verbinding met Amsterdam Centraal (ca. 60 minuten). Schiphol is bereikbaar in circa 50 minuten.
De stad zelf biedt een breed scala aan voorzieningen: basisscholen, middelbare scholen, winkels, horeca, musea, watersportfaciliteiten en het bekende Zuiderzeemuseum. Een historische stad met alle comfort van nu.
Enkhuizen is daarmee een aantrekkelijk alternatief voor wie in Amsterdam of ’t Gooi zoekt, maar niet wil inleveren op ruimte, sfeer of vrijheid. In plaats van kiezen voor minder, kies je hier bewust voor méér – meer meters, meer karakter en meer mogelijkheden, op een plek waar het leven rustiger en vrijer voelt, maar het culturele aanbod overeind blijft.
Het object is ook interessant voor buitenlandse kopers. De combinatie van monumentale allure, ligging aan het IJsselmeer, nabijheid van Amsterdam en instapklare staat maakt het aantrekkelijk voor expats, cultuurminnaars of investeerders die op zoek zijn naar een bijzondere uitvalsbasis in Nederland.
VOOR WIE IS DE OUDE HBS IN ENKHUIZEN?
Deze woning past niet in een standaard doosje – en dat is precies de aantrekking. Door de royale opzet en de functionele indeling is het gebouw geschikt voor:
– Erfgoed liefhebbers: karakter, onbegrenste ruimte en mogelijkheden
– Meergeneratiewonen: ouders, kinderen, grootouders – ieder een eigen vleugel.
– Co-housing: een gedeeld woonproject met vrienden of gelijkgestemden.
– Wonen en werken aan huis: atelier, kantoor, studio, praktijk – het is allemaal mogelijk.
– Creatieve makers: met ruimte voor kunst, muziek of ontwerp.
– Verzamelaars of ontwerpers: voor wie collectie, presentatie en opslag wil combineren.
– Actieve senioren of Knarrenhof-concept: zelfstandig wonen in verbondenheid.
– Educatief of cultureel gebruik: ruimte voor retraites, workshops of residenties.
– Mantelzorg of zorgwoning: gescheiden woondelen met onderlinge nabijheid.
– Groot gezin of samengesteld gezin: met voldoende ruimte en eigen plek voor iedereen.
– Maatschappelijke invulling: stichting, wooncoöperatie, erfgoedinitiatief.
10 REDENEN OM DEZE SCHOOL TE KOPEN
1. Meer dan 600 m² wonen op een van de mooiste plekken van Enkhuizen
2. Centrale hal van 15 meter hoog – monumentale beleving in huis
3. Historisch gebouw met architectonische waarde
4. Sfeervolle tuin op het zuiden, met terrassen, torenuitzicht en mogelijkheden voor uitbreiding
5. Zolder als bioscoopruimte, lounge of creatieve werkplek
6. Flexibele indeling (evt. splitsing) voor wonen, werken en combineren
7. Bereikbaarheid per trein én auto: Amsterdam ca. 40minuten
8. Voorzieningen en cultuur op loopafstand
9. Gemeentelijk monument met verduurzamingslabel C
10. In aanmerking voor ISDE-subsidie voor verdere verduurzaming
GEMEENTELIJK MONUMENT EN DUURZAAMHEID
De voormalige Rijks Hoogere Burgerschool is een gemeentelijk monument.. Het pand heeft een Verduurzamingslabel® C, dankzij maatregelen zoals zonnepanelen en een laadpaal. Verdere verduurzaming naar een B-label is mogelijk met een beperkte investering.
ISDE-SUBSIDIE VOOR MONUMENTEN
Sinds 2024 kunnen ook eigenaren van monumenten gebruikmaken van de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) voor energiebesparende maatregelen. Dit biedt financiële ondersteuning voor verduurzaming, zoals het aanbrengen van isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Waar monumenten voorheen niet in aanmerking kwamen, is er nu ruimte voor maatwerk zonder afbreuk te doen aan het historische karakter.
KORTOM
De Oude HBS is niet zomaar een gebouw, maar een plek met een verhaal, een bestemming voor iedereen die waarde hecht aan ruimte, vrijheid en kwaliteit. Met zijn combinatie van historie, karakter en mogelijkheden is dit een woning waar je je leven omheen kunt bouwen. Een plek waar je groeit, deelt, creëert – en thuiskomt.
Meer weten of een afspraak maken? Redres laat het graag zien. Liever samen. Liever anders. Liever hier.