Omschrijving

KRAAIENDIJK 12 & 14 TE HEIJNINGEN

Zeer fraai monumentaal boerderijcomplex met ruimte voor al uw ondernemingswensen

Langs de oude dijkweg, met zo nu en dan eens een huis, een plukje groen en een aaneenschakeling van prachtige vergezichten, vinden we de lange oprit naar een prachtig erf. In Heijningen, aan de befaamde Kraaiendijk – ooit ook de plek waar Fort Oranje de wacht hield – ligt deze fraaie boerderij met grote schuur, waarvan de woning dateert van 1840 en de schuur van 1912.

De woning is een karakteristiek bouwwerk, evenals de schuur. Dat vond met bij de Rijksdienst ook, want het boerderijcomplex is aangemerkt als Rijksmonument. Het woonhuis heeft een flink woonoppervlak, met 251 m². De bijbehorende schuur, met de hoge kap en de gewolfde uiteinden, heeft een oppervlak van 637 m² en biedt daarmee meteen een legio doeleinden.

Thans heeft de woning (Kraaiendijk 12) een woonbestemming en de schuur (Kraaiendijk 14) de bestemming maatschappelijke doeleinden. Het wordt als 1 geheel te koop aangeboden. Gesplitste verkoop is vooralsnog niet mogelijk.

De schuur vervult meerdere rollen. Er is een fantastische bedrijfswoning in gevestigd, een spiritueel centrum, aan de achterzijde twee slaapkamers die ook geschikt zijn als studio voor Bed & Breakfast en er zit een dojo. Het oorspronkelijke bakhuisje aan de voorzijde van het perceel fungeert ook als B&B ruimte en aan de achterzijde vind men nog een extra berging e?n een tweede B&B.

Om de boerderij, de schuur en de opstallen ligt een sprookjesachtige tuin van een ruim 1 hectare. Het geheel wordt omgeven door akkers, waardoor de privacy hier optimaal is. Heijningen is in het verleden een strategische plek geweest in de Hollandse Waterlinie en kent dientengevolge een kleurrijke geschiedenis. Napoleon kwam hierheen met zijn leger en versterkte de forten in deze regio, tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog waren hier manschappen gelegerd en doken burgers onder, en later, in 1953, zorgde een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij voor één van de grootste natuurrampen van de 20ste eeuw: de Watersnoodramp. Nu is het hier een lusthof, ook dat een teken van veerkracht.


WOONHUIS (KRAAIENDIJK 12) - WOONBESTEMMING
Het woonhuis aan de voorzijde is een plaatje, maar is wel toe aan een liefdevolle opknapbeurt. De monumentale woning dateert uit omstreeks 1840 en op die leeftijd zijn er bepaalde moderniseringen en ingrepen nodig om het interieur en exterieur weer conform de huidige maatstaven te krijgen.

TIP: Een Rijksmonument is vrijgesteld van een energielabel, maar in de toekomst zou daar beslist verandering in kunnen komen, omdat ook Rijksmonumenten verduurzaming verdienen, en een energielabel een prachtige drijfveer is gebleken. Heeft u interesse om eens te horen wat er moet gebeuren voor een C-, B- of zelfs een A-label? Wij hebben de handen ineengeslagen met een bureau dat gespecialiseerd is in ondermeer het in kaart brengen van de verduurzaming van monumenten. Immers, juist bij verkoop en aankoop van een monumentaal object, en de daaropvolgende restauratie – of renovatie –, zijn voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen de gunstigste momenten. Het verduurzamingslabel® is dan een goede leidraad om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen nemen.


BOERDERIJ (KRAAIENDIJK 14) – MAATSCHAPPELIJKE DOELEINDEN
De woonboerderij is gesplitst in een leefgedeelte, (bedrijfswoning) en anderzijds een royale gemeenschappelijke ruimte. Het leefgedeelte bevindt zich gezien vanaf de entree aan de rechterzijde van de schuur. De indeling van de bedrijfswoning is als volgt:

Begane grond
Een keurige entree met zeer ruime hal geeft toegang tot een praktische bergkast, een WC met zwevend closet en fonteintje, en een woonkeuken. De woonkeuken is zeer ruim van opzet en ingericht met een L-vormige hoekopstelling met volop bergladen. Er is een vijfpits gaskookplaat, een koelvriescombinatie en een afzuigkap.

De sfeervolle woonkamer is een heerlijke ruimte waar nog diverse elementen van de vroegere ruimte te herkennen zijn. De woonkamer heeft veel natuurlijke lichtinval door de diverse raampartijen. Via twee openslaande deuren is de buitenruimte te bereiken. In de woonkamer zorgt de openhaard voor warmte en gezelligheid.

Vanuit de woonkamer is er een lange hal toegankelijk die toegang geeft tot zes slaapkamers, een volledig betegelde badkamer en een toiletruimte. De badkamer is voorzien van een tweede WC, een wastafel, inloopdouche met dubbele douchekop en mechanische ventilatie. De 2 slaapkamers aan de achterzijde zijn ook geschikt (te maken) als B&B.


Gemeenschappelijke ruimte
De gemeenschappelijke ruimte bevindt zich vanaf de voorzijde gezien aan de linkerzijde van de schuur tot ongeveer de helft. De bedrijfswoning loopt aan de achterzijde hier omheen. De indeling van de gemeenschappelijke ruimte is als volgt:

Begane grond
Via een aparte entree komt men in een ontvangstruimte met toegang tot een wasruimte met aansluitingen voor de wasmachine en wasdroger, meterkast, trapopgang naar de verdieping en de entree naar een sportruimte, de dojo. Deze ruimte wordt momenteel gebruikt als Aikidoschool. De omvangrijke zaal kenmerkt zich door de hoge plafonds.

Eerste verdieping
Overloop met toegang tot een ruime kleedkamer met hierin een badkamer/ WC met drie separate WC’s, een douchegelegenheid en drie wastafels. In de kleedkamer bevindt zich ook een berging met opstelplaats van een Cv-combiketel. Aansluitend een gang met een hobbyzolder en werkplaats. Aan het einde van de gang een deur met toegang tot een grote ruimte van circa 100 tot 150 m2.

Zolder
Via een vaste trap is de zolder bereikbaar: ruim 35(!) meter lang en bijna 10 meter breed. Deze royale ruimte kan volledig naar eigen indeling worden ingedeeld.


B&B 1 (BAKHUISJE)
Dit was het bakhuisje, of het washuisje – het is niet geheel duidelijk –, maar wat ís het gezellig! Deze B&B staat aan de voorzijde van het perceel en heeft een snoezig formaatje van circa 12 m². De B&B is gezellig en knus ingericht en wordt verwarmd door een sfeervolle houtkachel.

B&B 2
De tweede B&B is op de achterzijde van het perceel gelegen en beschikt over een keuken met alle wenselijke inbouwapparatuur, een woongedeelte, een slaapgedeelte en een badkamer met WC, wastafel en aansluitingen voor de wasmachine/ -droger.

BUITEN
En dan de tuin, dat is een sprookje dat al begint bij de oprijlaan. Het totale perceel meet ruim 12.000 m2 en de landschappelijke aanleg zorgt dat je ontkoppelt van de drukte van alledag. Er is een ruim terras en je kunt er heerlijk ronddwalen over de paadjes dieper de tuin in. Ook is er een vijver met een brug en zijn er diverse parkeermogelijkheden op eigen terrein.


BESTEMMING
Thans heeft de woning (Kraaijendijk 12) een woonbestemming en de schuur (Kraaijendijk 14) de bestemming maatschappelijke doeleinden. Het wordt als één geheel te koop aangeboden. Gesplitste verkoop is vooralsnog niet mogelijk.

Artikel 11 Maatschappelijk
11.1 Bestemmingsomschrijving
De voor 'Maatschappelijk' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a. maatschappelijke voorzieningen;
b. een vergaderaccommodatie, met daaraan ondergeschikte horeca-activiteiten ten dienste van de hoofdfunctie, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'vergaderaccommodatie';
c. een zorgboerderij voor dag- en nachtverblijf, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding ' zorgboerderij';
d. een bedrijfswoning, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning';
met daarbij behorende:
e. toegangswegen, -paden en overig verblijfsgebied;
f. parkeervoorzieningen;
g. groenvoorzieningen;
h. erven en tuinen;
i. waterhuishoudkundige voorzieningen.


SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN EN RESTAURATIE
Deze prachtige boerderij is een Rijksmonument. Voor woonhuisrijksmonumenten kan sinds 2020 een aanvraag worden gedaan voor de Subsidie Woonhuismonumenten. Jaarlijks is hier circa 57 miljoen euro voor beschikbaar. De subsidie vervangt de vroegere fiscale regeling voor aftrek van monumenten. Met de subsidie kunnen bewoners het onderhoud deels financieren, zoals schilderwerk, goten en regenpijpen repareren, dak herstel, voegen repareren, kozijnen herstellen en de fundering repareren. Eigenaren kunnen elk jaar na afloop van het onderhoud subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38 procent van het subsidiabele bedrag.


BIJZONDERHEDEN
Gas- en septictanks aanwezig en er zijn twee bliksemafleiders op het terrein. Zowel de woning als de schuur zijn geregistreerd als Rijksmonument.


KORTOM
In Heijningen is ruimte genoeg om al uw dromen waar te maken. Zin gekregen om eens een kijkje te komen nemen? We laten u dit spectaculaire ensemble graag zien.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 1.360.000 k.k.
Status
Beschikbaar
Oplevering
In overleg
Adres
Kraaiendijk 12 14
Postcode
4794 SE
Plaats
Heijningen

Bouw

Soort woonhuis
Bungalow, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1840
Onderhoud binnen
Redelijk
Onderhoud buiten
Redelijk
Bijzonderheden
Monument

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 960m²
Perceeloppervlakte
ca. 1,2ha
Overig oppervlakte
ca. 195m²
Inhoud
ca. 6.900m³

Indeling

Aantal kamers
13
Aantal slaapkamers
13
Aantal verdiepingen
6
Voorzieningen
Schuifpui, Dakraam

Energie

Warm water
C.V.-ketel
Verwarming
C.V.-ketel
Ketel
(Combi-ketel, Eigendom)

Buitenruimte

Ligging
Vrij uitzicht, Landelijk gelegen
Tuin
Tuin rondom

Ligging & Locatie

[ { "address": "Kraaiendijk 12", "zipCode": "4794 SE", "city": "Heijningen", "lat": 51.6708487, "lng": 4.416513, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Plattegronden

Kraaiendijk 12 14, Heijningen plattegrond-0
Kraaiendijk 12 14, Heijningen plattegrond-1
Kraaiendijk 12 14, Heijningen plattegrond-2
Kraaiendijk 12 14, Heijningen plattegrond-3
Kraaiendijk 12 14, Heijningen plattegrond-4

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
}