LANDELIJK WONEN IN EEN IDYLLISCHE BOERDERIJ MIDDENIN DE RANDSTAD
Zoals op schilderijen van de oude meesters: polders met rietkragen, molens, koeien en Hollandse wolkenluchten, zo is het hier nog steeds. Molenaarsgraaf is een pittoresk lintdorp in de Alblasserwaard, gelegen in de gemeente Molenlanden en een oase van rust en ruimte, midden in de Randstad. De historische woonboerderij (rijksmonument) dateert uit de 17e - 18e eeuw en is begin jaren ’70 van de vorige eeuw voor het laatst gerestaureerd. De boerderij is zeer authentiek en geeft anno nu nog steeds goed zicht op hoe er oorspronkelijk gewoond werd op een boerderij. Aan de voorzijde is zicht op het (gekanaliseerde) riviertje De Graafstroom (feitelijk is dit een gegraven stroom) dat door het dorp loopt en aan de achterzijde is vrij uitzicht over de polders.
De boerderij bestaat – traditioneel – uit een voorhuis en de achtergelegen deel waar het vee tijdens de koude wintermaanden op stal stond. De voormalige deel heeft afgelopen 45 jaar dienst gedaan als volière / plantenkas maar de enorme ruimte is ook groot genoeg om te transformeren tot atelier, woonruimte of kantoor. Rondom is een prachtig aangelegde tuin die vraagt om groene vingers om de oude structuren weer te herstellen. De boerderij staat op een riant perceel van ruim 3.270 m2.
Molenaarsgraaf grenst aan de dorpen Brandwijk, Bleskensgraaf, Ottoland en Wijngaarden en kent een zeer goede bereikbaarheid van onder andere Gorinchem, Utrecht, Dordrecht en Rotterdam. De dagelijkse voorzieningen (supermarkt, winkels en scholen) zijn in de buurt.
RESTAURATIEPROJECT
De boerderij dateert uit de 18e eeuw. De kopgevel van de boerderij toont vele fraaie bouwsporen die kenmerkend zijn voor dit rijksmonument. Dit is een project voor echte liefhebbers. Het is een restauratieobject en alleen geschikt voor een pionier die met gevoel voor de oorspronkelijkheid het object weer in oude luister wil herstellen en bewonen zoals de laatste bewoner de afgelopen 50 jaar ook gedaan heeft. Bijzonder is dat alle bestekken van de laatste restauratie in 1972 nog aanwezig zijn. Destijds kostte de restauratie al meer dan fl. 100.000,- en is met veel gevoel voor historie uitgevoerd. Voor het object is een bouwkundig onderzoek met ramingsbegroting beschikbaar. Deze zijn uiteraard beschikbaar. (Op aanvraag).
INDELING VOORHUIS
Via de oprit komt u bij de boerderij. In de voorgevel zit de oorspronkelijke entree. De huidige entree zit in de rechterzijgevel. Een karakteristieke deur geeft u toegang tot het object. Allereerst een grote hal van ruim 21 m2. Op de vloer estriken en het ossenbloedrode plafond laat de brede delen van de bovengelegen verdiepingsvloer zien. Een fraaie schouw geeft deze ruimte meteen het gevoel van thuiskomen. Via een deur aan de voorzijde komt u in de keuken van bijna 40 m2. De enorme schouw uitgevoerd met witjes en een grote gietijzeren haardplaat springt hier meteen in het oog. Rechts van de schouw een originele kast uitgevoerd in brede houten delen. Het keukenblok bevindt zich meteen rechts en tevens bevindt zich hier een (de oorspronkelijke) (voor)deur die toegang geeft tot buiten.
Naast de keuken ligt de opkamer. Met vijf treden komt u in deze kamer. Misschien is dit wel de mooiste kamer van het huis. Hier een originele houten wand met twee bedsteden en ertussen een kast. De houten delen zijn “gehout” in een eikenhout motief en op de vloer liggen eveneens de estriken tegels. Het groene houten balkenplafond met houten delen completeert het geheel.
Onder de opkamer ligt vanzelfsprekend de kelder. Deze is bereikbaar door de trap naar de opkamer weg te klappen. Via een stenen trap komt u in de gewelfkelder. Deze is droog en heeft een stahoogte van circa 1.75 meter.
Vanuit de woonkeuken loopt u door naar de hal alwaar nog een oude pomp aanwezig is. De gele trap naar de verdieping springt meteen in het oog. Achter de trap bevindt zich de badkamer. In het verlengde van de hal/woonkamer ligt een grote langwerpige ruimte van bijna 11 meter. Deze sacrale ruimte steekt in de deel en is voorzien van een houten tongewelf met aan weerszijden ramen. Aan een zijde met zicht op de deel en de andere zijde zicht op de tuin.
Rechts van de hal/woonkamer bevindt zich een zitkamer van circa 16 m2. Hier een ouderwetse gaskachel. Via de zitkamer komt u in een volgende ruimte. Dit is de woonkamer. Deze vierkante ruimte (26 m2) is licht door de twee aanwezige moderne draairaamvensters in de rechter zijgevel.
INDELING DEEL
De deel – het gedeelte waar voorheen het vee stond en de landbouwwerktuigen stonden gestald is afgelopen decennia in gebruik geweest als volière / plantenkas. De deel is via de buitenzijde bereikbaar via een loopdeur in grote opgeklampte metershoge groene staldeuren in de rechterzijgevel en ook via een deur aan de achterzijde. Grote dakramen zorgen ook hier voor een zee aan daglicht. Meest opvallende element is misschien wel de achtergevel van de boerderij. Een relict uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Hier is een complete glasgevel met een voor die tijd kenmerkende indeling gerealiseerd waardoor de deel een zeer lichte ruimte is. En onvoorstelbaar groot. De oude gebinten staan als machtige pilaren van een kathedraal overeind. De hele draagconstructie met massief eiken eeuwenoude gebinten is zichtbaar inclusief de sporen die de rieten kap ondersteunen. Tussen de grote dwarsbalken (ankerbalken) zijn houten loopbruggen gerealiseerd. Deze geven weer toegang tot twee ruimten in de kap In de deel bevinden zich tenslotte nog een badkamer, een kantoorruimte en een berging.
VERDIEPING
Via de gele trap komt u op de verdieping. Hier een overloop. Onder de schuine kap bevinden zich een viertal (slaap)kamers variërend in grootte. Aan de voorzijde zijn twee slaapkamers van respectievelijk 10 en 50 m2, die in gebruik is geweest als servies/relikwieënruimte, waarbij de kleine kamer via een klein trapje te bereiken is. In het midden, tussen de slaapkamers aan de voorzijde en de deel, ligt een ruimte van circa 24 m2 die in gebruik is geweest als bibliotheek. Deze is via de overloop bereikbaar. Tegenover de bibliotheek is een tweede kleinere slaapkamer gesitueerd. Via de overloop komt u weer bij de deel. Aan de linkerzijde kijkt u uit op het dak van het tongewelf van de woonkamer. Rechts is de trap naar de kapverdieping.
KAPVERDIEPING
Via de trap heeft u toegang tot de in de nok gesitueerde slaapkamer van circa 15 m2 die zich precies boven de bibliotheek bevindt. In deze ruimte een viertal inbouwkasten en een tweetal dakramen dat zorgt voor daglicht.
BUITEN
De boerderij staat op een perceel van circa 3.270 m2. Aan de voorzijde grenst de Graafdijk dat die langs rivier de Graafstroom loopt. Aan de achterzijde is het perceel omzoomd door een brede sloot. Vanuit hier zicht op de achtergelegen polder met eindeloze akkers. Naast de boerderij staat een schuur van circa 107 m2 en achter de boerderij is een oude duiventil.
MOLENAARSGRAAF
De naam van het dorp Molenaarsgraaf is omstreeks de tweede helft van de 13e eeuw ontstaan toen de toenmalige ambachtsheer van Molenaarsgraaf, Willem de Molenaar, opdracht gaf tot het graven van een vaart (de Graafstroom). De grens tussen de dorpen Molenaarsgraaf en Brandwijk loopt door het midden van de vaart Graafstroom. Molenaarsgraaf ligt aan het veenriviertje Graafstroom of Alblas. Qua bereikbaarheid ligt Molenaarsgraaf tussen de A15 en de A27. Plaatsen als Gorinchem, Utrecht, Dordrecht en Rotterdam zijn allen tussen de 15 en 30 minuten bereikbaar. De dagelijkse voorzieningen zijn in de buurt.
SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN
Rijksmonument – woonhuisregeling
Voor woonhuis-rijksmonumenten kan vanaf 2020 voor het eerst een aanvraag worden gedaan voor de Subsidie Woonhuismonumenten. Jaarlijks is hier 57 miljoen voor beschikbaar. De subsidie vervangt de vroegere fiscale regeling voor aftrek van monumenten. Met de subsidie kunnen bewoners onderhoud deels financieren, zoals schilderwerk, goten en regenpijpen repareren, dakherstel, voegen repareren, kozijnen herstellen en de fundering repareren. Eigenaren kunnen elk jaar na afloop van het onderhoud subsidie aanvragen. De bijdrage bij deze regeling is 38 procent van het subsidiabel bedrag.
Verduurzamen
Zowel voor rijksmonumenten – woonhuis, als gemeentelijke monumenten – woonhuis, zijn er op dit moment alleen subsidies voor verduurzaming aan te vragen, die van toepassing zijn op elk woonhuis. Een uitzondering is de restauratie subsidie rijksmomumenten (geen woonhuis) voor zeer grote monumenten. Een onderdeel hiervan zijn ook de duurzaamheidsmaatregelen. Advies voor de (toekomstige) woonhuiseigenaar: bekijk de website van de overheid.
INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!