OUDE HAVEN 17 SCHOONHOVEN
Monumentaal dwarshuis aan de mooiste gracht van Schoonhoven – Familiehuis met historie
Het was 1630 toen de laatste steen en de laatste nokvorst van dit huis werden geplaatst. Schoonhoven floreerde, was beroemd om haar zilversmeden en er verrezen prachtige bouwwerken door de toen nog kleine vestingstad. Dit grote pand, vermoedelijk een koopmanshuis, stond trots aan de haven van deze prachtige plaats tussen de Zevender en de Lek.
Op het randje van Holland en Utrecht, was Schoonhoven altijd al van strategisch belang. Vandaag de dag is het een schilderachtig stadje in het midden van het midden, tussen Rotterdam en Utrecht in en pal in het Groene Hart. Het oogt alsof Anton Pieck zelf een hand had in het straatbeeld.
Schoonhoven bestond (en bestaat) bij de gratie van het water: het maakte deel uit van de oude Hollandse waterlinie, was een vaste aanlegplaats voor het beurtveer, maar was ook ontstaan op de oude veenontginningen. Dit laatste zorgde voor de typische landschappelijke aanleg, van de lange copen die als een grote lapjesdeken in alle denkbare groentinten over de natte aarde liggen en waar de weteringen en rivieren tussendoor glinsteren in fijne streepjes.
De Randstad ligt op een prima afstand om te forensen, maar er is plenty de ruimte om te werken aan huis. In de nabijheid vindt u alle faciliteiten zoals het schitterende Springer-park, diverse scholen, winkels, musea en sportverenigingen.
FAMILIEHUIS
Wat is dit een aantrekkelijk pand, met de fraaie bepleistering, de klassieke traveeënverdeling en het imposante zadeldak met rode kleipannen. Hoewel het huis in al haar jaren steeds met de tijd is meegegaan, heeft ze haar innemende persoonlijkheid behouden. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was van mening dat dit object bijzonder was, en gaf het daarom de status van Rijksmonument – geheel terecht wat ons betreft.
Het huis is in de afgelopen jaren compleet gerestaureerd, met oog voor detail en behoud van alle karakteristieke details, en nu is het een fantastisch en vooral geweldig familiehuis met alles erop en eraan. Het heeft een riant woonoppervlak, van 235 m², met vijf slaapkamers, twee badkamers en een dot van een tuin, van 300 m².
NAAR BINNEN – HEERLIJKE NOSTALGIE
Entree in de lichte vestibule. Het zonnige en lichtvoetige karakter van het huis is meteen voelbaar. Er is gekozen voor een neutraal palet van fris wit en zachte vergrijsde blauwtinten in combinatie met natuurlijke materialen zoals natuursteen en hout. Daardoor is het huis vrolijk, luchtig, toegankelijk en tegelijkertijd een heel erg warm thuis.
Op de vloer fraaie donkergrijze, antieke estrikken, geheel passend bij het oorspronkelijke houtwerk. In de hal de trap naar de verdieping, en die verdient een speciale vermelding want op de trap is een traploper geschilderd, wat een bijzonder fraai beeld oplevert. In het hoekje de authentieke pompbak die nu dient als wasbakje.
Rechts de royale living. De hoge plafonds, bijna vier meter, en de strak gestucte wanden geven de kamer iets statigs. Op de vloer een robuuste parket van Amerikaans grenen. Grote raampartijen aan zowel voor- als achterzijde, met aan de achterzijde openslaande, beglaasde deuren naar de tuin. In het hart van de kamer een prachtige schouw met verfijnd houtsnijwerk en een heerlijke houtkachel. Aansluitend rechts de doorgang naar de speelkamer.
Onder de rondboog links de WC en rechts toegang tot de tuin. Aansluitend de keuken, het hart van het huis. Op maat en met de hand gemaakt, met crèmekleurige fronten en alle wenselijke inbouwapparatuur, zoals een afwasmachine, koelvriescombinatie, dubbele country-style spoelbak en een heteluchtoven. Het blauw van de woonkamer heeft hier plaats gemaakt voor chromaatoker, een monumentale kleur zoals deze ongetwijfeld al eeuwenlang werd gebruikt in het huis.
De keuken is gepositioneerd in de uitbouw aan de achterzijde en daarmee een heerlijke, zonnige plek, met uitzicht op de fraaie achtertuin. De lange tafel vraagt om kopjes thee meet een koekje na schooltijd, luie zondagochtenden met croissantkruimels en lege eierdopjes en doordeweekse diners, die stiekem het leukste zijn. In de geheel houten uitbouw aansluitend de bijkeuken, met veel bergruimte voor de voetbalschoenen, tennisrackets en natte jassen en laarzen na een wandeling, maar ook ruim plek voor de wasmachine en -droger. Vanuit de bijkeuken tevens toegang tot de tuin.
NAAR BOVEN
Volg de traploper naar de eerste verdieping. De royale overloop is licht en zonnig. De trap is af te sluiten met het op maat gemaakte hekje, zodat kleine ukkepukken hier veilig kunnen spelen. Op de vloer parket van amerikaans grenen. Op deze woonlaag twee ruime vertrekken, waarvan de slaapkamer voorzien is van inbouwkasten en een ossenbloedrood plafond en de kamer aan de tuinzijde van het huis in gebruik is als werkruimte. De gebinten, in een zoet bronsgroen, geven een zachte ambiance aan de kamer. Aan de voorzijde een fraaie badkamer met roestbruine tegels, een ligbad, WC, wastafel en doucheruimte.
TWEEDE VERDIEPING
Op de tweede verdieping drie heerlijke slaapkamers, stuk voor stuk voorzien van originele details, zoals oude luiken en inbouwkasten. Ook is hier een badkamer met inloopdouche, WC en een wastafel.
ZOLDER
De zolder is te bereiken met een vaste trap, en het ruikt hier heerlijk naar oud hout en historie. Het is de uitgelezen plek voor de seizoen spulletjes, maar ook de ideale verstopplaats, kluszolder of misschien wel de lang gedroomde yogazolder.
NAAR BUITEN
Achter het huis is een fraaie stadstuin aangelegd, met grind- en klinkerpaden, fleurige borders. Er is altijd een plekje in de zon, of bij het teveel daaraan, in de schaduw. De tuin is ook via de straatzijde te bereiken, middels het overdekte steegje.
VERDUURZAMEN? GEEN PUNT.
Redres is dol op bijzondere objecten, monumenten en industrieel erfgoed. Het zijn, evenals dit heerlijke huis, gebouwen die geheel eigen behoeften hebben voor wat betreft onderhoud en verduurzaming. Vanwege hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik zijn ze dat lang niet altijd en er valt op dat vlak dus nog veel winst te behalen. Dat geldt ook voor dit prachtige rijksmonument: het energieverbruik kan bijvoorbeeld een stuk zuiniger.
Om u als koper hierin te begeleiden, hebben wij – naast het reguliere energielabel – een zogenaamd Verduurzamingslabel® laten vaststellen. Dit is een advies over hoe het object kan worden verduurzaamd, inclusief een scenario voor hoe deze prachtige woning van een D-label naar een B-label kan worden gebracht, en met welke investering dat gepaard zou gaan. Hierbij is gekeken naar de meest effectieve en efficiëntste verduurzamingsoplossingen, waarbij rekening is gehouden met de uniciteit van het object.
Immers, juist bij verkoop en aankoop van een monumentaal object, en de daaropvolgende restauratie, of renovatie, zijn voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen de gunstigste momenten. Het Verduurzamingslabel® is een goede leidraad om een weloverwogen aankoopbeslissing te kunnen nemen. Dit object heeft beslist ruimte om te verduurzamen en de eerste aanzet is er al; we hebben een scan laten maken van het huis en deze stellen wij graag aan u ter beschikking.
RIJKSMONUMENT
‘Een Rijksmonument, dan mag je toch niks?’ Dat horen we met regelmaat. Echter is het ook in het belang van de Rijksdienst dat monumenten gehandhaafd worden, en bewoning is daarvoor de allerbeste manier. Tegenwoordig wordt ook het debat over zonnepanelen vurig gevoerd, omdat het besef indaalt dat iedereen gebruik moet kunnen maken van zonnekracht. Dat er niks mag, dat is gelukkig allang niet meer zo. Er is veel meer mogelijk dan u denkt.
KORTOM
Wat een lieflijk en prachtig uitgevoerd droomhuis! Een familiehuis met onvergelijkbare charme, alsof Anton Pieck het zelf bedacht heeft. Op de perfecte afstand van de Randstad en toch in de beslotenheid van een stad met dorpse allure. Zin gekregen om eens te komen kijken? Neem contact met ons op, we leiden u graag rond.