Huize Boschoord

HUIZE BOSCHOORD, HUISTERHEIDE 1, SINT NICOLAASGA (LEGEMEER)

It swiete libben – Heerlijk wonen op Landgoed Huize Boschoord

Misschien zoekt u al langer naar hét perfecte landgoed met dat ene, onwaarschijnlijk mooie huis… Het lieflijke, charmante en beeldschone Huize Boschoord is met haar indrukwekkende historie voer voor sprookjes, een prachtig buitenverblijf van belangrijke notabelen en een bijzonder fraai en luxueus familiehuis. Er valt genoeg te vertellen over dit schattige landgoed. Nu is het tijd dat het verhaal verdergaat, met nieuwe vertellers en nieuwe belevenissen.

Huize Boschoord, in 1871 gebouwd als buitenhuis om de grote stad (Leeuwarden) te kunnen ontvluchten, laat zich definiëren als eclectisch in bouwstijl, zeer innovatief voor die tijd, met elementen uit de chaletstijl en kleurrijk metselwerk.

In de afgelopen jaren is het huis liefdevol gerestaureerd en gemoderniseerd. Oud en nieuw gaan moeiteloos samen en veel van de verduurzaming zit onder de motorkap. De ambiance is authentiek en neemt ons mee naar de glorieuze 19e eeuw, waar romantiek troef was. Dit buitenhuis is doorspekt met fraaie details zoals gouden acanthusbladeren rond de trapleuning, een marmeren bassin met een dolfijn, fraaie haardpartijen, kleurrijke damasten wandbespanning en krullerige sierlijsten.


LOCATIE
Sint Nicolaasga ligt vlakbij Joure (8 minuten) en op twintig minuten van Sneek en Heerenveen, midden in het Friese merengebied. De nabijheid van de A6 zorgt voor een goede ontsluiting: Groningen bereikt u in drie kwartier, Leeuwarden in een goed half uur en Amsterdam in een uur en twintig minuten.


GESCHIEDENIS
Om erfgoed te bewaren, hoeft u geen familie te zijn. Als bewoner van Huize Boschoord staat u op de schouders van reuzen die hun stempel op Friesland drukten: Vegelin, Van Hoogendorp, Van Welderen, Eysinga… Als grietmannen (kantonrechters) en burgervaders bekleedden ze belangrijke functies in deze contreien.

Dit prachtige huis werd in 1871 gebouwd als buitenhuis voor burgemeester Bernard van Welderen Baron Rengers (1868-1896) op het landgoed van zijn neef, jonkheer F.J.J. van Eysinga. Het huis is sinds jaar en dag in dezelfde familie gebleven en heeft generaties van toevoegingen gekend, zoals de modernisering van het gevelwerk in 1910 en de aanpassing voor permanente bewoning rond 1968.

Cultuurhistorisch erfgoed bezitten is meer dan een passant zijn; het betekent bestendiging voor de toekomst en een persoonlijke laag toevoegen. Dit vereist zelfvertrouwen, ondernemerschap en visie, en vraagt om een gevoel van verantwoordelijkheid en liefde voor Neerlands schone stenen.


DE TOUR


BELÉTAGE
Met de symmetrische opzet, verhoogde gootdelen en het rode schilddak straalt het huis gezelligheid en overdaad uit. De bel-etage is verdeeld in twee delen, met een grote salon aan de linkerkant en een salon en-suite en eetkamer aan de rechterkant. De keuken is volledig Gastronorm ingericht, met rvs-werkbladen, een kookeiland, horeca-afzuigkap en twee grote ijskasten. In de hal, aan de achterzijde rechts, de WC, en in het midden het trappenhuis.


NAAR BENEDEN
Het souterrain is prachtig, met vier slaapkamers van elk circa 30m², waaronder de studeerkamer van jonkheer Cees, de oude keuken, de meidenkamer en de speelkamer van de freules.


NAAR BOVEN
De overloop leidt naar vier grote suites, elk voorzien van een eigen badkamer. Huize Boschoord is bij uitstek een familiehuis, waar gezelligheid geen tijd kent en weekenden en vakanties redenen zijn om in Sint Nicolaasga te verblijven.


NAAR BUITEN
Aan de achterzijde leidt een bordestrap naar het grote terras in de tuin, een heerlijke plek om te ontbijten in de zon. Het perceel is 5,5 hectare groot en grenst aan het Vegelinbos en een grote zwemvijver. Plannen liggen klaar om het koetshuis te transformeren tot nieuwe B&B-suites.


RESTAURATIE
Huize Boschoord is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd met een investering van ruim 1,2 miljoen euro. Tussen 2010 en 2017 zijn de souterrainvertrekken en kamers flink aangepakt, waarbij de 8 slaapkamers elk een eigen badkamer kregen en dakramen werden toegepast. Diverse verduurzamingsmaatregelen zijn al getroffen, zoals dakisolatie en dubbel glas. De woning is ook al voorbereid voor de installatie van zonnepanelen op het dak.


NSW GERANGSCHIKT LANDGOED
Het rijksmonumentale huis (sinds 2007) en de grond zijn gerangschikt volgens de Natuurschoonwet, wat fiscale voordelen biedt voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, overdrachtsbelasting, schenk- en erfbelasting en onroerendzaakbelasting. Deze voordelen maken het bezit van een NSW-landgoed aantrekkelijk, zowel financieel als cultureel, en dragen bij aan de instandhouding van historische waarden in Nederland.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste voordelen van de Natuurschoonwet (NSW):

Voordeel 1: Schenk- en erfbelasting
Voor opengestelde NSW-landgoederen wordt de waarde waarover de schenk- en erfbelasting wordt geheven op € 0 gesteld, wat betekent dat deze volledig zijn vrijgesteld. Niet-opengestelde landgoederen worden belast over de helft van de waarde. Het landgoed moet gedurende 25 jaar gerangschikt blijven en in bezit blijven van de verkrijger(s) om deze voordelen te behouden.

Voordeel 2: Inkomstenbelasting
Onbebouwde grond die gerangschikt is onder de NSW is 100% vrijgesteld van heffing in box III van de inkomstenbelasting. Voor de eigen woning wordt rekening gehouden met een lagere WOZ-waarde, wat resulteert in lagere belaste inkomsten uit de eigen woning.

Voordeel 3: Vennootschapsbelasting
NSW-landgoederen ingebracht in een B.V. kunnen aanspraak maken op volledige vrijstelling van vennootschapsbelasting, mits de B.V. hoofdzakelijk instandhoudingswerkzaamheden verricht en niet als onderneming wordt gezien.

Voordeel 4: Overdrachtsbelasting
Er geldt een 100% vrijstelling van overdrachtsbelasting voor NSW-landgoederen, op voorwaarde dat het landgoed 25 jaar gerangschikt blijft. Bij niet-naleving wordt de vrijstelling ingetrokken.

Voordeel 5: Wet WOZ
NSW-landgoederen hebben vaak een lagere WOZ-waarde door de instandhoudingsverplichting, wat resulteert in lagere belastingen zoals onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting. Deze lagere waardering geldt voor een periode van 25 jaar.

Deze voordelen maken het bezit van een NSW-landgoed financieel aantrekkelijk en ondersteunen de duurzame instandhouding van cultureel en natuurlijk erfgoed.


KORTOM
Dit landhuis is een ultiem familiehuis. 'It swiete libben' zal voor vrienden en familie ongetwijfeld ook 'de zoete inval' worden. Huize Boschoord is een beeldig ensemble, een NSW-gerangschikt landgoed, instapklaar. Bent u geïnteresseerd geraakt? We nemen u graag mee voor een lange wandeling door het huis en over de landerijen.

Kenmerken

Overdracht

Vraagprijs
€ 3.500.000 v.o.n.
Status
Beschikbaar
Oplevering
In overleg
Adres
Huisterheide 1
Postcode
8521 NC
Plaats
Sint Nicolaasga

Bouw

Soort woonhuis
Landgoed, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1871
Onderhoud binnen
Goed
Onderhoud buiten
Goed
Bijzonderheden
Monumentaal pand, Monument, Erfgoed

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 568m²
Perceeloppervlakte
ca. 5,1ha
Oppervlakte woonkamer
ca. 79m²
Inhoud
ca. 2.162m³

Indeling

Aantal kamers
11
Aantal slaapkamers
6
Aantal badkamers
5
Aantal verdiepingen
2
Voorzieningen
Alarminstallatie, Rookkanaal, Dakraam, Glasvezel kabel

Energie

Isolatie
Dakisolatie, Grotendeels dubbelglas
Warm water
C.V.-ketel
Verwarming
C.V.-ketel
Ketel
(Combi-ketel, Eigendom)

Buitenruimte

Ligging
Aan bosrand, Aan het water, Aan rustige weg, Vrij uitzicht, Beschutte ligging, Buiten bebouwde kom, In bosrijke omgeving, Landelijk gelegen
Tuin
Tuin rondom
Schuur
Vrijstaand hout
Faciliteiten schuur
Voorzien van elektra

Garage

Soort garage
Vrijstaand steen
Capaciteit
2
Afmetingen
105m², 700×1500

Ligging & Locatie

[ { "address": "Huisterheide 1", "zipCode": "8521 NC", "city": "Sint Nicolaasga", "lat": 52.9345053, "lng": 5.7461083, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Omschrijving

It swiete libben – Heerlijk wonen op dit prachtige NSW landgoed. Overdag zeilen op de Friese meren of 18 holes lopen. Of misschien zoekt u al langer naar hét perfecte landgoed met dat ene, betoverend mooie huis… Dit lieflijke, charmante en beeldschone huis is met haar indrukwekkende historie voer voor sprookjes: van buitenverblijf van belangrijke notabelen tot luxueuze en romantische Bed & Breakfast - er valt genoeg te vertellen over dit schattige landgoed. Nu is het tijd dat het verhaal verdergaat, met nieuwe vertellers en nieuwe belevenissen.

Plattegronden

Huisterheide 1, Sint Nicolaasga plattegrond-0
Huisterheide 1, Sint Nicolaasga plattegrond-1
Huisterheide 1, Sint Nicolaasga plattegrond-2

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
}