Huize Boschoord

Huize Boschoord, Huisterheide 1 St. Nicolaasga (Legemeer)

It swiete libben – Heerlijk wonen op Landgoed Huize Boschoord

Misschien heeft u hier wel eens overnacht, tijdens een romantisch uitje voor twee, om te genieten van het prachtige Friese land. Overdag zeilen op de Friese meren of 18 holes lopen op de BurgGolf Sint Nyk. Of misschien zoekt u al langer naar hét perfecte landgoed met dat ene, betoverend mooie huis… Het lieflijke, charmante en beeldschone Huize Boschoord is met haar indrukwekkende historie voer voor sprookjes: van buitenverblijf van belangrijke notabelen tot luxueuze en romantische Bed & Breakfast - er valt genoeg te vertellen over dit schattige landgoed. Nu is het tijd dat het verhaal verdergaat, met nieuwe vertellers en nieuwe belevenissen.

Acht suites telt het huis, alle met een eigen badkamer. De woonoppervlakte is niet mis: 568m², verdeeld over een souterrain, een bel-etage en een zolderverdieping, en de bijbehorende grond bestrijkt 5.5ha. Er is een rotonde rond het huis, zodat het carros gemakkelijk af- en aanrijdt.

Huize Boschoord, in 1871 gebouwd als buitenhuis om de grote stad (Leeuwarden) te kunnen ontvluchten. De bouwstijl laat zich definiëren als eclectisch, zij het wel zeer innovatief voor die tijd, met de elementen uit de chaletstijl, maar ook de toepassing van het kleuren in het metselwerk.

Het huis is in de afgelopen jaren liefdevol gerestaureerd en gemoderniseerd. Oud en nieuw gaan moeiteloos samen, en veel van de verduurzaming zit onder de motorkap; de ambiance is authentiek en neemt ons mee naar de glorieuze 19e eeuw, waar het romantiek troef was. Dit buitenhuis is doorspekt met fraaie details; gouden acanthusbladeren rond de trapleuning, een marmeren bassin waar een dolfijn waterspuwt (de vormgeving is het resultaat van het doorfluisterspel dat overlevering heet), de fraaie haardpartijen, kleurrijke damasten wandbespanning en de krullerige sierlijsten - om maar een tipje van de sluier op te lichten.

Qua locatie: Sint Nicolaasga ligt vlakbij Joure (8 minuten) en op twintig minuten van Sneek en Heereveen. Daarbij ligt het midden in het Friese merengebied. De A6 is vlakbij en maakt dat het landgoed mooi ontsloten ligt: Groningen bereikt u in drie kwartier, Leeuwarden in een goed half uur en Amsterdam in een uur en twintig minuten.

Om erfgoed te bewaren, hoef je geen familie te zijn
Als bewoner van Huize Boschoord staat u op de schouders van de reuzen die hun stempel op Friesland drukten: Vegelin, Van Hoogendorp, Van Welderen, Eysinga… Als grietmannen (vandaag noemen we die rol kantonrechter) en burgervader bekleedden ze belangrijke functies in deze contreien. Dit prachtige huis was in 1871 gebouwd als buitenhuis voor burgemeester Bernard van Welderen Baron Rengers (1868-1896).

Het huis bouwde hij op het landgoed van zijn neef, jonkheer F.J.J. van Eysinga. Na diens overlijden, verkocht zijn zoon het huis aan Van Eysinga, en zo is dit schitterende buiten al sinds jaar en dag in dezelfde familie gebleven. Maar iedere generatie heeft toevoegingen gemaakt: ‘In 1910 werd het gevelwerk gemoderniseerd, waarbij de oorspronkelijke pleisterornamentiek nagenoeg geheel werd verwijderd om plaats te maken voor baksteenornamenten. Ook werd ten noorden van de suite een biljartkamer aangebouwd. Rond 1968 werd het huis geschikt gemaakt voor permanente bewoning met modern wooncomfort. Daarbij werden, behalve verwarming en elektra, ook de interieurs gemoderniseerd. De zolders werden ingebouwd met extra kinderkamers en badkamers; ten behoeve van extra zonlicht in de slaapkamers zijn ronde raampjes in de zijwangen van de middenbouw en extra dakvensters aangebracht; de biljartkamer werd keuken met bijkeuken en van drie kamers op de bel-etage werd een grote salon gemaakt.’ (bron: RCE) Tussen 2010 en 2017 zijn de souterrainvertrekken en de kamers flink aangepakt; de kamers kregen ieder een eigen badkamer en er werden dakramen toegepast.

Cultuurhistorisch erfgoed bezitten is dus méér dan een oppas of een passant zijn; het is de plek van dat erfgoed bestendigen voor de toekomst en er tegelijkertijd een persoonlijke laag aan toevoegen. Dat vereist zelfvertrouwen, ondernemerschap en visie. Die synergie, dat moet ook het belangrijkste motief zijn voor de nieuwe eigenaar; die persoon is, als het ware, kapitein op het schip en zorgt ervoor dat de rest van de reis zo voorspoedig mogelijk verloopt. Het vraagt een gevoel van verantwoordelijkheid en liefde voor Neerlands schone stenen, en de middelen om te kunnen plotten voor de toekomst.

NSW-gerangschikt landgoed
Het Rijksmonumentale huis (sinds 2007) en de grond zijn gerangschikt volgens de Natuurschoonwet en daarmee geniet de eigenaar ook fiscale voordelen zoals die gelden voor wat betreft inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, overdrachtsbelasting, schenk- en erfbelasting en onroerendzaakbelasting. Een hele waslijst, maar die voordelen zorgen ervoor dat het onderhoud en de instandhouding voor de eigenaar beter te behapstukken zijn.

De Tour

Naar binnen
Door de symmetrische opzet, de verhoogde gootdelen en het rode schilddak, straalt het huis de belofte van overdaad en gezelligheid uit van een goedgevulde bonbonnière; schitterend vanbuiten, vanbinnen nóg mooier. It swiete libben, het zoete leven.

Aan de voorzijde van het huis een fraaie bordestrap en overdekte entree. De met marmer belegde hal verdeelt de bel-etage in twee delen. Van origine zal dit enerzijds keuken en eetgedeelte zijn geweest, anderzijds zou verpozen, spel, zitten bij de haard zijn geweest. Thans zijn beide delen salons.

Bij binnenkomst links de grote salon, met de indrukwekkende zwart marmeren haardpartij met een fraaie kroonlijst, geheel bekleed met bladgoud. De wanden zijn gedeeltelijk bespannen met goudkleurige damast en overal hangen de portretten van de familie.

Aan de rechterzijde de salon en-suite en de fabelachtig mooie eetkamer. De wandbespanning in een fonkelend lindegroen is hier ook weer een prachtige blikvanger en een fraai décor voor de collectie erfstukken. Het kan prima zijn dat zelfs de verjaardag van de hond aanleiding genoeg vormt voor een uitgebreid diner met vrienden en familie, want deze ruimte vraagt om gezelligheid en samenzijn. In de hoek bevindt zich een ingebouwd kabinetje voor het pronkservies.
Beide ruimtes hebben fraaie haardpartijen; de haard in de eetzaal stamt uit 1871, en wordt bekroond door een haardstuk aangebracht in 1931. Dit is het kinderportret van jonkheer Mr W.J.M., de grootvader van de huidige eigenaar.

Twee deuren vanuit de salon en eetkamer, leiden naar de voormalige biljartkamer, thans de keuken: deze is geheel Gastronorm ingericht, met RVS werkbladen, een kookeiland met 10 gastpitten, horeca-afzuigkap en twee grote ijskasten. De onderbouwkasten hebben frisse matwitte fronten en bieden meer dan genoeg bergruimte. Twee grote spoelbakken met een flexibele kraan (Quooker). Het prachtige houtwerk in Bentheimer Geel en de Toile-de-Jouy valletjes geven de afkomst van deze keuken aan, dat daar geen misverstanden over bestaan; er kan hier weliswaar hard worden gewerkt, maar altijd in stijl en van grote klasse.

In de hal, aan de achterzijde rechts, de WC, en in het midden het trappenhuis.

Naar beneden
Het souterrain is prachtig. Hier bevinden zich vier kamers van elk 30m²;
- De studeerkamer van jonkheer Cees – het voormalige gastenverblijf;
- De Oude Keuken – met antieke waterpomp en de koperen kranen, en het bed in de oude fornuisnis;
- De Meidenkamer – naast de wijnkelder en met vrij uitzicht over de tuin en het koetshuis;
- En de Speelkamer van de Freules.

Naar boven
De fraaie trappartij met een Perzische traploper, leidt naar de overloop. Deze wordt bijgelicht door het charmante daklicht met rozetvorm. Hier zijn de vier deuren naar de grote suites:
- De Harinxma Balkonkamer (35m²), met een fantastisch uitzicht over het hele landgoed, en het schattige ronde raampje;
- De Prinsen Balkonkamer (35m²), hier verbleven met regelmaat leden van het vorstenhuis;
- De Slaapkamer van Jonkheer Tjalling (30m²), met de lichtblauwe vloer en de prachtige open badkamer;
- De Kleedkamer van de Freule (30m²), met uitzicht op het Vegelinbos.

Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer met inloopdouche, WC en wastafels, en de Deluxe kamers hebben een vrijstaand ligbad.

Naar Buiten
Aan de achterzijde een bordestrap die leidt naar het grote terras in de tuin; een heerlijke plek om te ontbijten in de zon. Het perceel is 5.5ha groot. Aan de achterzijde grenst de tuin aan het imposante Vegelinbos, dat hoort bij het landgoed, en aan de grote vijver die uitnodigt tot vaartochtjes, picknicks aan de waterkant op het plankier, of een aanzoek bij zonsondergang. Al die dingen bij elkaar kan natuurlijk ook. Er is een theekoepeltje in chaletstijl, uit 1900, een prieeltje aan het water en voor het koetshuis liggen plannen klaar zodat deze getransformeerd kan worden tot nieuwe B&B-suites.

Het bierviltje
Dat dit een landhuis met een sterke zakelijke propositie is, moge duidelijk zijn. De acht suites kennen een uitstekende bezettingsgraad, en Friesland is en blijft een geliefd deel van ons land om vakantie te vieren.

De bezoekers zijn overwegend 55+-ers die, met de fiets op de fietsendrager, het land willen verkennen. Die zijn niet gebonden aan de schoolvakanties en laten zich niet tegenhouden door de wisselende seizoenen: het motto is ‘jaarrond genieten’! Daarbij zijn de Friese meren vlakbij, evenals de golfbaan, waardoor een kort uitje echt een mini-vakantie wordt. Met de plannen voor het koetshuis erbij, zou de opbrengst dus nog fors kunnen toenemen.

Voor kleinere evenementen, zoals intieme huwelijken, leent Huize Boschoord zich ook bij uitstek.

Maar wilt u gewoon genieten van dit heerlijke huis, dan kan dat natuurlijk zonder meer. ‘It swiete libben’ zal dan voor vrienden en familie ongetwijfeld ook ‘de zoete inval’ worden.

In de startblokken
Huize Boschoord is een beeldig ensemble, en eentje die ook commercieel zeer aantrekkelijk is. Uw eigen NSW-gerangschikt landgoed, instapklaar, zoals dat in makelaarsjargon heet. Bent u geïnteresseerd geraakt? We nemen u graag mee voor lange wandeling door het huis en over de landerijen.

Kenmerken

Overdracht

Prijs
Op aanvraag
Status
Beschikbaar
Oplevering
In overleg
Adres
Huisterheide 1
Postcode
8521 NC
Plaats
Sint Nicolaasga

Bouw

Soort woonhuis
Landgoed, Vrijstaande woning
Soort bouw
Bestaande bouw
Bouwjaar
1871
Onderhoud binnen
Goed
Onderhoud buiten
Goed
Bijzonderheden
Monumentaal pand, Monument, Erfgoed

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
ca. 568m²
Perceeloppervlakte
ca. 5,1ha
Oppervlakte woonkamer
ca. 79m²
Inhoud
ca. 2.162m³

Indeling

Aantal kamers
11
Aantal slaapkamers
6
Aantal badkamers
5
Aantal verdiepingen
2
Voorzieningen
Alarminstallatie, Rookkanaal, Dakraam, Glasvezel kabel

Energie

Isolatie
Dakisolatie, Grotendeels dubbelglas
Warm water
C.V.-ketel
Verwarming
C.V.-ketel
Ketel
(Combi-ketel, Eigendom)

Buitenruimte

Ligging
Aan bosrand, Aan het water, Aan rustige weg, Vrij uitzicht, Beschutte ligging, Buiten bebouwde kom, In bosrijke omgeving, Landelijk gelegen
Tuin
Tuin rondom
Schuur
Vrijstaand hout
Faciliteiten schuur
Voorzien van elektra

Garage

Soort garage
Vrijstaand steen
Capaciteit
2
Afmetingen
105m², 700×1500

Ligging & Locatie

[ { "address": "Huisterheide 1", "zipCode": "8521 NC", "city": "Sint Nicolaasga", "lat": 52.9345053, "lng": 5.7461083, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Omschrijving

It swiete libben – Heerlijk wonen op dit prachtige NSW landgoed. Overdag zeilen op de Friese meren of 18 holes lopen. Of misschien zoekt u al langer naar hét perfecte landgoed met dat ene, betoverend mooie huis… Dit lieflijke, charmante en beeldschone huis is met haar indrukwekkende historie voer voor sprookjes: van buitenverblijf van belangrijke notabelen tot luxueuze en romantische Bed & Breakfast - er valt genoeg te vertellen over dit schattige landgoed. Nu is het tijd dat het verhaal verdergaat, met nieuwe vertellers en nieuwe belevenissen.

Plattegronden

Huisterheide 1, Sint Nicolaasga plattegrond-0
Huisterheide 1, Sint Nicolaasga plattegrond-1
Huisterheide 1, Sint Nicolaasga plattegrond-2

Contact

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Wij helpen u graag

Fijn dat je contact hebt opgenomen!

We zorgen ervoor dat je spoedig een reactie van ons ontvangt op:

Sorry, we kunnen helaas niet met zekerheid vaststellen of je een mens of een geautomatiseerde bot/spammer bent. Hierdoor kunnen we het formulier dat je hebt ingevuld niet verzenden. Probeer het opnieuw of neem direct contact op met de makelaar via e-mail.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Persoonlijke gegevens

recaptcha
reCAPTCHA
PrivacyTerms
}