RESTAURATIE, BOUWKUNDIGE ONDERZOEKEN EN SUBSIDIES
14/12 1 minuut

Verhalen

RESTAURATIE, BOUWKUNDIGE ONDERZOEKEN EN SUBSIDIES

In deze podcast delen Joan van der Hurk en Jan-Willem Andriessen inzichten en ervaringen in de kunst van restauratie. Joan (restauratie specialist en bouwkundige) neemt je mee op een boeiende reis door zijn betrokkenheid bij de restauratie van de eeuwenoude Sint Janskathedraal in 's-Hertogenbosch, een meesterwerk dat al meer dan 700 jaar zijn verhaal vertelt.

 

Tijdens het gesprek vertelt Joan over het vakmanschap dat vereist is voor het restaureren van dit historische juweeltje. Hij deelt fascinerende verhalen over de beeldenstorm en de cruciale rol van restauratie in het behoud van cultureel erfgoed. De evolutie van de Sint Janskathedraal door de eeuwen heen komt ook aan bod, inclusief de interessante toevoegingen uit de negentiende eeuw, terwijl de restauratie in volle gang was. De podcast werpt ook een licht op de veranderende houding ten opzichte van monumenten in Nederland. Joan merkt op dat er steeds meer mogelijkheden zijn om deze waardevolle gebouwen te behouden, te benutten en zelfs te verduurzamen. Hij benadrukt het belang van duurzame keuzes op lange termijn, zoals het implementeren van zonnepanelen met reversibele maatregelen.

Kortom, deze podcast biedt een boeiend inzicht in restauratiepraktijken en het cruciale belang van het behoud van historische gebouwen in Nederland. Joan van der Hurk illustreert met passie en expertise hoe vakmanschap en zorg de sleutel zijn tot het behoud en herstel van ons rijke erfgoed.

Dromen met Redres