VERZAMELD WERK, DE REDRES COLLECTIE
17/05 3 minuten

Verhalen

VERZAMELD WERK, DE REDRES COLLECTIE

‘Een collectie is dat wat ontstaat door actief te verzamelen.’ Collectie is een term die voorbehouden is voor de verzamelingen gemaakt door collectioneurs, kunstverzamelaars. ‘Kunst is de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding.’ Musea hebben collecties, galeries hebben collecties. Redres sluit zich daar graag bij aan.

 

 

Onze collectie

In dat licht kiezen wij voor dit specifieke woord. ‘Collectie’ dekt wat ons betreft het beste de lading van de objecten die in onze etalage staan: de huizen, scholen, boerenhoeves, fabriekshallen, kalkovens, vakantie-optrekjes, vuurtorens, schepen, zelfs een zandtrechter, ze hebben allemaal iets gemeen. Het zijn stuk voor stuk bijzondere objecten, nooit zomaar verzamelde stenen. Ze hebben een uitzonderlijke functie gehad, zijn ontsproten aan een bijzonder brein, zijn gebouwd door beroemde handen of kenden een heel ander leven voor ze hun huidige (woon)functie kregen, of ze wachten daar nog op. Hoe dan ook, er is een verhaal bij de plek en er huist een ziel onder het dak.

 

Hoe komen we erbij

We zijn net eksters, wij mensen zijn verzamelaars. Begon het met voedsel, schoven we zo op de Maslov-pyramide door naar mooie spulletjes. Sommigen van ons zitten op de stoel van God met hun talent om te scheppen en te creëren. Zij maken objecten wier eigendom wordt begeerd; het is om hebberig van te worden. En die hebberigheid, dat is nu precies dat ongrijpbare. Kunst is zo goed als de kwaliteit ervan, en die kwaliteit vereist vakmanschap en kan niet worden geveinsd. Daarom heeft alles zijn doelgroep.

Hemel op aarde Chronologisch bekeken was het hebben van mooie dingen eeuwenlang voorbehouden aan de koningen, keizers, kerk en adel, kortom, de rijken der aarde. Later werd het ook toegankelijk voor de gegoede burgerij. Het was een beetje ‘hemel op aarde’. Vandaar dat men hun verzamelde schilderijen, tekeningen, glaswerk en beeldhouwwerken in een kabinet of een wunderkammer uitstalden, zo kwam de eigenaar wat dichter bij God. Het hebben van een collectie is daarom ook statusgebonden, want het bezit zegt iets over de bezitter, als een vorm van accreditatie van de goede smaak.

 

Uitzonderlijk object zkt. dito bewoner

Pas met de komst van openbare musea, werd kunst toegankelijk voor iedereen. Let wel, voor degene die het interesseert. Redres biedt een gevarieerde collectie bouwkunst aan, voor de kleine beurs en de diepe zakken. Want of iets een Redres-object is, wordt namelijk niet bepaald door de euro’s die het moet kosten. De verbindende factor is dat onze collectie is voorbehouden aan liefhebbers van het onalledaagse, het bijzondere. Redres-verkopers en -kopers zien de schoonheid van de stenen in hun context, en dat maakt ze toch wel behoorlijk uitzonderlijk.

 

De deuren zijn geopend, of kunnen we iets regelen

Dus voelt u zich vooral van harte welkom en neus rustig eens rond. Met behulp van de mooie fotoseries, video’s en Matterport 3D-ervaringen, fantaseert u zichzelf met gemak in het object in kwestie. Tuur door uw wimperharen en stelt zich voor hoe de bank, het bed en de eettafel er zouden staan, oma’s vaas in de hal en dat schilderij in de salon. Kijk uit het raam en maak een wandelingetje door de tuin, langs het water of door het bos. Is het wat voor u?

 

Nieuw in de collectie

Misschien past uw object hier precies tussen, of zou het een optie kunnen zijn voor de toekomst. Wilt u weten hoe we te werk gaan? Dat kunt u hier lezen, of u kunt contact met ons opnemen, dan komen we graag kijken.

“We shape our homes and then our homes shape us” - Winston Churchill

Dromen met Redres