Mijn favorieten

Bijzonder erfgoed kopen

Ben je op zoek naar een bijzonder object dat nét even anders is dan de rest? Redres de Erfgoedexpert is gespecialiseerd in bijzondere objecten zoals bijvoorbeeld Kastelen en landgoederen, kerken, kloosters, schoolgebouwen, industrieel erfgoed, watertorens, molens, vintage vastgoed uit de wederopbouwperiode, bijzondere architectuur uit de jaren '70 en '80 en andere parels uit lang vervlogen tijden.
 

Heb je een bijzonder object gevonden?

Wij helpen graag! Heb je je oog laten vallen op een bijzonder object? Dan nemen we alle tijd om je hierover te informeren. Alle objecten die wij te koop aanbieden hebben wij zorgvuldig geanalyseerd. We informeren elke prospect daarom open en helder over alle mogelijkheden of beperkingen die de koop van een specifiek pand met zich mee brengt. Bij de aankoop van bijvoorbeeld een niet-alledaags object, kan je te maken krijgen met zaken die eveneens niet-alledaags zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale regelgevingen voor het bewonen van cultureel erfgoed en monumenten. Als erfgoedexpert informeren wij onder meer over de regelgeving bij monumentale huizen en adviseren wij over de bouwkundige aspecten. Wanneer je bijvoorbeeld aanpassingen wilt laten uitvoeren, dan zijn er in de regel vergunningen vereist.
 

7 tips bij het aankopen van een (rijks)monument

 

Wanneer je je goed verdiept in de mogelijkheden van een pand met een monumentale status kom je niet voor verrassingen te staan. Bovendien kan je op basis van deze kennis maximaal gebruik maken van beschikbare regelingen. Op de site van het Restauratiefonds en op monumenten.nl vindt je ook meer informatie. Hieronder geven we enkele tips:


1. Weet om welk type monument het gaat

Voor rijksmonumenten gelden ander regelingen en voorwaarden dan voor gemeentelijke- en andere monumenten. Je kan in het monumentenregister controleren of het pand een rijksmonument is. Gemeentelijke en provinciale monumenten worden vastgelegd door lokale overheden. Deze lijsten zijn vaak digitaal en lokaal te raadplegen.


2. Rijksmonument? De fiscus betaalt mee!

Wil je een rijksmonument kopen? Dan is het mogelijk jaarlijks een groot deel van de onderhoudskosten af trekken van je fiscale inkomen. Dit gaat veranderen. Per 1 januari 2019 komt er een nieuwe subsidieregeling ter vervanging van de oude fiscale regeling. De fiscale aftrek in de inkomstenbelasting wordt vervangen door een subsidieregeling voor de instandhouding van rijksmonumenten met een woonfunctie. De regeling staat open voor alle particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie. De subsidieregeling stelt geen maximum aan onderhoudskosten waarvoor de eigenaar subsidie kan aanvragen. Ook werkzaamheden gericht op het voorkomen van verval of het voorkomen van vervolgschade zijn subsidiabel.

Denk daarbij aan schilderwerk, het herstel van voegen, het repareren of vervangen van goten en afvoeren, het vervangen van kapotte dakpannen, of het herstel van scheuren in het buitenpleisterwerk. De kosten van arbeidsuren van de eigenaar of een vrijwilliger zijn niet subsidiabel. De subsidie bedraagt 35 procent van de subsidiabele kosten. Voor de subsidieverstrekking is maximaal een bedrag van 45 miljoen euro beschikbaar op jaarbasis.

 

3. Is er restauratie of groot onderhoud nodig?

Voor restauratie en (groot) onderhoud zijn er aantrekkelijke regelingen (hypotheken) beschikbaar bij het Restauratiefonds, zoals de Restauratiefonds-hypotheek en de Monumenten-hypotheek. Deze regelingen zijn alleen via het Restauratiefonds verkrijgbaar. Reguliere aankoopfinancieringen kan je bij elke bank afsluiten.


4. Energielabel of verduurzamen?

Het energielabel is bij een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument niet verplicht. Vaak willen eigenaren toch investeren in verduurzaming. In een monument zijn niet alle maatregelen mogelijk, maar als er rekening wordt gehouden met de monumentale waarden kan er nog steeds veel. Kijk bijvoorbeeld op monumenten.nl voor meer informatie.


5. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, maak gebruik van bestaande informatie

Over monumenten is veel informatie te vinden, maar waar te beginnen? De gratis Restauratiewijzer is speciaal ontwikkeld voor (toekomstige) monumenteigenaren met een restauratiebehoefte. Je kan onder andere gebruikmaken van een uitgebreid stappenplan, handige checklists, informatie en deskundige hulp. Wil je liever een website bezoeken dan is monumenten.nl een mooi vertrekpunt. Overweeg je de aanschaf van een rijksmonument? Dan is de gratis gids Monumentaal wonen een handig document om jouw reis door de monumentenwereld te beginnen.


6. ‘Er mag geen spijker in de muur’ is een mythe

Dit beeld is een vrij wijdverspreid fenomeen, maar met een monument is meer mogelijk dan iedereen vaak denkt. Zeker wanneer je het pand en de monumentale waarden met respect behandeld. Meer over de rechten en plichten van een monumenteigenaar lees je in de informatieve gids ‘Monumentaal wonen’. Je kan deze gids gratis aanvragen.


7. Overleg tijdig met je gemeente

Heb je wijzigingsplannen met het monument of ben je van plan werkzaamheden uit te voeren? Voor monumenten is er al snel een vergunning nodig. De gemeente beoordeelt en verstrekt de omgevingsvergunning. Het toezicht op de uitvoering en handhaving behoort ook tot haar taken bij zowel Rijks- als gemeentelijke monumenten. Het doel hiervan is het bewaken van hetgeen een monument zo bijzonder maakt; de monumentale waarden. Je doet er dan ook verstandig aan om de gemeente in een vroeg stadium bij de plannenmakerij te betrekken. De gemeente kan zo in een vroeg stadium meedenenken en dat vergroot de haalbaarheid van de vergunningsaanvraag. Vergunningsvrij zijn kleine en reguliere onderhoudswerkzaamheden waarbij de materiaalsoort, kleur, vorm, detaillering en profilering niet anders worden. Deze kan je zonder vergunning uitvoeren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor wijzigingen aan onderdelen zonder monumentale waarde waarvoor geen hak- en breekwerk in het casco nodig is. Voorbeelden van werkzaamheden waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is. zijn bijvoorbeeld:
 

  • Opschuren en schilderen in dezelfde kleur
  • Vervangen kapotte ruiten of dakpannen door hetzelfde type glas of dakpan
  • Opstoppen van rieten daken
  • Plaatselijk herstellen van kozijnen, ramen, deuren en pleisterwerk
 

Meer informatie of nog steeds op zoek naar uw droomobject?

Staat uw droomobject er niet tussen? Neem dan contact met ons op en wij gaan op zoek. Via ons betrouwbare netwerk hebben wij dagelijks contact met instanties en eigenaren die bijzondere huizen, monumenten of objecten (stil) te koop aanbieden. of wil je meer informatie over monumenten of de bijzondere huizen die wij te koop aanbieden? Laat hieronder je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.
 

Contact

Vestiging
Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring