(RESTAURATIE) ARCHITECTUUR
19/06 2 minuten

Verhalen

(RESTAURATIE) ARCHITECTUUR

In deze boeiende podcast-interview gaat Jan Willem in gesprek met architect Abel Blom, zoon van de beroemde architect Piet Blom. Samen duiken ze in het unieke architecturale erfgoed van Piet Blom en de invloed die hij als vader heeft gehad op de carrière van zijn zoon Abel.

Een van de bekendste werken van Piet Blom is de iconische kubuswoningen in Rotterdam. Deze woningen, waarbij bewoners via buitentrappen toegang hebben en direct een verbondenheid met de buitenwereld ervaren door de prachtige lichtinval, genieten wereldwijde erkenning en zijn inmiddels een grote attractie voor architectuurliefhebbers uit de hele wereld geworden.

 

Abel deelt zijn persoonlijke ervaringen als kind betrokken bij de bouw van deze kubuswoningen en de rol die zijn vader speelde in zijn opvoeding. Opgegroeid in een voormalige kerk, die door zijn vader werd omgebouwd tot een woning in de jaren '60, heeft Abel een unieke kijk op architectuur ontwikkeld en geleerd hoe hij met mensen moet omgaan.

 

Hoewel Abel aanvankelijk niet van plan was om architect te worden, heeft hij uiteindelijk toch de voetsporen van zijn vader gevolgd. Zijn vader moedigde hem aan om een vak te leren en een opleiding te volgen. Abel heeft de kans gehad om te werken bij gerenommeerde architecten, waaronder de invloedrijke Aldo van Eyck, en heeft veel geleerd van hun ontwerpen.

 

Naast de kubuswoningen komen ook andere projecten van Piet Blom aan bod, zoals de kasbah in Hengelo, waarbij het gebouw werd opgetild en de ruimte onder het gebouw een openbare ruimte toegankelijk i gemaakt voor de (woon)gemeenschap. Maar ook het Burgerweeshuis in Amsterdam, ontworpen door Aldo van Eyck maar waar Piet Blom ook aan heeft bijgedragen. Volgens Abel gaat het herbij niet alleen om de esthetiek van de gebouwen, maar vooral om de functionaliteit en de sociale impact die deze gebouwen kunnen hebben.

 

Tijdens het gesprek wordt ook de vooruitstrevendheid van Piet Blom besproken. Hij dacht al in de jaren '60 en '70 na over het optimaal benutten van de schaarse grond in Nederland en het creëren van gemeenschappelijke ruimtes. Zijn visie op architectuur was vernieuwend en baanbrekend voor die tijd.

 

Het interview sluit af met erkenning voor Piet Blom als een belangrijke architect en zijn blijvende invloed op de geschiedenis van de Nederlandse architectuur. Abel is trots op zijn vader maar heeft zelf ook zijn eigen stempel weten te drukken op het architectonische landschap.

 

Dit fascinerende interview werpt een verhelderend licht op het werk van Piet Blom, zijn nalatenschap en de impact die hij heeft gehad op zijn zoon Abel Blom. Het illustreert hoe architectuur niet alleen gebouwen creëert, maar ook gemeenschappen verbindt en sociale verandering teweegbrengt. Wil je meer weten over dit inspirerende verhaal? Luister dan zeker naar de podcast!

Dromen met Redres