ONDERZOEK NEDERLANDSE MONUMENTENMARKT 2023
18/03 2 minuten

Verhalen

ONDERZOEK NEDERLANDSE MONUMENTENMARKT 2023

In 2018 heeft het Restauratiefonds samen een groot onderzoek naar de monumentenmarkt in Nederland uitgevoerd. Dit onderzoek keek naar verschillende aspecten, zoals vraag en aanbod, prijzen, en de snelheid waarmee monumenten worden verkocht. Het onderzoek van augustus 2023 biedt inzicht in marktontwikkelingen, de kopers van monumenten, en de duurzaamheidsuitdagingen binnen deze specifieke markt.

Marktontwikkelingen

Nederland telt in totaal 142 duizend monumenten, waarvan 110 duizend panden een woonfunctie hebben, zoals huizen, appartementen, boerderijen, molens, en meer. Daarvan zijn 62 duizend rijksmonumenten en 80 duizend gemeentelijke monumenten. De verkoop van monumenten liet in 2022 een lichte daling zien ten opzichte van eerdere jaren. Interessant genoeg volgt deze markt, met ongeveer 1,5% van alle transacties, een vergelijkbare trend als de reguliere woningmarkt.

 

Woningtypen

Het koperspubliek van monumenten is iets anders: het aandeel rijksmonumenten in de verkopen daalde, terwijl het aantal gemeentelijke monumenten toenam. Doesburg scoorde het hoogst met 9,4% van alle woningtransacties als monument. Apeldoorn en Amsterdam hadden de hoogste verkoopprijzen voor monumenten. In Apeldoorn was de gemiddelde transactieprijs in 2022 meer dan een miljoen euro, met name door de verkoop van grote vrijstaande monumenten. In Amsterdam was de gemiddelde transactieprijs bijna 840 duizend euro, voornamelijk voor appartementen. Hier vond 21% van alle monumenttransacties in Nederland plaats.

 

Monumentenmarkt en doelgroep

Over het algemeen wordt er minder boven de vraagprijs geboden op monumenten dan op reguliere woningen. In 2022 was de gemiddelde overbieding voor een monument 2,5%, tegenover 4,3% voor reguliere woningen. Het aantal verkochte monumenten daalde in 2022 tot bijna 2.000, een daling van 600 ten opzichte van het jaar ervoor. Gemiddeld liggen de verkoopprijzen hoger dan die van reguliere woningen: € 723.000 tegenover € 430.000.

 

Duurzaamheidsuitdaging bij monumenten

Monumentale panden verbruiken doorgaans meer energie en hoeven niet verplicht een energielabel te hebben. Van de sinds 2018 verkochte monumenten had 75% een energielabel D of lager, waarvan 30% label G. Dit benadrukt de significante uitdaging en de groeiende bereidheid van eigenaren om in duurzaamheid te investeren.

 

Voor meer informatie en advies over de verkoop of aankoop van jouw monument, inclusief duurzaamheidsoverwegingen, verwijzen we je naar het volledige rapport en natuurlijk de experts van Redres.

Dromen met Redres